Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší prípad zneužívania v USA. Kouč krasokorčuliarov dostal 20-ročný trest

Krasokorčuliarskeho kouča Richarda Callaghana, ktorý v roku 1998 doviedol Američanku Taru Lipinskú k olympijskému zlatu, s oneskorením suspendovali v súvislosti s obvineniami zo sexuálneho obťažovania.

12.03.2018 17:08
debata (1)
Kouč Richard Callaghan so svojím zverencom... Foto: Reuters, BRIAN SNYDER
Richard Callaghan, Todd Eldredge Kouč Richard Callaghan so svojím zverencom Toddom Eldredgom v januári 2001.

Bezmála dvadsať rokov po obvinení zo strany jeho mladých zverencov inštitúcie zložené zo zástupcov krasokorčuliarskeho zväzu a olympijského výboru rozhodli, že sa nesmie do skončenia nového vyšetrovania predstaviť na súťažiach ani pracovať pre americké krasokorčuliar­ske kluby.

Callaghan sa dostal na zoznam potrestaných a suspendovaných osôb, ktorý vytvorilo Americké centrum pre bezpečný šport. V ňom zasadajú zástupcovia zväzu a olympijského výboru. Národný krasokorčuliarsky zväz to potvrdil.

V roku 1999 denník New York Times uverejnil reportáž, v ktorej bývalý zverenec a neskôr asistent Craig Maurizi obvinil Callaghana, že ho prinútil k nevhodnej sexuálnej aktivite v čase, keď mal pätnásť rokov. Callaghan, ktorý viedol aj majstra sveta z roku 1996 Todda Eldredga, bol v tom čase tridsiatnik.

Callaghan podľa Mauriziho zneužíval svoju autoritu. Sexuálne ho vraj obťažoval do 22 rokov a potom občas ešte ďalších dvanásť rokov.

„Vtedy som si myslel, že to bolo dobrovoľné. Ale keď sa na to pozriem spätne, tak si nemyslím, že to také bolo. Nezáleží na tom, aký starý je študent a či je to chlapec alebo dievča, ale tréner by nikdy nemal mať sex so svojím zverencom,“ povedal pre denník New York Times v roku 1999. Teraz má 56 rokov a je trénerom amerických olympionikov.

V roku 1999 obvinil Callaghana zo sexuálneho obťažovania, ktoré však o niekoľko mesiacov neskôr odložili. Callaghan obvinenie odmietol a tvrdil, že je motivované Mauriziho snahou vziať mu krasokorčuliara. Callaghana však z nevhodného správania obvinili ešte ďalší dvaja zverenci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokočuľovanie #zneužívanie detí #Richard Callaghan