Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampiónka zo skúmavky. Trinásťročná Alysa ohúrila Ameriku

Alysa ohromila USA. Ešte väčším prekvapením, než prvenstvo 16-ročnej Rusky Sofie Samodurovovej na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní, sa skončil šampionát USA.

30.01.2019 18:58
US Championships Figure Skating Liu Foto: ,
Alysa Liuová na šampionáte USA.
debata

Zlato v Detroite nečakane získala len 13-ročná Alysa Liuová pred obhajkyňou prvenstva, 20-ročnou Bradie Tennellovou. Tá viedla po krátkom programe, ale voľnú jazdu zbabrala.

A tak sa Liuová v jej premiére medzi ženami stala najmladšou americkou šampiónkou v histórii. O rok predstihla legendárnu Taru Lipinskú, najmladšiu olympijskú víťazku v súťaži žien.

„Rekordy sú na to, aby ich niekto prekonal,“ uviedla Tara na Instagrame. Mladučká Alysa sa stala treťou jednotlivkyňou (po Japonkách Asadovej a Kichirovej) s tromi trojitými axelmi v dvoch programoch: krátkom a voľnej jazde.

Na čo pomyslela, keď skočila vo voľnej jazde prvý?

„Ešte ma čaká jeden,“ odvetila médiám. A keď zvládla aj druhý? „Mám ešte ďalšie skoky v programe.“

Keď mala Alysa desať, jej otec, advokát Artur Liu – emigroval do USA z Číny v roku 1989, žijú v Richmonde – jej vysvetlil, že sa narodila zo skúmavky. Jeho staršia dcéra – má ešte mladšiu sestru a súrodencov – trojičky, sa so svojím príchodom na svet vyrovnala. Predtým sa ho neraz pýtala, kde je jej matka, prečo nevyzerá ako otec a nepodobá sa na Číňanku.

„Ja som tvoj otec, tvoja mama, postarám sa o všetko, čo potrebuješ,“ odvetil advokát.

Alysa bude mať štrnásť 8. augusta. Podľa pravidiel Medzinárodnej korčuliarskej únie – aby mohla súťažiť v kategórii junioriek – musí mať 15 rokov na začiatku sezóny – 1. júla. Súťažiť na medzinárodnej scéne medzi ženami môže o dva a pol roka. A to bude akurát sezóna s vrcholom v olympijskom Pekingu.

„Nevyrušuje ma to, dovtedy mám veľa času zlepšovať sa,“ vraví Liuová.

Krasokorčuľovaniu sa venuje od piatich rokov. Na zimný štadión ju priviedol otec, inšpiroval ho príklad Michelle Kwanovej, skvelej americkej krasokorčuliarky ázijského pôvodu, 5-násobnej majsterky sveta, 2-násobnej olympijskej medailistky.

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Alysa Liuová