Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký duel. Ktorá ruská grácia vyskočí po pádoch vyššie?

Zlaté ruské krasokorčuliarky sa opäť chystajú na veľký súboj. Ktorá z dvoch krások bude dominovať v tejto sezóne, ktorá sa už začala prvými podujatiami?

28.09.2018 10:00
kraso zagitovová medvedevová Foto: ,
Alina Zagitovová (vpravo) a Jevgenija Medvedevová na ZOH v Pjongčangu.
debata

Olympijská víťazka z Pjongčangu 2018, 16-ročná Alina Zagitovová alebo dvojnásobná majsterka sveta, 18-ročná Jevgenija Medvedevová, strieborná z olympijskej súťaže?

Pod piatimi kruhmi obe viedla uznávaná trénerka Eteri Tutberidzeová, no už to neplatí.

Medvedevová nech rodí deti

Vzájomná žičlivosť oboch Rusiek postupne prerástla do veľkej rivality – a na spoločnom tréningovom ľade začala atmosféra hustnúť. Ani skúsená pani Eteri neukočírovala dve veľké hviezdy.

Rivalita medzi nimi vyústila do Medvedevovej odchodu ku kanadskému trénerovi Brianovi Orserovi, bývalému majstrovi sveta a dvojnásobnému olympijskému striebornému medailistovi.

„Medvedevová by mala mať dieťa, už nič veľké nedosiahne,“ povedala vraj Tutberidzeová kanadským novinárom. Tí slová o odporučení rodiť deti nepotvrdili ani nevyvrátili, no prikývli na tie, že nič veľké už nedosiahne. Keď sa na vyjadrenie trénerky pýtali ruskí žurnalisti, odvetila stroho: „Bez komentára.“

Vladimir Putin, olympijská šampiónka Alina... Foto: SITA/AP, Grigory Dukor
Putin Vladimir Putin, olympijská šampiónka Alina Zagitovová a jej kolegyna Jevgenija Medvedevová, ktorá získala v Pjongčangu striebornú medailu.

Zápletka tak dostala pikantnú príchuť. Napokon – na majstrovstvách sveta v Miláne sa v marci 2018 stala prekvapujúcou kráľovnou Kanaďanka Kaethlyn Osmondová – pred vyše mesiacom obom Ruskám gratulovala z bronzového olympijského stupienka. Zagitovová vo voľnej jazde trikrát spadla, skončila piata, Medvedevová neštartovala.

Alina Zagitovová mala absolvovať premiéru v tejto sezóne v Bratislave na 26. ročníku Memoriálu Ondreja Nepelu. Vo výprave Ruska napokon chýbala – údajne ju vrátili z letiska, lebo nemala súhlas rodičov na vycestovanie. Niektoré ruské médiá tento argument spochybnili, narážajúc na nedostatočnú formu olympijskej šampiónky.

Výpadok vo voľnej jazde

Veľké očakávanie sprevádzalo prvú konfrontáciu oboch veľkých súperiek na kontrolných pretekoch v Novogorsku. Kým krátky program prebiehal za zatvorenými dverami a u oboch mal priaznivý ohlas u expertov, progres vo voľných jazdách nepotvrdili. Ba Medvedevová určitú pasáž z nej – zabudla.

„Stalo sa, no spoľahla som sa na improvizáciu. Nie všetci postrehli, že som mala neplánovaný výpadok,“ uviedla pre portál RIA Novosti. Orser to zaregistroval hneď – a pri mantineli sa chytil za hlavu.

Jevgenija Medvedevová. Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Jevgenija Medvedevová Jevgenija Medvedevová.

„Po jednej skokovej pasáži som zrazu korčuľovala, kde ma oči viedli. Po očku som zazrela Briana a okamžite som pochopila, čo si o mne myslí. Nespôsobila to nervozita, možno som sa priveľmi ponorila do seba. Bolo to príšerné a zároveň smiešne.“

Naznačila, prečo sa rozhodla pre odchod do Kanady.

„Potrebovala som novú inšpiráciu. Dostala som sa do takého rozpoloženia, že som chcela zmeniť všetko. Takýto pocit som prežívala bezprostredne po olympijskej súťaži. Prišlo mi, že nemôžem normálne žiť, keď urýchlene niečo nezmením. Zistila som, že v novom pôsobisku som sa stala samostatnejšia, prejavujem viac osobnej iniciatívy, som zodpovednejšia. Môj dom je teraz tam, kde je moja práca a môj tím. Ale netajím – za blízkymi mi je smutno. Aký je Orser tréner? Profesionálny, náročný, pokojný,“ podotkla.

Medvedevová začala sezónu druhým miestom na súťaži v Kanade. Po krátkom programe viedla, vo voľnej jazde spravila niekoľko chýb, nevyhla sa pádu.

Zagitovová: Som dospelejšia

Aj Alina Zagitovová na kontrolných pretekoch vo voľnej jazde dvakrát spadla. Vysvetľovala to napätím a tlakom. „Som vážnejšia a zodpovednejšia,“ uviedla pre stránku Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU).

„Mala som len dva týždne voľna, po nich sme začali s prípravou na novú sezónu. Krátky program som zvládla lepšie než voľnú jazdu, je o niečo ľahší. V minulej sezóne sme chceli postaviť voľnú jazdu na postave Carmen, no ešte som na taký prejav nedorástla. Pracujeme na tom.“

Alina Zagitovová. Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
ZOH 2018, krasokorčuľovanie, Alina Zagitovová Alina Zagitovová.

Po olympijskom zlate si užívala status hviezdy, veľkú popularitu si získala v Japonsku, absolvovala pár exhibičných vystúpení. Po opadnutí prvej vlny eufórie sa vrátila k tréningom i školským povinnostiam.

„Stala som sa dospelejšou. Pol roka po olympiáde sa veľa zmenilo, no ja som stále rovnaká. Bola by som nerada, keby niekto o mne hovoril, že mám hviezdne spôsoby. Cítim sa bežným a spokojným človekom. Uvedomujem si, že začínať sezónu v pozícii olympijskej víťazky bude zložité. Na začiatku prípravy bolo náročné opäť skákať. Na to sú však tréningy, aby som sa opäť dostala do skokanskej fazóny.“

Posunutú premiéru absolvuje týchto dňoch na Nebelhorn Trophy v Oberstdorfe. Keďže Osmondová avizovala, že túto sezónu vynechá, na zlatom tróne majsterky sveta môže byť opäť ruský podpis. Súperenie Zagitovovej a Medvedevovej sľubuje zaujímavé pokračovanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Jevgenija Medvedevová #Alina Zagitovová