Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vysmiata Fialková: Červený dres si užijem. Anterselvy sa neobáva

Špičková forma je naspäť! Keď preteky nevyjdú jednej, zaberie druhá - a slovenský ženský biatlon a jeho fanúšikovia majú stále dôvod tešiť sa.

20.01.2019 21:30
Anna Murínová, Paulína Fialková, Ivona... Foto: ,
Spravaa trénerka Anna Murínová, biatlonistky Paulína Fialková so sestrou Ivonou a bežecký tréner Martin Bajčičák po pretekoch s hromadným štartom v Ruhpoldingu.
debata

Biatlonistke Paulíne Fialkovej medailové pódium pristane. V decembri na ňom v prvých troch kolách Svetového pohára stála štyrikrát, v nedeľu v záverečnej súťaži 5. kola SP v Ruhpoldingu, v pretekoch s hromadným štartom, pridala za tretie miesto piatu radosť na stupni víťaziek. V doterajšej kariére stála na ňom šesťkrát. Anastasia Kuzminová, víťazka štvrtkových rýchlostných pretekov, dobehla štrnásta.

Nula musela padnúť – a padla

"Som šťastná, že som opäť na pódiu. Po výbornom decembri som cítila, že mi trochu odchádza forma. Netrápilo ma to až tak, vieme, že svetový šampionát je až v marci, ostáva ešte dosť času. Teraz potrebujem ísť krok po kroku opäť medzi elitu. Na trati som sa cítila veľmi dobre. Jedno trestné kolo je pre mňa pekný výsledok.

Pred poslednou streľbou som súperky nevnímala, sústredila som sa na to, aby som dala nulu. Videla som, že na to, aby som bola v najlepšom triu, potrebujem stiahnuť dve pretekárky. Franzi a Ingrid už boli veľmi vpredu, ich som už nemohla dostihnúť. Neobávam sa vyššej nadmorskej výšky v Anterselve, v lete sme trénovali aj vo vyššie položených miestach. Myslím, že to bude v poriadku," vravela Paulína na tlačovej konferencii víťazného tria.

V závere budúceho týždňa si v 6. kole SP v talianskej Anterselve oblečie červený dres líderky pretekov s hromadným štartom. Vyzliekla z neho Anastasiu Kuzminovú, ktorá v ňom štartovala v nedeľu. V Novom Meste na Morave vyhrala pred Vianocami prvé preteky s hromadným štartom v tomto ročníku, Fialková podčiarkla slovenskú dominanciu druhým miestom.

Z červeného dresu mala veľkú radosť. „Nikdy som nemala na sebe farebné číslo, určite si to užijem, Ruhpolding som mala rada, teraz ho mám ešte radšej,“ vravela vysmiata pre RTVS.

Paulína Fialková skončila v Ruhpoldingu tretia Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Štart záverečných pretekov v Ruhpoldingu aj s...

V pretekoch s hromadným štartom môže uplatniť Paulína Fialková aj svoje vlastnosti. „Ja mám mass rada, lebo prinášajú rovnakú šancu pre všetkých a navyše sa v nich štyrikrát strieľa. Na strelnici sa krásne karty zamiešajú, sú to také riadne preteky. Či sú najobľúbenejšie, teraz asi áno, keď budem mať červené číslo. Čo sa týka mojej povahy, no ak sa má buldočia povaha u mňa prejaviť, tak najmä v záverečnom kopci, keď využijem zásoby organizmus. Nie je to náhoda, ale špeciálny tréning, v ňom som sa už presvedčila, že to dokážem.“

Kuzminovej sa v nedeľu na strelnici nedarilo, so štyrmi chybami (dve poležiačky, dve postojačky) sa do prvej desiatky nevošla.

„Možno som sa na prvú streľbu dlhšie pripravovala, bolo cítiť váhanie, vytratila sa istota,“ rekapitulovala Nas­ťa.

„Veľmi mi chýbala, rany boli centrované, no tie, ktoré som netrafila, mi vyskakovali hore. Bola to moja chyba, asi nastala svalovým impulzom, alebo vznikla prácou na prste. Inak bežecky sa dalo s dievčatami zabojovať, ale ako ste videli, bolo to o streľbe. Perfektne sa triafalo, vietor nefúkal a v popredí boli len tie, ktoré sa dopustili maximálne jednej, alebo dvoch chýb.“

Pochvala od trénerov

Trénerka Anna Murínová uštedrila Paulíne veľkú pochvalu. „Bola tam chybička, dosť ďaleko od terča, ktorá nás stála víťazstvo, ale inak naozaj perfektné. Čakali sme útlm, musel trochu prísť, prišiel v Oberhofe, teraz je to opäť inak. Máme červený dres, je to nečakané, za mojej éry som sa toho nedočkala.“

Ako povedala Anna Murínová, všetko dobré sa v jednom okamihu spojilo. „Beh, streľba, z 20 rán jedna chybička, posledné kolo bežala neskutočne. Paula sa vie v kontaktných pretekoch vybičovať, chytiť sa súperiek, bežať s nimi. Je to v podstate jej disciplína.“

Aj tréner Martin Bajčičák mohol zožať ovocie, pretože beh Paulíny Fialkovej, o ktorý sa stará, nemal nedostatky. "Naozaj perfektne bežala a urobila z toho tretie miesto, je to fantastický výsledok. Tu boli perfektné podmienky, tvrdý, rýchly sneh, ona je silová, rýchlostná, a to jej vyhovovalo. Perfektne zafinišovala, rozložila si sily, ukázala, na čo má.

Po poslednej streľbe stojmo som jednoznačne tipoval tretie miesto. Teraz na nás čaká Anterselva, kde môže znovu podať dobrý výkon. Pôjde ešte sveťák v kanadskom Canmore, Salt Lake City vynechá a absolvujeme radšej 15-dňovú prípravu vo vysokohorskom prostredí."

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Ruhpolding #Paulína Fialková #Svetový pohár v biatlone