Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Messi skokanských mostíkov bol Dr. Jekyll aj Mr. Hyde

Na skokanskom mostíku nemal súperov. V boji s alkoholom však zväčša ťahal za kratší koniec povrazu.

04.02.2019 08:48 , aktualizované: 16:52
Matti Nykänen Foto: ,
Matti Nykänen na ZOH 1984 v Sarajeve.
debata (5)

Matti Nykänen bol počas aktívnej kariéry vzorom pre azda všetkých skokanov na lyžiach. Vyhral všetko, čo sa dalo, vrátane štyroch zlatých medailí z olympijských hier. Nálepka dokonalého športovca mu napriek tomu nikdy neprischla.

V osobnom živote totiž od mladého veku bojoval so závislosťou na alkohole. Po skončení kariéry ho niekoľkokrát zatkli za násilné trestné činy, ba skončil i vo väzení.

Fínska legenda zomrela v noci na pondelok vo veku 55 rokov. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.

Nezastaviteľný lietajúci Fín

Osemdesiate roky patrili na skokanských mostíkoch dvojici Matti Nykänen, Jens Weissflog. Skvelý Nemec však bol väčšinu času v tieni úspešnejšieho Fína.

Rodák z Jyväskyly vstúpil do kolotoča Svetového pohára v sedemnástich a už o necelé dva roky neskôr získal prvý titul majstra sveta.

V dvadsiatich si na olympiáde v Sarajeve vyskákal zlato na veľkom a striebro na strednom mostíku. V Calgary 1988 triumfoval na oboch a pridal aj zlato v tímovej súťaži.

Okrem toho sa mohol pochváliť piatimi titulmi majstra sveta, štyrmi celkovými triumfmi vo Svetovom pohári a jedným prvenstvom na majstrovstvách sveta v letoch na lyžiach.

Doposiaľ je jediný skokan v histórii, ktorý zvíťazil na všetkých piatich najcennejších podujatiach.

Stal sa ikonou svojho športu.

„Matti posunul skoky na lyžiach na úplne novú úroveň. Bol hrdina a idol pre generácie nasledovníkov. Každý chcel skákať ako on. Pre skoky na lyžiach urobil to, čo Lionel Messi alebo Diego Maradona pre futbal,“ povedal o Nykänenovi Clas Brede Brathen, riaditeľ Fínskej federácie v skokoch na lyžiach.

Päť žien, šesť manželstiev a spevácka kariéra

Nykänenove problémy s alkoholom sa začali už v štrnástich rokoch. Jeho časté a nadmerné užívanie malo negatívny vplyv na vystupovanie na verejnosti a niekedy aj výkony.

Niekoľkokrát sa pobil, rozbíjal okná holými rukami, rozdával rozhovory pod vplyvom alkoholu, zatkla ho polícia a neraz ho museli zo súťaže poslať predčasne domov.

„Skúšali s ním robiť všetko možné. Pomôcť mu. Pri špičkových atlétoch musíte nájsť správny balans, aby ste nezničili to, čo vytvára ich výnimočnosť. Zároveň však musíte zabrániť, aby športovec sám seba zničil. Niekedy však zistíte, že neexistuje cesta, ktorá by zahŕňala obe tieto požiadavky,“ uviedol pre skiinghistory.org bývalý americký tréner skokanov na lyžiach Larry Stone.

Po skončení kariéry bolo pre miláčika Fínov všetko ešte oveľa náročnejšie. Nedokázal sa prispôsobiť bežnému životu, čoraz viac priťahoval problémy a stával sa vďačným objektom bulvárnych správ. Hoci vďaka športu a sponzorským zmluvám zarobil dosť peňazí, rýchlo sa dostal do finančných ťažkostí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Lennä rauhassa Matti. #mattinykänen

Príspevok, ktorý zdieľa Jere Lehtoniemi (@jere_lehtoniemi),

V najhorších chvíľach sa živil ako striptér. Vyskúšal si však aj kariéru popového speváka. Vydal tri albumy, za prvý dokonca získal zlatú platňu. Ďalšie dva však neboli príliš úspešné. Skúšal to aj s vlastnou reláciou o varení.

Úspechy nemal ani vo vzťahoch. Oženil sa šesťkrát. Po tretej svadbe prijal manželkyno priezvisko Paanala. Ženou jeho života bola o 9 rokov staršia Mervi Tapola. Ich búrlivý vzťah dokonale ilustroval celý Nykänenov život po kariére. Po dvoch rokoch sa rozviedli, no neskôr sa opäť vzali.

Pokus o vraždu?

Nykänen ju viackrát fyzicky napadol. Prvýkrát ešte pred prvou svadbou v roku 2000. Marvi zväčša svoje obvinenia odvolala a odmietla svojho partnera žalovať.

V roku 2004 sa však niekdajší hrdina postavil pred súd a dostal podmienečný trest. Neskôr ho za útok na rodinného priateľa odsúdili na 26 mesiacov, pričom 11 strávil vo väzení.

„Keď pijete, žijete vo vlastnej bubline a v ničom nevidíte zmysel. Dlhé roky som bol stredobodom pozornosti a stále odo mňa niekto niečo chcel. Bolo toho na mňa priveľa. Bol som nešťastný a začal som si stavať vlastný múr. V príliš mladom vekom som dosiahol úspech a všade okolo boli novinári. Potreboval som pomoc. Neskôr som pil už len preto, lebo som nemal čo iné robiť. Chcel som len na všetko zabudnúť,“ priznal neskôr Nykänen.

Na Vianoce 2009 ho zatkli po tom, čo nožom zranil manželku a údajne sa ju snažil zaškrtiť opaskom. Pre nedostatok dôkazov ho však prepustili. I tak sa onedlho vrátil do väzenia. V auguste 2010 ho za vážne ublíženie na zdraví odsúdili na 16 mesiacov. Mervi následne podala poslednú 15. žiadosť o rozvod (predošlé vždy stiahla).

„Matti je Dr. Jekyll a Mr. Hyde. Keď je triezvy, je to jeden z najlepších a najpriateľskejších ľudí, akých som kedy stretol. No opitý je veľmi agresívny a nebezpečný,“ napísal Egon Theiner, autor Nykänenovej biografie.

Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom z redakcie Pravda

Nielen veľký súper, ale najmä kamarát

Nielen ako na veľkého súpera, ale najmä ako na kamaráta spomína bývalý československý skokan na lyžiach Pavel Ploc na Nykänena. Naposledy sa videli pred ôsmimi rokmi, keď sa v Harrachove uskutočnili majstrovstvá sveta veteránov.

Nykänen bol jedným z najúspešnejších skokanov histórie a Ploc s ním na veľkých pretekoch často bojoval o najvyššie priečky. „Asi najviac mi utkveli v pamäti olympiády a napríklad Turné štyroch mostíkov, keď mal v roku 1987 formu a vyhral by všetkých štvoro pretekov, ale ja som mu to, bohužiaľ pre neho, prekazil. Vyhral som Oberstdorf a on nezískal ten grandslam ako prvý,“ povedal bývalý skokan Ploc.

Fínska skokanská hviezda niesla prehru zo sezóny 1987/88 v Oberstdorfe ťažko. „Nevedel veľmi prehrávať, takže vtedy nešiel ani na stupne, ale inak sme boli veľkí kamaráti,“ uviedol Ploc.

Blondiak s detskou tvárou Nykänen bol známy aj búrlivým osobným životom a problémami s alkoholom, ale Ploc ho takého nezažil.

„Bol to štvornásobný olympijský víťaz, a keby len oslavoval, tak by nikdy nič nedokázal. On bol nesmierny pracant, mal talent, ale to nestačí. Skoky miloval, naozaj to nedostal zadarmo,“ spomínal. Príliš času na oslavy podľa Ploca pri pretekoch nebolo.

„Očakávalo sa od nás, aby sme podávali čo najlepšie výkony. Aj keď boli chvíľky, keeď sa napríklad skončilo Turné štyroch mostíkov a dali sme si pivko,“ vyhlásil.

Naposledy sa s Nykänenom videl začiatkom marca 2011, keď ho Fín navštívil v penzióne v Harrachove. „Matti bez skokov nemohol žiť, takže skákal majstrovstvá sveta veteránov, ktoré tu boli na tridsaťmetrovom mostíku – a vyhral. V tom čase k nám chodil na večeru, bol tu s priateľkou. Pil minerálku, žiadny alkohol, bol úplne v pohode,“ dodal dvojnásobný olympijský medailista Ploc.

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #skoky na lyžiach #Matti Nykänen