Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok 2018: Biatlon vyvetral napätie, sestry Fialkové reprezentujú

V biatlone, najúspešnejšom slovenskom zimnom olympijskom športe, zahrmelo. Blýskalo sa od leta, keď sa začal spor medzi sestrami Ivonou a Paulínou Fialkovými a Slovenským zväzom biatlonu.

31.12.2018 20:00
Paulína Fialková, Ivona Fialková Foto:
Paulína Fialková (vpravo) so setrou - taktiež biatlonistkou - Ivonou.
debata (1)

Sestry s ním nechceli podpísať zmluvu o štátnej športovej reprezentácii, ktorú podpísali všetci reprezentanti vrátane Anastasie Kuzminovej, trojnásobnej olympijskej víťazky. Fialkové pripomienkovali najmä pasáž o využívaní osobnostných a marketingových práv športovca.

Zjednodušene: Paulína a Ivona nesúhlasili s prevodom práv na tretiu osobu, aby snímky z ich profilov na sociálnych sieťach nevyužívali iní reklamní partneri. Argumentovali, že navrhovaná zmluva nie je v súlade so zákonom o športe. Keďže podpis odďaľovali, disciplinárna komisia zväzu im v polovici novembra – dva týždne pred začiatkom nového ročníka Svetového pohára – zakázala reprezentovať.

Sestry sa obrátili na advokátsku kanceláriu, podnet dostala na stôl i Alica Fisterová, hlavná kontrolórka športu v Slovenskej republike. Biatlonovému zväzu v 14-stránkovom stanovisku navrhla opatrenia na zosúladenie zmluvy so spomenutým zákonom.

Konflikt gradoval, právnika si najal aj zväz, Martina Lubyová, ministerka školstva, vedy výskumu a športu i Peter Gajdoš, minister obrany, vyjadrili sestrám podporu a pohrozili zväzu sankciami, ak neprejaví ústretovosť.

K dohode napokon došlo v poslednej chvíli na pôde Slovenského olympijského výboru. Jeho viceprezident Jozef Gönci v pozícii mediátora rokoval s oboma stranami i ďalšími zainteresovanými.

Po jedenásťhodinovom (!) maratóne a hľadaní prijateľného kompromisu sestry zmluvu podpísali – a opäť mohli reprezentovať Slovensko. Svetový pohár v slovinskej Pokljuke sa začal o štyri dni…

Napätie povolilo, sestrám padol kameň zo srdca. Vydýchli si všetci, akurát vo vzduchu visel otáznik, či sa dobrá vôľa nedala nájsť skôr…

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Paulína Fialková #Ročenka Pravdy 2018