Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj s démonmi sa skončil. Rebelka už neje tampóny

Bola miláčikom českého národa. Biatlonová princezná, ktorá žala úspechy a všade rozdávala dobrú náladu. Za jej žiarivým úsmevom sa však skrývalo utrpenie, ktoré pred svetom roky tajila.

29.05.2019 15:52
Koukalová Foto: ,
Gabriela Koukalová vo veku 29 rokov ukončila súťažnú kariéru.
debata

Gabriela Koukalová vo veku 29 rokov oznámila definitívny koniec aktívnej kariéry. Dvojnásobná olympijská medailistka, majsterka sveta a držiteľka veľkého krištálového glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári sa tak rozhodla pre dlhotrvajúce zdravotné problémy – fyzické i psychické.

Tučná ako prasa

Ak chce byť športovec úspešný, často čelí enormnému tlaku okolia. Musíš, nesmieš, makaj, zaber – počúvajú adepti na medaily od útleho veku. Tlak vyvíjajú súperi, rodičia či tréneri.

V prípade Koukalovej (za slobodna Soukalovej) to bol jej kouč v juniorskom reprezentačnom výbere. Prehnané nároky na mladú športovkyňu riešil cez pomyselnú ideálnu hmotnosť.

„Možno to ani nemyslel zle. Možno to bolo len z nedostatku znalosti psychológie a práce s mládežou,“ spomína Koukalová.

„Asi neodhadol, ako sa správať k dospievajúcim dievčatám a čo spôsobí tým, keď mladej pretekárke povie, že je tučná ako prasa. Raz ma postavil pred zrkadlo a vraví mi, aby som sa pozrela, aké je to so mnou hrozné. Vyvrcholilo to tým, že mi zahodil jedlo do záchodu.“

U mladej biatlonistky sa postupne vytvorila obsesia v súvislosti s hmotnosťou. Pozorne si strážila každý kilogram a vehementne sa snažila udržať si chudú postavu. Jedla minimálne a skúšala rôzne diéty.

„Ak som videla, že som na tom relatívne dobre, dala som si raňajky i obed. Večeru som však už vyzvracala,“ opisuje začiatky chorobných stavov.

Ak vám indikujú poruchu prijímania potravy, nemýlite sa. U Koukalovej sa postupne rozvinula anorexia spojená s bulímiou.

Bulímia i anorexia

Napriek týmto chorobám bola vo svojom športe úspešná. Na zimnej olympiáde v Soči 2014 získala dve striebra a čakali ju ďalšie úspechy.

Mimo svetiel reflektorov však bojovala s démonmi. Mala dni, keď zvracala až osemkrát denne. Inokedy jedla po vzore vychudnutých modeliek odličovacie tampóny namočené vo vode, ktoré boli niekedy jej jediným jedlom za deň.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Novoroční předsevzetí jsou dneškem v prachu. Ladim formu no... #cokolada #tojarada #medruheja #czechteam #biathlon

Príspevok, ktorý zdieľa Gabriela Koukalova (@gabrielakoukalova),

„Po olympiáde v Soči bolo moje telo poriadne zoslabnuté. A keď konečne dostalo najesť, zrazu som za niekoľko mesiacov pribrala desať kilogramov. Chcela som sa ich zbaviť a spadla som do toho opäť,“ spomína.

Vtedy prišla pomoc od jej priateľa – terajšieho manžela – Petra Koukala. Bývalý profesionálny bedmintonista správne vypozoroval, že s jeho polovičkou nie je niečo v poriadku. Zobral ju k expertovi na výživovú a medicínsku intervenciu u športovcov Richardovi Pflegerovi, ktorý začal jej chorobu riešiť.

„Bola skôr bulimičkou, nie klasickou anorektičkou. V podstate je to však jedno, či sa najete a potom sa idete s pocitom viny vyzvracať alebo u vás dochádza k šialenému skresleniu reality ako u anorektičiek,“ opísal diagnózu Pfleger pre MF Dnes.

Problémové lýtka

Liečba u odborníka zabrala a Koukalová sa uzdravila. S elánom a energiou sa vrátila k biatlonu a opäť sa zaradila medzi špičku.

V sezóne 2015/16 ovládla celkové hodnotenie Svetového pohára a získala aj titul majsterky sveta, keď bola členkou zlatej zmiešanej štafety. Na MS 2017 vybojovala kompletnú zbierku medailí a na olympiáde v Pjongčangu mala patriť medzi najväčšie favoritky.

Z ďalšieho štartu pod piatimi kruhmi však nebolo nič. Problémové lýtka jej spôsobovali čoraz väčšiu bolesť. Kvôli zdravotným problémom vynechala olympijskú i nasledujúcu sezónu.

Počas pauzy stihla napísať kontroverznú knihu s názvom – Iná. V nej sa priznala k anorexii a bulímii, opísala psychické problémy, ako aj pošramotené vzťahy v českom tíme. Nezabudla ani na nie práve idylický vzťah s reprezentačnou kolegyňou.

„Veronika Vítková je človek, ktorého som pred rokmi zaradila na vedľajšiu koľaj a povedala si, že si tým nenechám pokaziť život. Keďže dievčatá z reprezentácie neboli na mojej strane a boli skôr proti mne, videla som v tom najmä jej faktor,“ napísala v knihe.

Polovičná Slovenka

Fanúšikom Koukalovej svitla nádej na začiatku tohto roka, keď sa objavili správy, že úspešná športovkyňa opäť začala s tréningom a plánuje návrat do biatlonového kolotoča.

Jej meno sa v médiách spájalo so Slovenskom. Keďže jej mama je Slovenka a vzťahy v českej reprezentácii mali byť problémom pri návrate, objavili sa špekulácie, že Koukalová príde pod Tatry a v národnom tíme SR nahradí lúčiacu sa Anastasiu Kuzminovú.

Všetko však zostalo v rovine teórie. V utorok dopoludnia Koukalová zverejnila na sociálnych sieťach obsiahly odkaz, v ktorom oznámila rozlúčku s biatlonom.

"Uvedomila som si, kde sú skutočné hodnoty, ktoré majú pre môj život zmysel. Zrazu som pociťovala radosť a šťastie, nepotrebovala som vyhrávať preteky. Začala som pociťovať emócie z obyčajných vecí.

Uvedomila som si, že športové výsledky alebo vidina pomyselného víťazstva nemusia automaticky znamenať šťastný a spokojný život," vysvetlila svoje rozhodnutie.

Fanúšikovia smútia, že ich favoritka už nepredvedie v bielej stope a na strelnici ďalšie parádne výkony. Avšak majú radosť z toho, že vypätie a nároky vrcholového športu už nikdy nebudú pokúšať jej krehké psychické zdravie.

VIDEO: Pozrite si, ako pre TV Pravda zhodnotili úspešnú kariéru Anastasie Kuzminovej slovenské športové osobnosti:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #koniec #psychické problémy #anorexia #bulímia #Gabriela Koukalová