Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Siekel: Prehovárať Kuzminovú? Ona najlepšie vie, ako sa cíti

Úžasná. Výnimočná. Excelentná. Anastasiu Kuzminovú môžete pomenovať viacerými prívlastkami.

27.03.2019 05:00
debata (3)

Niektoré jej dal aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, ktorý ju sledoval v akcii počas ostatného víkendu Svetového pohára v biatlone v Osle.

Videl aj to, ako v sobotňajšej stíhačke predviedla perfektný výkon vyšperkovaný čistou streľbou. Sen o dvadsiatich sklopených terčoch sa naplnil.

„Úžasné, že si splnila to, čo si predsavzala. Bol som veľmi rád, že som mohol byť pri tom. Tie emócie sa dajú ťažko opísať slovami,“ vraví šéf slovenského športu.

TV Pravda: Ako hodnotí Anton Siekel kariéru Anastasie Kuzminovej? Plánuje využiť jej služby v štruktúrach Slovenského olympijského a športového výboru? Pozrite si video

Video

Ako vnímate jej obdivuhodnú kariéru?

Nasťa je úžasný človek a športovec, ťažko slovami vystihnúť jej športový príbeh. Od čias, keď prišla na Slovensko, cez prispôsobenie sa či úlohu matky, si počína výnimočne. Skvelú športovkyňu, ktorá reprezentuje Slovensko na vrcholných podujatiach, pozná celý svet. Je úžasným darom, ktorý sme dostali do slovenského športu. Využime ho maximálne a ukážme všetkým príklad, ako slovenskí športovci v takýchto neľahkých podmienkach vedia zabojovať o krásne športové výsledky.

Jej posledný súťažný víkend ste videli naživo v Holmenkollene. Bola to rozlúčka hodná šampiónky?

Nasťa ma do Oslo pozvala. Veľmi som jej držal päste, aby sa jej splnilo to, čo si predsavzala. A podarilo sa. Bol som veľmi rád, že som mohol byť pri tom. Tie emócie sa dajú ťažko opísať slovami. Byť s ňou a celé si to tam užiť bolo aj pre mňa veľkou odmenou.

V čom spočíva jej veľká ľudská a športová výnimočnosť?

Nasťa nie vždy mala ľahké podmienky. Nie vždy to bolo možno také jednoduché, ako si mysleli fanúšikovia. Avšak vždy bojovala. Nielen so súperkami, ale možno aj s inými vecami, o ktorých sme my nevedeli. Vždy sa vedela maximálne profesionálne pripraviť. Videl som to v Osle – podala vždy maximálny výkon. Robí nám veľmi dobré meno v celej športovej komunitie a v biatlone obzvlášť.

O čo najviac obohatila slovenský šport?

Spomenul som to v predchádzajúcej odpovedi a pridám ešte jednu vec – hrdosť, s akou reprezentuje. Videl som to v Pjongčangu, kde bežala so slovenskou vlajkou alebo keď stála na stupni víťazov a spievala slovenskú hymnu. Je to krásny príklad tým slovenským športovcom, ktorí sa narodili na Slovensku, ako Nasťa reprezentuje, ako zodpovedne pristupuje k povinnostiam a aj to, ako sa teší z úspechov.

Existuje šanca, že ju budete prehovárať, aby naďalej reprezentovala aj v individuálnych pretekov?

Jej názor si vážim. Ona najlepšie vie, ako sa cíti a ako dokáže skĺbiť všetky svoje ostatné povinnosti. Pre slovenský šport by to bolo úžasné. Nasťa sa sama vyjadrila, že pokiaľ sa tak cítiť bude, veľmi rada by pomohla dievčatám v štafetách. Ak bude mať chuť a bude si sama vedieť zodpovedať otázku, či pôjde ďalej, tak my sa, samozrejme, budeme veľmi tešiť. Avšak ak nie, budeme rešpektovať jej rozhodnutie. Vážme si to, čo doteraz urobila pre slovenský šport.

Rozmýšľate v budúcnosti o jej angažovaní do štruktúr vašej organizácie?

Absolútne. Rozprávame sa o tom už dlhší čas. Prakticky každé naše stretnutie je aj o tom, čo ďalej, ako by vedela pomôcť olympijskému hnutiu a športu všeobecne na Slovensku. Máme viacero tém a keď príde čas, tak ich spoločne predstavíme. Zariadime sa podľa situácie, aká sa vyvinie v jej ďalšej športovej kariére.

VIDEO: Pozrite si, ako pre TV Pravda zhodnotili úspešnú kariéru Anastasie Kuzminovej slovenské športové osobnosti:

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Anton Siekel