Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na začiatku kariéry si pomáhala brigádami. Stromková víta projekt podpory talentov

Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) spustila začiatkom mája nový projekt na výchovu talentovanej mládeže, ktorý má zlepšiť podmienky pre kariérny rast nádejných športovcov.

07.06.2019 19:42
Stromková Foto: ,
Zuzana Stromková.
debata

Cieľom SLA je zabezpečiť mladým lyžiarom profesionálny prístup vo všetkých oblastiach prípravy vrátane tréningu, mentálneho koučingu aj fyzioterapie a finančne odbremeniť rodičov športovcov.

Aktivitu asociácie víta aj úspešná akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková, ktorá si uvedomuje úskalia profesionálneho športu na Slovensku.

„Som rada, že aj na Slovensku máme konečne takýto projekt, ktorý pomôže mladým športovcom. Možno aj podmienky, ktoré sme my v minulosti nemali k dispozícii, sa teraz objavia. Mládež bude mať lepšie možnosti na výkonnostný rast. Som rada, že sa to začína uberať týmto smerom a dobiehame trend zo zahraničia. Mladí športovci budú mať konečne komplexné podmienky na prípravu po všetkých stránkach,“ zhodnotila 29-ročná rodáčka z Liptovského Mikuláša.

Zuzana Stromková. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Zuzana Stromková Zuzana Stromková.

Snahou SLA je podporiť najmä športovcov v zlomovom veku okolo 15 až 16 rokov. Vtedy sa mladí lyžiari rozhodujú, či pokračovať ďalej alebo skončiť. Väčšinu z nich odradí vysoká ekonomická náročnosť tohto športu a nízka šanca na návrat vynaložených finančných prostriedkov.

„Väčšinou to býva tak, že v spomínanom veku sa mladí ľudia rozhodujú, čo budú v živote robiť. Ak si to musia financovať z vlastných zdrojov alebo nemajú sponzorov a nevie im nikto pomôcť ani z mentálneho hľadiska, tak je možné, že so športom skončia,“ priznala účastníčka olympijských hier v Soči 2014.

Stromková si zaspomínala na úvod vlastnej kariéry, ktorý nebol jednoduchý. V čase, keď s akrobatickým lyžovaním začínala, na Slovensku toto športové odvetvie nebolo príliš známe.

„Moje začiatky boli ťažké, spočiatku som si musela pomôcť sama. Chodila som po brigádach a pracovala som, aby som mohla cestovať za športom. Potreboval som si kupovať nové páry lyží a zabezpečovať si jazdy na svahu. Nebolo to ľahké, a preto je dobré, že SLA vymyslela tento projekt, ktorý by mohol odstrániť niektoré problémy,“ povedala.

SLA predstavila projekt Národných lyžiarskych centier

Bronzová medailistka z MS 2015 v disciplíne slopestyle sa dočkala lepších podmienok až po dosiahnutí prvých výraznejších výsledkov. Napriek tomu tvrdí, že na dostatočné financovanie prípravy profesionálneho športovca je potrebných viacero zdrojov.

„Je pravdou, že najprv som musela dosiahnuť sama nejaké výsledky, aby mi štát pomohol. Na druhej strane, finančná podpora zo strany SLA mi pomohla v tom, aby som sa dostala na výjazdy na Svetové poháre a podobne. Príprava je však veľmi finančne náročná a bez ďalších zdrojov by to bolo náročné,“ dodala Stromková, ktorá vynechá nasledujúcu sezónu z dôvodu materských povinnosti. Ešte v tomto kalendárnom roku očakáva narodenie dieťaťa.

TV Pravda: Petra Vlhová má za sebou sezónu, o akej ani nesnívala. Aká budúcnosť čaká na slovenskú lyžiarsku hviezdu? Aj o tom diskutovala v relácii Týždeň v športe dvojica športových redaktorov Pravdy.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Stromková #SLA