Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dva roky na čele. Dozrel čas na strechu športu, vraví šéf SOV

Takto pred dvomi rokmi sa dostal na čelo Slovenského olympijského výboru podnikateľ Anton Siekel. Na tradičných neformálnych raňajkách s ním rezonoval v stredu odpočet práce SOV v polčase jeho misie. Zmienil sa o každom okruhu z desiatich z volebného programu.

05.12.2018 16:04
Anton Siekel Foto: ,
Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel.
debata

„Dva roky boli krásne, ubehli rýchlo a do života mi priniesli veľa nového. Trúfam si povedať, že boli aj úspešné. Iste, sme ďaleko od toho, aby sme mohli povedať, že sme spokojní, no sme na správnej ceste. Zmysel toho, čo robíme, s kým a pre koho, sa v praxi osvedčuje. Teší ma veľká dôvera športovcov i funkcionárov, to je základ, na ktorom staviame,“ uviedol Siekel pri hodnotení rokov 2017 a 2018. Vyzdvihol najmä dôveru a spoluprácu ľudí okolo neho.

„Nastaviť tím, ktorý si vzájomne dôveruje, podporuje sa a vyznáva rovnaké hodnoty, nebolo jednoduché. Bez toho, že by sme nepoznali, čo najviac trápi športovcov, kde cítia slabé stránky vo svojom športovom živote – a to isté platí aj o národných športových zväzoch – by sme nemali ani právo a kompetenciu hovoriť, že ideme niečo meniť,“ podotkol.

Hoci prezident SOV hovoril o všetkých prioritách ako o rovnocenných – spomeňme prácu s talentovanou mládežou, podporu súčasných a bývalých olympionikov, financovanie športu, efektívne využívanie finančných prostriedkov, infraštruktúru, diplomaciu a marketing – odpočet začal tým, že Slovenský olympijský výbor sa stáva strešnou organizáciou športu na Slovensku.

Definitívu má potvrdiť v piatok Valné zhromaždenie SOV.

" V tomto roku dozrel čas, aby sme deklarovali športovému hnutiu i verejnosti, že Slovenský olympijský výbor je tu ako strešná organizácia športového hnutia. Dávame najavo, že naša ambícia sa naplnila a po mnohých rokoch diskusií – kedy, s kým a ako – sme pripravení prevziať na seba zodpovednosť. Bilancia dvojročnej činnosti znamená aj ukončenie krásnej kapitoly 25-ročného pôsobenia SOV – a začiatok novej.

Anton Siekel s Anastasiou Kuzminovou počas ZOH... Foto: SITA, Martin Medňanský
Anton Siekel, Anastasia Kuzminová Anton Siekel s Anastasiou Kuzminovou počas ZOH v Pjongčangu.

Strechu považujeme za veľmi významnú. Nejdeme na nepreskúmanú cestu, nasledujeme príklad mnohých národných olympijských výborov. Je to správna efektívna cesta, prináša výsledky. Keď hovorím – poďme komunikovať ako jednotná športová organizácia pod hlavičkou SOV, to nie je preto, lebo si to myslím, ale preto, lebo sme využili skúsenosti iných. Aplikujeme ich na našu históriu, podmienky a hľadáme pre nás optimálne riešenia," zdôrazňuje Siekel.

Vzápätí zdôvodní vážnosť tohto kroku. „Keď budeme mať strešnú organizáciu, otvárajú sa lepšie príležitosti komunikovať ťažké témy. Na to sme potrebovali mandát i podporu. Dôvera, ktorú som získal vo voľbách, naznačovala, že by sme túto tému – na stole ležala dlho – mohli pohnúť. Strecha áno, je to však iba jeden z míľnikov na dlhej ceste. Nemôžem obísť nijakú príležitosť, aby som nezdôraznil, ako je principiálne dôležité dostať šport do rodín – aj pre budúcnosť vrcholového športu. Obrazne: keď si otec so synom budú kopať loptu, mama s dcérou pôjdu plávať, vyberieme viac talentov a utvoríme im podmienky na ich rozvoj.“

A čo zatiaľ nevyšlo?

„Nepoužívam taký výraz – nevyšlo, ale že sa to zatiaľ nepodarilo splniť. Neúspech si nepripúšťam. Je však logické, že nie všetko sa stihne za takú krátku dobu. A ani nie je dobré, aby sme niektoré veci urýchlili. Jednou z veľkých výziev na rok 2019 je zriadenie Fondu na podporu športu,“ pripomenul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Siekel #Slovenský olympijský výbor (SOV)