Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nórska nadvláda na MS. Johaugová a Röthe pozlátili preteky v skiatlone

Nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová deklasovala na majstrovstvách sveta v Seefelde súperky v skiatlone na 15 kilometrov.

23.02.2019 12:06 , aktualizované: 14:45
Therese Johaugová, Ingvild Flugstad Östbergová,... Foto: ,
Zlatá Therese Johaugová (v strede), strieborná Ingvild Flugstad Östbergová (vpravo) a bronzová Natalia Nepriajevová.
debata

Druhú v cieli krajanku Ingvild Östebergovú zdolala takmer o minútu. Tá si v závere vybojovala striebro pred Ruskou Nataliou Nepriajevovou. Slovensko nemalo zastúpenie.

Tridsaťročná Johaugová, ktorú prezývajú Motorová myš, získala piaty individuálny titul majsterky sveta a celkovo ôsmy.

„Toto víťazstvo je pre mňa veľmi dôležité. Pripravoval som sa na šampionát dva roky,“ povedala nórskej televízii Johaugová, ktorá mala v októbri 2016 pozitívny test na steroidy a 18 mesiacov nesmela pretekať.

„Mala som skvelé lyže, potom to už išlo samo,“ žiarila dvojnásobná celková víťazka Svetového pohára.

Röthe zvíťazil v skiatlone, Nóri zatiaľ nezdolaní

V skiatlone mužov zvíťazil Nór Sjur Röthe. Rusa Alexandra Bolšunova zdolal tesne o stotinu sekundy, ďalší Nór Martin Johnsrud Sundby zaostal o 0,7 sekundy. Slovensko nemalo na štarte zastúpenie.

O víťazovi rozhodol záver. V poslednom stúpaní sa utrhol Sundby, ale na rovinke pred cieľom ho vystriedal Bolšunov. Ani tomu však nestačili sily a napokon sa zo zisku najcennejšieho kovu tešil Röthe. Do zbierky pridal druhé prvenstvo na MS, celkovo zaknihoval tretie pódiové umiestnenie.

„V záverečnom klesaní som chcel byť na druhom či treťom mieste. So Sundbym sa mi výborne spolupracovalo, tak som ušetril veľa energie na posledné metre. Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo získať zlato,“ povedal Röthe podľa agentúry APA.

Pre Nórsko vybojoval štvrté zlato v Seefelde v bežeckých disciplínach a celkovo ôsmu medailu.

V Seefelde zatiaľ Nóri vyhrali všetky štyri súťaže v bežeckom lyžovaní, vo štvrtok totiž ovládli šprinty Johannes Hösflot Klaebo a Maiken Caspersen Fallová.

MS v klasických lyžiarskych disciplínach v Seefelde

BEH NA LYŽIACH

Ženy – skiatlon 7,5 km klasickou technikou + 7,5 km voľnou technikou: 1. Therese Johaugová 36:54,5 min, 2. Ingvild Flugstad Östbergová (obe Nór.) +57,6 s, 3. Natalia Nepriajevová (Rus.) +58,7, 4. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (Nór.) +1:02,0 min 5. Frida Karlssonová +1:07,4, 6. Charlotte Kallová (obe Švéd.) +1:13,3

Muži – skiatlon 15 km klasickou technikou + 15 km voľnou technikou: 1. Sjur Röthe (Nór.) 1:10:21,8 h, 2. Alexander Bolšunov (Rus.) +0,1 s, 3. Martin Johnsrud Sundby (Nór.) +0,7, 4. Iivo Niskanen (Fín.) +12,3, 5. Clement Parisse (Fr.) +20,7, 6. Alex Harvey (Kan.) +58,9

debata chyba
Viac na túto tému: #skiatlon #Therese Johaugová #MS v klasickom lyžovaní #Sjur Röthe