Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malým národom chýba štipka arogancie. Vlhovej ju dodávajú Taliani

Po dvojtýždňovej pauze sa najlepšie zjazdové lyžiarky sveta stretnú opäť na jednom mieste. V Špindlerovom Mlyne zabojujú o body v predposledných pretekoch aktuálnej sezóny Svetového pohára.

07.03.2019 22:00
Tina Mazeová Foto: ,
Petra Vlhová v rozhovore s Tinou Mazeovou.
debata (3)

Medzi najväčšími hviezdami nebude chýbať ani Petra Vlhová. Slovenskú reprezentantku čaká v piatok obrovský a v sobotu klasický slalom (prvé kolo o 10.30, druhé 13.30). „Nič lepšie, ako súboj Vlhovej so Shiffrinovou sa ani nemohlo stať. Obe sú veľmi rozdielne. Povahovo aj na trati. Jednu vec však majú spoločnú. Chcú vyhrávať,“ vraví slovinská lyžiarska legenda Tina Mazeová (35).

Ako si zatiaľ užívate ženský Svetový pohár z pozície televíznej expertky?

Moje začiatky pred kamerou boli náročné, ale už je to fajn. Sledujem dievčatá z akéhosi odstupu a baví ma to.

Kariéru ste ukončili pred dvomi rokmi. Nechýba vám pretekársky adrenalín?

Ak mám byť úprimná, tak to je asi jediná vec, ktorá mi chýba. Som rada, že už nemusím absolvovať ten zhon okolo toho.

Dobre poznáte situáciu, v ktorej sa momentálne nachádza Petra Vlhová. Vy ste taktiež súperili s americkou fenoménkou Lindsey Vonnovou. Zaregistrovali ste to?

Áno, história sa opakuje. Veľká krajina, ktorá pripravuje pôdu svojim hviezdam už od malička proti malej, ktorá z ničoho vytvorí lyžiarsku hviezdu. Aj ja som bola členkou minitímu tvoreného zo súkromných zdrojov, rovnako ako Petra. Je zaujímavé sledovať tento súboj.

Tina Mazeová. Foto: TASR, Martin Baumann
Tina Mazeová Tina Mazeová.

Už v predošlej sezóne dokázala Vlhová Shiffrinovú zdolať, ale v jej závere doplatila na kolísavé výsledky. V tejto však tlačí na Američanku neustále. Ako to vnímate?

Nič lepšie sa ženskému zjazdovému lyžovaniu ani nemohlo stať. Obe sú veľmi rozdielne. Povahovo aj na trati. Jednu vec však majú spoločnú – chcú vyhrávať.

Potvrdilo sa to aj na majstrovstvách sveta v Aare, kde obe patrili k najlepším.

Mikaela je vynikajúca. Vyhráva už od tínedžerských čias. Má 23 rokov a na konte už skoro 60 víťazstiev. Neuveriteľné. Teší ma, že sa v tomto ročníku definitívne vyprofilovala jej najväčšia súperka

Vlhová si zo šampionátu v Aare odniesla kompletnú zbierku medailí. Aké náročné je zvládnuť tlak na vrchole sezóny?

Majstrovstvá sveta sú špecifické v tom, že sa bojuje len o tri miesta. Žiadne body do celkového hodnotenia, len tri cenné kovy. O to je tlak väčší. Petra sa s ním popasovala výborne.

Prekvapilo vás jej víťazstvo v obrovskom slalome?

Nie. Je to disciplína, ktorá otvára dvere k rýchlostným. Keď viete výborne zajazdiť obrák, musíte začať aj so super G a zjazdom. Petra urobila v obráku obrovský progres. Spomínam si na časy, keď sme spolu trénovali. Magonimu napadlo, že by sme to mohli skúsiť. Dávala som jej nejaké rady. Myslím, že si ich berie k srdcu. Keď sa do niečoho pustí, ide naplno. Nie je to len fráza z cieľa.

Petra Vlhová na trati obrovského slalomu v... Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Petra Vlhová Petra Vlhová na trati obrovského slalomu v Kronplatzi.

Vlhová má záľubu v adrenalínových športoch, rada jazdí napríklad na motorke. Môže to byť pre ňu výhoda v začiatkoch pri rýchlostných disciplínach?

Jej výkon v prvom kole alpskej kombinácie v Aare bol vynikajúci. V zjazde šla ako skúsená mazáčka. Nehovorím, že bola favoritkou na víťazstvo, ale pri jej malých skúsenostiach ma to príjemne prekvapilo. V slalome už len potvrdila, že je extratriedou. Mala však smolu.

V čom urobila Vlhová najväčší pokrok?

Jej lyžiarska technika nie je taká uhladená ako u Mikaely Shiffrinovej. Lenže Petra stavila na svoje silné stránky. Sklonenú hlavu, ktorá ju mnohokrát stála cenné desatiny, už neuvidíte. Je z dievčat najvyššia a najsilnejšia. Využíva to vo svoj prospech. Je radosť sledovať, že napriek výške našla víťaznú cestu.

Pozoruhodné je aj jej mentálne nastavenie. Oproti predošlým sezónam zvláda tlak lepšie…

Keď som začala víťaziť, už som si niečím preskákala. Bola som skúsenejšia i staršia. Petra je mladé dievča. Má 23 rokov a už vie, ako víťaziť. Je to obdivuhodné. Hlava veľakrát rozhoduje a ukazuje sa, že Petra ide správnym smerom.

Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni. Foto: SITA, Martin Medňanský
ZOH 2018, slalom, Livio Magoni Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni.

Akú veľkú zásluhu má na Vlhovej úspechoch váš bývalý tréner Livio Magoni?

Veľký, ale treba si vždy pamätať, že jediný, kto to na trati musí zvládnuť, je Vlhová. Niekto jej môže pomôcť a poradiť, ale medzi bránkami je len ona. Livio je skvelý tréner. Pre neho nič nie je nemožné. Stále ma povzbudzoval. Niekedy som mala pocit, že ani nevie byť unavený či prepracovaný. Pritom makal stále. Lámal si hlavu nad tým, čo treba ešte zmeniť a zlepšiť. Dôležité je aj to, že Livio dodáva Petre akúsi taliansku mentalitu. Niečo, čo Slovákom a Slovincom chýba.

Čo tým myslíte?

Nám, malým národom v Európe, chýba akási štipka arogancie. Máme nedostatok sebadôvery. Bojovala som s tým aj ja a zjavne aj Petra. Taliani nám pomohli. Pumpovali ma sebadôverou. Keď si dookola opakujete, že sa môžete pobiť s najlepšími, raz to dopadne vo váš prospech. Dôležité je, aby ste sa vtedy úspechu nenabažili a chceli ho zažiť znova. Na druhej strane však Taliani radi lietajú v oblakoch. Slovanské nátury ich vedia vrátiť na zem. Keď funguje rovnováha, prídu výsledky.

Myslíte si, že sa blížia časy, keď bude Vlhová súťažiť vo všetkých disciplínach?

Ťažko povedať. Je to neuveriteľne náročné. Fyzicky, psychicky, finančne, časovo… Teraz jazdí dve-tri disciplíny. Počas rýchlostných má čas dobre zregenerovať, trénovať. Ak sa naplno pustí do super G a zjazdu, môže na to zabudnúť.

Vlhová to chce vyskúšať od budúcej sezóny…

Je to len dobre. Mám pocit, že Petra je veľký pracant. Všetko si odmakala, nič nedostala zadarmo. Ak sa s podobnou chuťou pustí aj do rýchlostných disciplín, pôjde jej to.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Tina Mazeová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Špindlerov Mlyn