Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zo šampiónky sa stane mama na plný úväzok

Tradičný úsmev nahradila strnulá tvár. Nervozita a napätie sa dali krájať. Všetci okamžite vedeli, že nie je vo svojej koži. Keď Anastasia Kuzminová v stredu predstúpila pred médiá, každému bolo jasné, o čo pôjde.

02.10.2019 11:04 , aktualizované: 16:10
debata (35)

TV Pravda: Anastasia Kuzminová sa emotívne rozlúčila s kariérou

Video

„Končím. Už nebudem pokračovať ani v štafetách,“ oznámila biatlonová kráľovná. Hoci nik iné slová nečakal, ľútosť a nostalgia v danom momente prepadla všetkých. Pred ich očami sa lúčila najúspešnejšia olympionička slovenskej histórie.

Telo vraví dosť

Hoci koniec individuálnej kariéry oznámila už po minulej sezóne, stále existovala možnosť, že naďalej zostane súčasťou štafety. Myšlienka opustiť súťažné dianie v nej zrela dlhší čas.

„Po olympiáde v Pjongčangu som sa prvýkrát začala zamýšľať nad tým, čo ešte chcem dosiahnuť v športovej kariére. Úvahy o konci mi napadali čoraz častejšie a všetci vieme, že umenie je odísť v správnu chvíľu. Po rozhovore s manželom Danielom a deťmi som sa rozhodla, že ešte jednu sezónu pomôžem slovenskej reprezentácii. Zároveň som našla niekoľko osobných cieľov, ktoré sa mi žiadalo vyplniť,“ vravela trojnásobná olympijská šampiónka.

Zainteresovaní vedia, čo tým myslela. V zbierke jej chýbal titul majsterky sveta, ako aj odjazdiť perfektné preteky s čistou streľbou 20/20. Tomuto cieľu podriadila všetko a vyplatilo sa.

„V minulej sezóne som zažila úžasné a neopakovateľné momenty. Splnila som si sny – získala titul a trafila všetkých dvadsať terčíkov. Ukončila som invidividuálnu kariéru a plánovala účasť v štafetách. Avšak počas nasledujúcich šiestich mesiacov som si uvedomila, že okrem rodinných dôvodov musím zohľadniť aj iné skutočnosti. Tréning ma stále bavil, jeho záťaž mi neprekážala, ale súťažné tempo už bolo nad moje sily. Nebola som schopná dostatočne zregenerovať a nabalovali sa mi zdravotné problémy,“ pokračovala Kuzminová.

Inteligentný športovec vie načúvať potrebám svojho tela a rodáčka z Ťumeňa nie je výnimkou. Zažila dosť na to, aby vedela, kedy treba prestať s fyzickou záťažou.

„Poznáte ma. Ku každému športovému výkonu som sa vždy stavala s maximálnou zodpovednosťou. Vždy, keď som sa postavila na štart, som chcela podať top výkon. Platilo by to aj o štafetách. Chcela som pomôcť a nie zmárniť dobrý výsledok pre dievčatá,“ vysvetľovala svoje rozhodnutie.

Každý ju chce mať v tíme

Hoci bežky a pušku odložila do skrine len nedávno, na nudu sa sťažovať nemôže. Okrem Slovenského olympijského a športového výboru spolupracuje aj s materským klubom AŠK Dukla Banská Bystrica.

„Stále chcem pôsobiť v športe a rada by som zostala súčasťou športového života na Slovensku. Svoju rolu vidím v tom, že budem propagovať zdravý životný štýl, motivovať jedincov a celé rodiny k aktívnemu pohybu a športu. Žijeme v hektickej dobe a správna propagácia môže zachrániť budúcu generáciu pred zdravotnými problémami,“ uviedla počas dojemnej rozlúčky, pri ktorej nechýbali slzy.

Jedna z najlepších biatlonistiek uplynulej dekády sa teší na rolu, ktorú pre športové povinnosti nemohla vykonávať na sto percent. Syn Jelisej a dcéra Olívia budú mať doma svoju hrdinku častejšie.

„Je mi jasné, že nejaký čas potrvá, pokiaľ sa nájdem v novej pozícii. Teším sa na nové ciele a výzvy, ktoré mi prinesie život. Na druhej strane – konečne prichádza obdobie, keď sa stanem mamou na plný úväzok. Rodine dokážem venovať toľko času, koľko bude potrebné,“ tešila sa.

Dvere má otvorené aj na IBU

Jej manžel a tréner Daniel Kuzmin nezabudol pripomenúť, že sú aj dôležitejšie veci ako olympijské medaile a krištáľové glóbusy.

Anastasia Kuzminová oznámila ukončenie kariéry Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová na tlačovej konferencii...

„Dosiahla toho skutočne veľa. Počas kariéry to mala občas veľmi ťažké, ale zvládla to. Som veľmi šťastný, že sme spolu – ako tím – dosiahli skvelé úspechy. Platí to nielen v športe. Máme dve krásne deti a to je viac, ako akákoľvek medaila,“ zdôraznil Kuzmin.

Ak by sa jeho manželka sťažovala na nedostatok práce, môže to skúsiť na ústredí Medzinárodnej biatlonovej únie. Člen exekutívy IBU Ivor Lehoťan potvrdil, že osobnosť jej rangu by sa im hodila.

„Pri správnej príležitosti bude Nasťa ocenená patričnou medailou svetového biatlonu. Dvere pre ňu sú otvorené aj u nás. Po novom je v exekutíve IBU aj miesto pre zástupcu komisie športovcov. Viem si predstaviť, že by u nás pôsobila na takomto poste. S jej skúsenosťami, športovou kariérou a víziami do budúcnosti môže pomôcť nielen slovenskému, ale aj svetovému biatlonu,“ vyjadril sa Lehoťan.

Rozlúčka Anastasie Kuzminovej s kariérou Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová počas rozlúčky s kariérou v...

Sanitrovi pomohla trénersky rásť

Biatlonový tréner Juraj Sanitra vníma definitívne ukončenie kariéry Anastasie Kuzminovej za správne rozhodnutie.

„Myslím si, že aj z hľadiska toho, čo už dosiahla, aj z hľadiska zdravotného stavu, by riešenie, že by ešte štartovala v štafetách, nebolo ideálne. Od začiatku som ho považoval za nie veľmi vhodné. Rozhodnutie ukončiť aktívnu kariéru vnímam ako dobré a čo môžem ešte povedať, je zaželať jej, aby sa jej v živote darilo tak, ako v športovej kariére,“ vyhlásil Sanitra v rozhovore pre agentúru SITA.

Uznávaný odborník stál dlhé roky pri Kuzminovej a výsledkom ich spoločnej práce boli tri olympijské medaily, z toho dve zlaté v šprinte na 7,5 km vo Vancouveri 2010 aj Soči 2014. Na OH v Kanade tiež získala striebro v stíhacích pretekoch.

Anastasia Kuzminová na archívnej snímke s... Foto: SITA, Ján Viazanička
Kuzminová, Sanitra, Jelisej Kuzmin, Daniel Kuzmin Anastasia Kuzminová na archívnej snímke s trénerom Jurajom Sanitrom, synom Jelisejom a manželom Danielom na banskobystrickom námestí.

„Na to sa nedá spomínať v zlom, na tie tri olympijské medaily, ktoré sme spolu ‚vyrobili‘ a ktoré sú pre mňa ako trénera veľmi vzácne. Aj Nasti patrí poďakovanie, že som s ňou mohol pracovať,“ doplnil.

Sanitra momentálne zastáva pozíciu hlavného trénera mužskej reprezentácie Ukrajiny. Podotkol, že aj spolupráca s Anastasiou Kuzminovou mu pomohla trénersky rásť. „Myslím si, že aj mne to po trénerskej stránke pomohlo posunúť sa ďalej. Pracovať s takou vynikajúcou pretekárkou, ako bola Nasťa, je pre každého trénera veľká česť, ale zároveň aj veľký záväzok, a posúva ho to ďalej,“ zakončil Juraj Sanitra. (SITA)

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová