Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminovej brat končí kariéru. Po trabloch s políciou stratil motiváciu

Ruský biatlonista Anton Šipulin sa rozhodol ukončiť kariéru vo veku 31 rokov. Rozlúčkové preteky absolvuje v sobotu na podujatí World Team Challenge vo Veltins-Arene v nemeckom Gelsenkirchene.

25.12.2018 12:00
Anton Šipulin Foto: ,
Anton Šipulin.
debata (17)

V súťaži miešaných dvojíc sa predstaví spoločne s krajankou Jekaterinou Jurlovovou-Perchtovou.

„Táto súťaž bude posledná v mojej profesionálnej kariére. Dospel som k tomuto vážnemu rozhodnutiu,“ povedal brat slovenskej reprezentantky Anastasie Kuzminovej podľa agentúry DPA. Na konte má štafetové zlato zo zimných olympijských hier 2014 v Soči, bronz v rovnakej disciplíne z Vancouveru 2010 či sedem medailí zo svetových šampionátov.

„Ďakujem fanúšikom, bez vás by to bolo omnoho ťažšie. Moje víťazstvá sú aj vaše víťazstvá. Dúfam, že vás ešte raz poteším na ‚Vianočných pretekoch‘ 29. decembra,“ napísal Šipulin na svojom profile na instagrame.

Šipulin figuroval na desaťčlennom zozname obvinených z dopingu na MS 2017 v Hochfilzene, kde získal v štafete zlato. Rakúska polícia vypočula pred začiatkom decembrového 2. kola Svetového pohára v Hochfilzene niekoľko športovcov, trénerov a členov realizačných tímov, Šipulin sa na podujatí nezúčastnil. „Nikdy som neporušil antidopingové pravidlá,“ zdôraznil ruský reprezentant na sociálnej sieti.

Anton Šipulin. Foto: SITA/AP, Robert F. Bukaty
Anton Šipulin Anton Šipulin.

Z porušenia antidopingových pravidiel ho dovtedy neobvinili ani raz, napriek tomu nesmel súťažiť na ZOH 2018 v Pjongčangu. Aj toto rozhodnutie a nové vyšetrovanie zohrali úlohu pri ukončení kariéry:

„Boli sme veľmi dobre pripravení. Boli by sme úspešní.“ Strata motivácie vyplynula tiež zo zdravotných problémov, pre ktoré nezasiahol do sezóny SP 2018/2019:

„Nemá význam, aby som trápil seba, priaznivcov a mojich blízkych. Nedokážem nájsť motiváciu, ktorú potrebujem, navyše je tu situácia s mojím zdravím, to je neúprosné. Za uplynulý mesiac som trikrát dostal vírusovú infekciu. Nesnažím sa utiecť od problémov, vždy som tvrdil, že som čistý, ale už nemám radosť zo športu.“

17 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anton Šipulin