Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký glóbus? Oklamali nás

Október 2005, lanovka smerujúca na jeden z ľadovcov pri mestečku Ramsau. Mladá ruská biatlonistka hľadá kúsok priestoru v preplnenej kabínke, aby si mohla odložiť batoh a získať stabilitu aspoň na jednej nohe. Pomoc však neprichádza, okolo znie len nemčina. Zrazu sa k nej otočí muž a po rusky jej ponúkne miesto tak, aby sa cítila pohodlne.

03.10.2019 14:35
Kuzminová, Foto: ,
Anastasia Kuzminová s manželom a trénerom Danielom počas oznámenia o ukončení športovej kariéry.
debata (12)

Táto príhoda stála na začiatku vzťahu medzi Anastasiou (vtedy ešte) Šipulinovou a bežcom na lyžiach ruského pôvodu Danielom Kuzminom, ktorý vtedy reprezentoval Izrael. Pokračovanie príbehu poznáte.

Novomanželia krátko po narodení prvého dieťaťa opustia Rusko a zamieria na Slovensko. Pod vlajkou adoptívnej krajiny sa z ambicióznej športovkyne stane hviezda svetového formátu ovenčená šiestimi olympijskými medailami a titulom majsterky sveta.

Trénerka sama sebe

Keď najúspešnejšia olympionička slovenskej histórie v stredu oznámila definitívne ukončenie kariéry, jej polovička pri tom nemohla chýbať. Tak, ako po väčšinu športovej kariéry i osobného života.

„V niektorých momentoch to s ňou bolo veľmi jednoduché, ale niekedy aj náročné. Predsa len – je to moja manželka. Nemohol som jej určité veci len tak prikázať. V športe, ako aj v manželstve musíte nájsť správnu cestu,“ opisuje Kuzmin život so športovou hviezdou.

Hoci má signifikantný podiel na jej úspechoch, veľké zásluhy si nepripisuje. Manželku a zverenkyňu charakterizuje ako športový samorast.

Anastasia Kuzminová oznámila ukončenie kariéry Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová na tlačovej konferencii...

„Ani sa nedá povedať, že som bol jej kouč. Viac-menej bola trénerka sama sebe. Presne vedela, aké veci potrebuje v tréningu. Spolu s Jurajom Sanitrom sme urobili plán. Nasťa následne prišla a povedala, že toto chce, toto nie a iné veci žiadala pridať,“ pokračuje.

Kuzminová počas rozlúčky priznala, že rozhodnutie ukončiť kariéru v nej zrelo už od vlaňajšej olympiády v Pjongčangu. Napokon potiahla ešte sezónu a urobila dobre – získala vytúžený titul majsterky sveta a zajazdila perfektné preteky s čistou streľbou.

„Či som ju prehováral? Nie, bolo to jej rozhodnutie. Urobila ho v správny čas, skončila na vrchole. Potiahla by to dajme tomu ďalší rok, ale čo potom? Nemohla byť súčasťou družstva až do ďalšej olympiády,“ vraví Kuzmin.

Svoju už teraz bývalú zverenkyňu opisuje ako stopercentného športovca. Takého, ktorý nerobí veci na pol plynu a len preto, aby sa zúčastnil.

TV Pravda: Anastasia Kuzminová sa emotívne rozlúčila s kariérou

Video

„Už po ostatnej sezóne, keď ukončila individuálnu kariéru, som bol vyrovnaný s tým, že kolotoč pretekov pre ňu pomaly finišuje. Stále tu však bola možnosť, že bude pokračovať v štafetách. Príprava i preteky v letnom biatlone ukázali, že výkonnosť stále má a podľa mňa by to na štafety stačilo. Lenže nesúhlasila, nechcela robiť veci na polovicu,“ vysvetľuje.

Má to v rodine

Kuzminová sa narodila do športovej rodiny, biatlonu sa venovali jej rodičia. Rovnaký šport opantal aj jej brata Antona. Športové gény sa logicky prejavili aj u nej.

„Má to v sebe a má to aj v rodine. Stačí sa pozrieť na jej rodičov a brata. Nie je veľa dvojíc brat a sestra, ktorí sú olympijskými víťazmi a majstrami sveta,“ pripomína Kuzmin fakt, že Anton Šipulin bol členom úspešnej ruskej štafety.

Výsledkové resumé úspešnej športovkyne je výnimočné. Šesť cenných kovov z olympiády, titul svetovej šampiónky či štrnásť prvých miest v pretekoch Svetového pohára. Jedna dôležitá trofej jej však v zbierke chýba.

Hoci k tomu bola niekoľkokrát blízko, veľký krištáľový glóbus za celkový triumf v seriáli SP nikdy nezískala. Kuzmin tvrdí, že sa tak stalo aj zásluhou zásahu Medzinárodnej biatlonovej únie.

"Veľký krištáľový glóbus je ocenenie pre najlepšieho športovca v danej sezóne. Lenže únia vyradila olympiádu v roku 2014 a 2018 z celkového hodnotenia seriálu. Vancouver 2010 tam ešte bol. Ak vymažete najdôležitejšie podujatie z kalendára, nie je to spravodlivé.

Nasťa spolu s Laurou Dahlmeierovou v Pjongčangu vynikali. Preto nemôžem povedať, že Kaisa Mäkäräinenová bola najlepšia biatlonistka sezóny 2017/18. Rovnaké platí o sezóne 2013/14, keď kraľovala Daria Domračevová. Únia takýmto spôsobom vlastne oklamala dvoch športovcov," zamyslel sa Kuzmin.

Pre jeho manželku sa začína nová životná etapa. Stane sa mamou na plný úväzok a zároveň bude pôsobiť ako športová ambasádorka vo viacerých projektoch.

"Bude sa viac venovať rodine. Deti na nás dlho čakali, obzvlášť Jelisej. Keď sme prišli na Slovensko, mal pol roka. Odvtedy sme boli takmer stále na cestách. Zo začiatku cestovali s nami, ale nebolo to ideálne, keďže sme veľa času trávili tréningom a na pretekoch.

Ale Nasťa bude mať aj vlastné aktivity. Spolupráca so Slovenským olympijským a športovým výborom a ďalšie povinnosti jej určite zaberú čas," dodal Kuzmin.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Daniel Kuzmin