Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadýchni sa a uži si to, víta Shiffrinová záver sezóny. Triumfy sú splneným snom

Slová "ahoj" a "Špindlerův Mlýn" vie vysloviť v češtine lyžiarska kráľovná Mikaela Shiffrinová. Meno krkonošského strediska sa Američanka naučila aj preto, že na Čiernej zjazdovke v Skiareálu pred ôsmimi rokmi začala kariéru vo Svetovom pohári, v ktorom je dnes najväčšou hviezdou.

07.03.2019 20:19
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová.
debata

Dva dni pred 16. narodeninami jazdila Shiffrinová v Špindlerovom Mlyne prvé preteky medzi elitou a v obrovskom slalome sa neprebojovala do druhého kola. O deň neskôr skončila rovnako v slalome. „Bola som vtedy nadšená. Začínala som tu kariéru a nemala potuchy, že sa to takto vyvinie,“ povedala Shiffrinová, v súčasnosti už víťazka 57 pretekov Svetového pohára, dvojnásobná olympijská víťazka a päťnásobná svetová šampiónka.

Špindlerov Mlyn zostane navždy zapísaný v jej srdci. „Ako môj prvý "sveťák“. A je milé prísť sem opäť, je to trošku ako vrátiť sa v čase," usmievala sa v tejto zime už istá víťazka celého Svetového pohára i slalome.

Výhrou v obrovskom slalome si v Česku môže zabezpečiť aj triumf v tejto disciplíne. „Či tu vyhrám? Neviem. Verím, že môžem, ale to môže veľa dievčat. Súperky sú silné. Uvidíme,“ pokrčila plecami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Hey @hansdotterfrida , I saw you in the gym a little while ago so I probably should have said something directly to you but it’s taking me a little longer to know exactly what I wanna say- first, congratulations for an amazing career! And second, thank you. Thank you for always pushing, and for always raising the spirit on the slopes. For being gracious in victory and even more so in defeat. For being so strong for so long – a leader in the sport – and pushing everyone else to raise their level too. Everyone is going to miss you on the circuit, but I am sure the future will bring many exciting things your way, and with the attitude that I always saw from you, you’ll be ready for it all. Wishing you all the best, but first, ENJOY these final races!! #congratulations

Príspevok, ktorý zdieľa Mikaela Shiffrin ⛷ (@mikaelashiffrin),

Väčšinou dobre naladená Shiffrinová odmalička túžila po výhrach a dnes sú pre ňu jednotlivé úspešné triumfy symbolom.

„Naplnením sna,“ povedala po chvíľke premýšľania nad otázkou, čo pre ňu víťazné jazdy znamenajú. „Všetko, čo som so svojím tímom urobila, smerovalo k tomu, aby som bola najlepšia na svete a mohla vyhrávať. Takže vyhrať jedny preteky pre mňa znamená, že je to skvelé, ale zároveň to znamená, že až sa postavím do štartovnej brány, budem sa snažiť byť najlepšia aj ďalej.“

Na začiatku kariéry Shiffrinová dominovala v slalome, neskôr aj v obrovskom slalome. V posledných rokoch jazdí aj rýchlostné disciplíny. Vo Svetovom pohári vyhrala už aj zjazd a super G, v ktorom je od februára z Aare aj majsterkou sveta.

Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová.

Pritom naladenie na točivé a rýchlostné disciplíny je úplne odlišné. Zjazd a super G sú pre Američanku uvoľnenejšie. „Je to iba jedna jazda. Musím byť sústredená, ale je to skoro, ako by som si dávala pauzu. Ja viem, že to nie je pauza, ale v slalome a obrovskom slalome sú dve jazdy. Preteky trvajú dlho a po celý čas sa musíte naozaj sústrediť. Točivé disciplíny sú oveľa únavnejšie,“ uviedla.

Do konca sezóny už ostávajú len preteky v Špindlerovom Mlyne a budúci týždeň finále Svetového pohára v Andorre. „V tejto časti sezóny sme všetky unavené, ale ja sa naozaj teším, pretože už prichádza jar, je vlastne skoro leto. Zimu mám rada, ale leto milujem! Je fajn, keď stále nemrznete. Rada lyžujem v tejto časti roka. Atmosféra na Svetovom pohári je už uvoľnenejšia. Aj keď sa bojuje o glóbusy, je to iné ako úvod sezóny, kde viete, koľko vás toho čaká. Teraz je tu posledný úsek. Nadýchni sa – a uži si to.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Take me back to Barceloooooonnnnaaaaaa #OhLala

Príspevok, ktorý zdieľa Mikaela Shiffrin ⛷ (@mikaelashiffrin),

Obdivuje Ledeckú i Federera

Shiffrinová ocenila Ester Ledeckú, a vyjadrila obdiv, ako dokáže na vrcholnej úrovni kombinovať dva odlišné športy. Povedala, že keby si mohla vybrať a robiť dva športy naraz, okrem lyžovania by hrala tenis.

Česká olympijská víťazka z Pjongčangu na doske aj na lyžiach v Krkonošiach chýba, pretože tentoraz dáva prednosť Svetovému poháru na snouborde. „A to samo o sebe hovorí celý príbeh. Nemusí vybalansovať len rozdielne preteky, ale dva rôzne športy. Viem si predstaviť, ako je zložité nájsť spôsob, aby mohla byť najlepšia v oboch. Pre nás všetkých je to niečo mimoriadne,“ povedala Shiffrinová českým novinárom.

Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Jeff McIntosh
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová.

„Ale ona je aj fajn človek. Aspoň taký je môj pocit, keď sa stretneme. Je skvelá,“ povedala lyžiarska kráľovná bielych svahov Shiffrinová o Ledeckej. „Je zároveň sústredená na to, čo robí, a tiež veľmi zábavná. Občas sa na Svetovom pohári stretávame pri inšpekciách tratí, ostatné dievčatá často odídu a my dve tomu venujeme dlhší čas, pozeráme, čo a ako. Zakaždým, keď ju vidím, je to príjemný pocit,“ doplnila Američanka.

Na otázku, aký by si sama zvolila druhý šport, keby mohla, najskôr povedala len „Wow!“ Dlho ale nepremýšľala. Jej voľba by padla na iný biely šport. „Ak by som si naozaj mohla vybrať niečo, v čom budem automaticky dobrá, beriem tenis. To by bol môj vysnený svet! Ale to už by fakt nešlo. Lyžovanie mi stačí,“ usmiala sa.

Medzi tenistami má na prvom mieste Švajčiara Rogera Federera. „On je najlepší. Ale milujem aj Novaka Djokoviča a Rafu Nadala. Rada som sledovala Andyho Murrayho a som nadšená, ako sa dostáva vyššie Dominic Thiem,“ naznačila, aký prehľad má o popredných hráčoch.

Zo žien vymenovala krajanku Serenu Williamsovú a v poslednej dobe ju baví aj japonská svetová jednotka Naomi Osaková. „Má senzačný štýl,“ povedala Shiffrinová.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Špindlerov Mlyn