Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slalomový boj je vypredaný, hlási Špindlerov Mlyn. Kráľovná sľubuje šou

Domáca hviezda pri návrate Svetového pohára v alpskom lyžovaní do Česka po ôsmich rokoch na štarte chýba, fanúšikov však obrovský slalom a slalom v Špindlerovom Mlyne lákajú.

07.03.2019 13:10 , aktualizované: 15:15
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (3)

Magnetom je súboj už istej kráľovnej sezóny Američanky Mikaely Shiffrinovej so slovenskou hviezdou Petrou Vlhovou.

V Krkonošiach nebude pretekať dvojnásobná olympijská víťazka Ester Ledecká, ktorá točivé disciplíny vo Svetovom pohári nejazdí. Špecializuje sa na rýchlostné preteky a navyše pôjde v sobotu vo švajčiarskom Scuole Svetový pohár na snouborde, v ktorom bojuje o štvrtý veľký krištáľový glóbus za celkový triumf v paralelných disciplínach.

„Kalendár FIS vôbec nerešpektuje tých, ktorí lyžujú a snoubordujú zároveň,“ napísala s dávkou irónie olympijská víťazka v super-G na lyžiach a paralelnom obrovskom slalome na doske z Pjongčangu na sociálnych sieťach.

Shiffrinová sa v Česku pripravuje skoro týždeň a naučila sa aj správne vyslovovať miesto dejiska, na ktorý má krásne spomienky. V roku 2011 tu štartovala prvýkrát v seriáli SP.

„Vtedy som bola malé dievča, chcela som vyhrať, ale obrák som nejazdila dobre a v cieli som bola sklamaná, že som to nedokázala. To je moja mentalita. V slalome sme urobila veľkú chybu, ale povedala som si, že to môžem dokázať, že je to môj sen,“ povedala Američanka, ktorá sa v dvadsiatich troch rokoch vrátila do Krkonôš ako najväčšia hviezda medzi zjazdárkami a už ako víťazka 57 pretekov v SP.

V tejto sezóne už má isté celkové víťazstvo aj glóbus za slalom. V Špindlerovom Mlyne si výhrou v obrovskom slalome zabezpečí aj celkové prvenstvo v disciplíne. „Bude show a veľký boj,“ povedala Shiffrinová, ktorá má v obrovskom slalome náskok 81 bodov pred Francúzkou Tessou Worleyovou. Majsterka sveta Vlhová stráca už 137 bodov.

Práve s Vlhovou zvádza Shiffrinová v sezóne najväčší boj. „Dúfam, že sa mi podarí podať čo najlepší výkon,“ povedala prvá slovenská svetová šampiónka.

Na preteky podľa usporiadateľov zostáva už len pár vstupeniek, a to iba na piatkový obrovský slalom. Sobotný slalom je beznádejne vypredaný.

„Záujem o vstupenky bol obrovský, tešíme sa na fantastickú divácku kulisu,“ uviedol šéf organizačného výboru Max Gottfried. V sobotu by okolo trate malo byť 10-tisíc ľudí.

Usporiadatelia na fanúšikov apelujú, aby vyrazili na preteky včas a stihli sa do Skiareálu dostať. V piatok aj v sobotu sa začne prvé kolo o 10:30 a druhé o 13:30.

Zjazdovka je v dobrom stave

Ortuť v teplomeri stúpa aj v Krkonošiach v posledných dňoch vysoko nad nulu, elitné slalomárky by napriek tomu mali mať pri Svetovom pohári zjazdovku dobre pripravenú. Organizátori pred piatkovým obrovským slalomom v Skiareáli sťahujú čerstvý sneh a nestraší ich ani predpoveď sľubujúca dážď.

„Zjazdovka pre Svetový pohár bude vo výbornom stave a krásna. Dostatočne nám to primrzlo, na preteky to udržíme,“ uviedol riaditeľ pretekov Tomáš Lipanský.

Podľa neho dopadla koncom minulého týždňa na Čiernej zjazdovke dobre preparácia snehu, pri ktorej sa sneh preleje vodou. „Máme dostatočnú vrstvu a snažíme sa povrch udržať, aby bol čo najrovnejší a najlepší,“ povedal novinárom Lipanský.

V stredu napadlo pätnásť centimetrov čerstvého snehu, ktorý sa odvtedy odkladá. Čaty lyžiarov jazdiacich v pluhu prebytočný sneh vytláčajú na stranu mimo pretekárskej línie.

„Veľká technika by tomu uškodila, rolba by sa do snehu zaborila, pretože zmrznutá vrstva nie je úplne veľká,“ povedal Lipanská. Nekonalo sa ani voľné jazdenie slalomárok na pretekárskej trati. „Dosť by to rozjazdili. Niekedy sa stáva, že voľné jazdenie pred pretekmi nie je. Trénujú na Stohu každý deň, kde majú dobré podmienky.“

Zástupcovia medzinárodnej federácie FIS nemajú ku kvalite trati zásadné pripomienky. A Lipanského nechávajú v pokoji aj dažďové kvapky hlásené na piatok.

„Zatiaľ to vyzerá, že pršať bude len málo a vzhľadom na to, že tam je ešte trochu nového snehu, tak nám to skôr pomôže, pretože sa sneh namočí a zlepí sa,“ povedal Lipanský.

V noci ešte teplota klesá k bodu mrazu. Štart piatkového obrovského slalomu aj sobotňajšieho slalomu bude o 10:30. Skoršie začiatky, aby sa využili chlad, nepripadajú do úvahy. „Robíme televízny prenos do celého sveta a sme viazaní časom. Jedine v prípade naozaj zlého počasia, ale dopredu to nejde,“ uviedol Lipanská.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Špindlerov Mlyn