Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vydieranie a zastrašovanie. Česi možno prídu o fenomén

Víťaz Svetového pohára v skoku na lyžiach Jakub Janda. Olympijská šampiónka v behu na lyžiach Kateřina Neumannová. A teraz aj ich najslávnejšia nasledovníčka zo zasnežených svahov Ester Ledecká.

07.09.2018 17:09
debata (16)
Ester Ledecká na ZOH 2018 v Pjongčangu. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Ledecká ester Ester Ledecká na ZOH 2018 v Pjongčangu.

Najluxusnejšia zmluva

Obdobný problém riešila pred dvoma rokmi aj bývalá slovenská slalomárka Veronika Velez-Zuzulová. Tá spoločne s reprezentačnou kolegyňou Petrou Vlhovou pred sezónou 2016/2017 nechcela podpísať štatút reprezentanta.

V ňom sa okrem iného Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) uzniesla, že nebude podporovať reprezentanta, ktorý sa stal tvárou niektorého zo sponzorov a neudelí mu licenciu Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

SLA pod mediálnym tlakom nakoniec ustúpila a reprezentantky spolu s bratmi Adamom a Andreasom Žampovcami štatút podpísať nemuseli.

Od minulého týždňa rieši známy problém lyžiarskych hviezd aj olympijská víťazka z Pjongčangu 2018 v zjazde a snoubordingu Ledecká.

„Odletela som na tradičný tréningový kemp do Čile, kde by som sa chcela zúčastniť aj niekoľkých pretekov. Lenže Zväz lyžiarov Českej republiky (SLČR) sa mi vyhráža, že bude moje prihlášky do súťaží blokovať. Myslím si, že nie sú nepriatelia a nestane sa to,“ cituje Ledeckú Mladá Fronta Dnes.

Jablkom sváru je reprezentačná zmluva a jej výnosy. Ak pretekár z hociktorej krajiny dôležitý dokument nepodpíše, podľa pravidiel FIS sa nemôže zúčastniť pretekov pod jej hlavičkou a čaká ho vynútená ročná pauza.

„Nútení zavádzajúcimi informáciami agentúry Sport Invest, ktorá zastupuje Ledeckú, oznamujeme, že jej zvýšime príjem v reprezentačnej zmluve o 800-tisíc eur. Po príspevkoch od zväzu a Českého olympijského výboru zarobí viac ako 5,6 milióna českých korún. Je to najluxusnejšia zmluva, akú kedy český lyžiar dostal. Veríme, že nájdeme spoločnú reč,“ vyhlásili v utorok zástupcovia Českého lyžiarskeho zväzu s tým, že dementovali správy Sport Investu o tom, že sa Ledeckej vyhrážali neprihlásením na preteky v Čile.

Ester Ledecká s krištálovým glóbusom za... Foto: SITA/AP
Ledecká Ester Ledecká s krištálovým glóbusom za víťazstvo v celkovom hodnotení SP v paralelnom obrovskom slalome.

Nemôže si vyberať sponzorov

Zdá sa však, že riešenie je v nedohľadne. Podľa Sport Investu je osemstotisícové navýšenie len krycím manévrom kompetentných, ktorých o deň neskôr usvedčil z klamstva. Na stretnutí s médiami ukázal šéf agentúry David Trávníček ultimátum, ktoré zväz zaslal 23. augusta.

„Výkonný výbor rozhodol, že ak zmluva nebude podpísaná do 31. augusta, nebude mať Ledecká štatút reprezentanta a bude zastavené financovanie SLČR. Vyzveme ČOV a Duklu Praha (Ledecká je jej členkou) k podobnému postupu. Tým pádom nebude prihlasovaná na preteky. Toto sa písalo v zmluve, ktorá potvrdzuje, že vystúpenie zväzu je plné lží. Je to vydieranie a zastrašovanie,“ vyhlásil Trávníček.

Ledecká je od olympiády v Pjongčangu svetovou superhviezdou. Ako prvému človeku v histórii sa jej podarilo získať olympijské zlato na jednych hrách v dvoch disciplínach. Jej tímu však prekáža časť v zmluve o sponzoringu.

V skratke – problém je v uzatváraní zmlúv. Podľa tej, ktorú zväz Ledeckej navrhol, si 23-ročná rodáčka z Prahy nemôže vyberať sponzorov podľa vlastného uváženia. Dôvod? Zväz má svojich vlastných. Napríklad keď niektorá z automobiliek uzavrie zmluvu s SLČR, Ledecká nemôže rokovať s ďalšími a dať im priestor na svojej kombinéze.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

When there is no wind, stand up and paddle. STR #greece #summer #sea #paddle #rain #smile #str

Príspevok, ktorý zdieľa Ester Ledecká (@esterledecka),

„Ester je svetový fenomén. Keby odmietala ďalších sponzorov, išla by sama proti sebe. To bez peňazí nejde. Robí dva športy naraz, má omnoho väčšie výdavky,“ vysvetľuje pohnútky svojho tímu Trávníček.

Celá situácia poriadne rozhnevala Ledeckej otca a známeho hudobníka Janka. V návale hnevu a emócií otvorene priznal, že jeho dcéra možno bude reprezentovať inú krajinu.

„Vedenie zväzu otvorene klamalo. Vyzývam šéfa zväzu Lukáša Sobotku k odstúpeniu. Ak je frajer, čo podľa mňa nie je, tak to urobí. Oháňajú sa tým, že peniaze od sponzorov využívajú na podporu mládeže. My musíme vyfakturovať každú korunu. Prečo milióny, ktoré majú oni, toľko papierovačiek nepotrebujú? Žiadame, aby bol tok verejných peňazí transparentný. Ak sa neudejú zmeny, je jej odchod do inej reprezentácie samozrejmý,“ doplnil Ledecký k neuzatvorenej kau­ze.

Ako bude pokračovať?

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #snoubording #Ester Ledecká