Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chce na olympiádu, ale počúva, že je blázon. Miesto regenerácie programuje

O živote profesionála môže len snívať. Na fyzioterapeuta nemá peniaze a namiesto večere v reštaurácii si počas pretekov radšej navarí sám v apartmáne.

03.12.2018 23:22
Tomáš Bartalský Foto: ,
Tomáš Bartalský.
debata (1)

Slovenský skikrosár Tomáš Bartalský má pred sebou najdôležitejšiu sezónu v kariére. Po prvý raz bude pravidelne jazdiť v pretekoch Svetového pohára. Ak však 28-ročný lyžiar nedosiahne výraznejší úspech, ktorý by sa podpísal pod zlepšenie jeho finančnej situácie, môže byť aktuálna sezóna jeho posledná.

Cez Svetový pohár na olympiádu

V minulom ročníku odštartoval spoluprácu s novým trénerom z Rakúska. Fungujú v malom medzinárodnom tíme s dvoma austrálskymi lyžiarmi. Nový Bartalského kouč svojmu zverencovi sľúbil, že ho dostane na olympiádu. Situácia má jediný háčik – financie.

„Minulá sezóna bola veľmi náročná. Absolvovali sme 27 pretekov, šialenstvo. Potreboval som dlhší oddych, ale cieľ – vyjazdiť si body do Svetového pohára – sme splnili. Letnú prípravu som absolvoval v Bratislave, od septembra sme začali trénovať aj na snehu, ale zatiaľ sme z plánovaných 40 dní odjazdili len 30. Bohužiaľ, v celej Európe je akútny nedostatok snehu. Už tento týždeň som mal vo Francúzsku absolvovať prvé preteky, ale museli ich zrušiť,“ prezrádza Bartalský.

Sníva o Pekingu 2022, ale zároveň si uvedomuje, že táto méta je zatiaľ v nedohľadne. Jeho vrcholom je pár víťazstiev v pretekoch FIS, v Európskom pohári bol najlepšie na jedenástej priečke.

„Výkonnostne by som to mal zvládnuť. Momentálne mi v rebríčku FIS patrí 88. priečka a do Pjongčangu sa dostali lyžiari ešte aj z 50. pozície. Tréner nepochybuje, že sa posuniem na potrebné miesto, ale čaká ma ťažký boj s financiami. Momentálne riešim, z čoho budem financovať celý január. Podarilo sa mi vybaviť nejakých menších sponzorov, ale výrazne mi chýba štátna podpora. Mám problém vykryť tréningové náklady, nie to ešte vyčleniť si nejaké peniaze na život v Bratislave,“ priznáva.

Rodičov zaťažovať nemôže, preto do lyžovania vráža vlastné peniaze.

„Podnikám. Programujem rôzne stránky a aplikácie,“ upresní a s trpkým úsmevom dodá:

Tomáš Bartalský. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Tomáš Bartalský Tomáš Bartalský.

„Poobede, kým ostatní pretekári regenerujú, ja pracujem. No dochádza mi šťava. Veľa zaváži, ako dopadne táto sezóna. Po nej musím zvážiť, čo ďalej. Sám to už ťahať nedokážem. Snažil som sa dostať aj do niektorého zo športových centier, ale zatiaľ som neuspel. V ŠCP ma vraj sledujú a rozhodnú sa podľa výsledkov. Pomohlo by mi každé euro.“

Športujem, kým sa dá

Veľké korporácie podľa neho nemajú záujem podporovať na Slovensku šport. Myslel si, že pomôže aspoň nový zákon o športe, ale žiadna zmena nenastala. „U nás je to zväčša o rodičoch, ja však takúto podporu nemám. Nemôžu si to dovoliť. Reálnych sponzorov majú u nás len Vlhová a bratia Žampovci,“ vysvetľuje.

Neodhovárajú ho rodičia od veľkých investícií do športu?

„Ide o moje peniaze, takže do toho nemajú veľmi čo hovoriť, ale veľakrát som už počul, že som blázon a blbec,“ rozosmeje sa. „Robím však čo milujem a baví ma to. Stále si hovorím, že športovať môžem len kým som mladý, pracovať potom celý život,“ dodá.

Na Slovensku nemá podmienky na tréning svojej disciplíny, preto za každým tréningom cestuje.

„Odkedy mám rakúskeho trénera, je to o čosi jednoduchšie. Vyrástol v Schladmingu a má vynikajúce kontakty. Keď však trénujeme v skikrosovej dráhe, musím si okrem lístka na vlek zaplatiť aj za trať. Okolo 50 eur,“ priznáva.

Nie vždy si môže dovoliť absolvovať všetko, čo jeho tímoví kolegovia.

„Keď idú na večeru, ja odmietnem, aby som ušetril. Teraz nás čaká nabitý program Svetového pohára, do Vianoc stihneme štyri podujatia. Riešili sme fyzioterapeuta, že sa na neho poskladáme, ale musel som to odmietnuť. Nezvládol by som to,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Bartalský