Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová po triumfe: Celú sezónu sa naháňame. Bol to špeciálny moment

Dlho to vyzeralo, že Mikaela Shiffrinová opäť zarmúti stovky slovenských fanúšikov v Maribore. Na poslednom medzičase pred cieľom druhého kola piatkového obrovského slalomu Svetového pohára mala takmer polsekundový náskok.

01.02.2019 15:50
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová so svojím tímom po víťazstve v obrovskom slalome v Maribore.
debata (11)

Skvelý záver Petry Vlhovej (23) však priniesol výnimočný okamih. Američanka prišla do cieľa s identickým časom. A tak sa sychravým Mariborom najskôr ozývali tóny americkej a potom slovenskej hymny. „Určite je rozdiel, keď nevyhráte sám. Lepšie by sa mi tam stálo samej. Výhra je však výhra. O to špeciálnejšia, keď sme tam stáli spolu s Mikaelou,“ hovorila slovenská lyžiarka. V sobotu (od 10.00 je na programe prvé kolo, o 13.00 druhé) zabojuje o ďalší triumf v slalome.

Ako vnímate výnimočnú situáciu, že obrovský slalom v Maribore má dve víťazky?

Zažila som to prvý raz vo Svetovom pohári. Bol to špeciálny moment aj kvôli tomu, že sa celú sezónu naháňame. Raz je prvá Mikaela, inokedy ja. Tentoraz sme boli spolu na najvyššom stupni. Teším sa, že mám ďalšie víťazstvo. Je druhé v obráku v sezóne aj kariére. Som veľmi šťastná.

Víťazný obrovský slalom Petry Vlhovej v Maribore Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (vpravo) s Mikaelou Shiffrinovou...

Ako ste prežívali Shiffrinovej jazdu? Po ostatnom medzičase mala náskok, v cieli to bolo na rovnako…

Pozerala som jej jazdu. Keď mala na poslednom medzičase náskok 46 stotín, povedala som si: Aj druhé miesto je skvelé. Všímala som si, ako pretína cieľovú čiaru. Nevedela som, či budem prvá alebo druhá. Keď som videla tri nuly, napadlo mi, že je to dobré. Mám z výhry radosť.

Prospela vám dvojtýždňová pauza od kolotoča Svetového pohára?

Áno, oddýchla som si. Fyzicky aj mentálne. Mám pred sebou mesiac, keď musím zabrať. Začalo sa to najlepšie, ako mohlo. Dnes bude nový deň. Musím sa pripraviť na slalom.

Je to iný pocit, keď ste vyhrali spoločne s Mikaelou?

Určite je rozdiel, keď nevyhráte sám. Musím si výhru deliť. Je to také, ako to povedať… (zamyslí sa). Lepšie by sa mi tam stálo samej. Výhra je však výhra. O to špeciálnejšia, keď sme tam stáli spolu s Mikaelou.

Ako ste prežívali americkú hymnu, ktorá predchádzala slovenskej?

Ak hrá hymna, je to špeciálny moment. Nielen vtedy, keď je moja. Snažím sa byť ticho a premýšľať nad tým, čo som dosiahla. Keď začala slovenská, bol to super pocit.

Aké bolo druhé kolo?

Z hľadiska podmienok horšie ako to prvé. Išla som predposledná, trať už bola viac rozbitá. Urobila som nejaké chybičky kvôli ryhám. Nepršalo, čo je dobré. Niekedy nám kvapky bránia v tom, aby sme dobre videli na trať. Verím, že v sobotu to bude dobré.

V tomto roku ste ho zažili už tretí raz. To je výnimočný štart do roka 2019…

To rozhodne. Sezóna sa ešte neskončila, zatiaľ je to paráda.

Je to povzbudenie pred sobotňajším slalomom?

Samozrejme. Dodá mi to trochu sebavedomia aj sily. Musím si oddýchnuť a pripraviť sa. V Semmeringu som to zažila, takže viem do čoho idem. Budem sa snažiť koncentrovať na seba a nerozptyľovať sa zbytočnosťami.

Môže vám skúsenosť zo Semmeringu pomôcť?

Keď je niečo po prvý raz, človek nevie, ako to zvládať. V Maribore je to iné, pomôže mi to. Eufória je iná ako v Semmeringu. Tam to so spánkom bola veľká bieda.

Ako vnímate fakt, že okrem slalomu dokážete bojovať o víťazstvo aj v obrovskom slalome?

Neriešim to. Snažím sa robiť to, čo ma baví. Trénovať najviac, ako viem. A dávať do toho maximum.

V Semmeringu ste Shiffrinovu zdravo nahnevali. Neobávate sa toho aj v sobotňajšom slalome?

Poviem vám po pretekoch. (úsmev) Dám do toho všetko, pôjdem svoje najlepšie jazdy a uvidíme.

Po Shiffrinovej dojazde do cieľa, ste si vymenili pár slov. Čo ste jej povedali?

(Smiech) Všetci chcú vedieť, o čom sa spolu rozprávame. Sú to klasické cieľové konverzácie. Bola zadýchaná, takže to bolo šup-šup.

Mali ste domáce prostredie. Ako ste vnímali veľkú podporu fanúšikov zo Slovenska?

Sú skvelí. Chcem sa im poďakovať. Na každých pretekoch mám najviac fanúšikov. Všetci boli dnes na jednom mieste. Keď som to videla, bola som šťastná.

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #SP v obrovskom slalome