Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračuje v kariére? V Kuzminovej zlate sa lesknú radosť i smútok

Zlatá medaila Anastasie Kuzminovej zo šprintu, piate miesto Paulíny Fialkovej z vytrvalostných pretekov (od zlata ju delil jeden výstrel), šieste miesto Kuzminovej v stíhacích pretekoch i ženskej štafety.

18.03.2019 20:02
zlato kuzmina Foto: ,
Anastasia Kuzminová sa usmieva počas medailového ceremoniálu, kde si prevzala zlatú medailiu za prvé miesto v šprinte žien na 7,5 km na MS v Östersunde.
debata (5)

To sú top výsledky slovenskej biatlonovej reprezentácie, presnejšie jej ženskej časti, na majstrovstvách sveta vo švédskom Östersunde.

Fusko: Som spokojný

Veľa? Akurát? Málo? Záleží od uhla pohľadu a nastavených kritérií. Medailové umiestnenia oboch najlepších Sloveniek v tomto ročníku Svetového pohára najmä v jeho decembrovom úvode dávali nádej, že ich zreprízujú aj na vrcholnom podujatí roka.

„Zo zväzového pohľadu som spokojný. Máme zlatú medailu, čo je potešiteľné. Nie je to každodenná záležitosť, pekné sú i tri umiestnenia v prvej šestke,“ konštatoval Tomáš Fusko, prezident Slovenského zväzu biatlonu.

Anastasia Kuzminová i Daniel Kuzmin, jej tréner a manžel, sú perfekcionisti i maximalisti, vždy sa usilujú o najvyššie méty, hoci o nich nehovoria.

„Nemyslím na medaily ani na krištáľové glóbusy. Na majstrovstvá sveta idem s čistým listom. Vynasnažím sa pracovať tak, aby som bola spokojná,“ vravela Anastasia pred odchodom na sever.

Na otázku o zdravotnom stave nechcela odpovedať: „To je zradné, teraz poviem, že je všetko v poriadku, no zo skúseností viem, že stať sa môže všeličo.“

Slovenkám to na lyžiach pristane Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová sa teší z 3. miesta v slalome v...

Aj na poslednom mieste

Stalo sa. Trojnásobnú olympijskú víťazku prikvačila viróza. Stratila hlas, nie však guráž – a dočkala sa, po čom túžila a čo jej v bohatej galérii trofejí chýbalo. V rýchlostných pretekoch sa stala majsterkou sveta!

Prvý terčík z desiatich síce minula, ďalších deväť sklopila a skvelým behom upaľovala za zlatom. Keď ju korunovali, zachrípnutá, no predovšetkým nesmierne šťastná, rozdávala úsmevy na všetky strany.

V ďalšom pokračovaní už na ne veľa dôvodov nemala. K netrafenému prvému terčíku pribúdali ďalšie, až sa Anastasia po streleckom výbuchu (10 nepresností) v pretekoch s hromadným štartom ocitla chvíľu aj na frustrujúcom poslednom mieste.

Práve v streľbe spočíval najväčší rozdiel pri porovnaní vrcholu olympijskej sezóny so súčasnou. V Pjongčangu ju podržala práve v súťažiach so štyrmi streleckými položkami, vo švédskom stredisku ju zradila.

V sobotu po pretekoch štafiet to Anastasia otvorene priznala:

„Potvrdila som, že neviem strieľať. Veľmi si to vyčítam,“ uviedla pre médiá. A na sociálnej sieti dodala: „Úspech neprichádza len tak… Úspech sa buduje… Každý deň pracujem na sebe tak, aby každý ďalší bol úspešný. Úspech viacerých ľudí sa znásobuje… a radosť z úspechu tiež. Ďakujem tímu za šieste miesto.“

Anastasia Kuzminová má vytúžené zlato z MS Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová pózuje počas medailového...

Rozhovory pokračujú

Aj Paulínu Fialkovú šteklili medailové chúťky.

„Dúfali sme aspoň v jednu medailu. Vo vytrvalostných pretekoch na ňu siahala, pripravila sa o ňu posledným výstrelom,“ vravela trénerka Anna Murínová. Potvrdila to aj jej zverenka na sociálnej sieti:

„Majstrovstvá sveta som zakončila 12. miestom v hromadnom štarte so streleckou bilanciu 2+0+1+2. Boli to pre všetky pretekárky veľmi náročné veterné preteky. Záležalo na tom, aký vietor vychytám. Drela som na maximum, ale šťastie mi naklonené opäť nebolo. O červený dres som tak síce prišla, ale šanca na malý glóbus ešte stále je. Aj keď zo svetového šampionátu odchádzam sklamaná, chcem vo finále v Osle ešte zabojovať.“

Biatlonovú sezónu odpíska finálové kolo Svetového pohára v závere tohto týždňa v nórskom Osle-Holmenkollene. Bude pre Anastasiu Kuzminovú rozlúčkou s jej úspešnou kariérou, alebo ju Fusko ešte presvedčí na pokračovanie?

„Rozhovory s Kuzminovcami pokračujú, všetko sa dozviete na tlačovej konferencii budúci týždeň,“ naznačil šéf slovenského biatlonu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Terézia Poliaková #Ivona Fialková #Paulína Fialková