Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stačilo kórejského chaosu. Vlhová sa teší na slovenské jedlo

Bez veľkého rozruchu či fanfár. Ale najmä - bez cenného športového šperku. Značne unavená a zároveň dobre naladená sa v utorok vrátila slovenská alpská lyžiarka Petra Vlhová z Pjongčangu. Na svojej druhej olympiáde nepotvrdila medailové ambície. Sklamanie z neúspechu ju ešte neopustilo.

27.02.2018 15:20
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová po návrate na Slovensko.
debata (2)

„Áno, stále ma to trápi. Som však rada, že som konečne doma. Neviem sa dočkať, kedy sa konečne poriadne najem. Ešte neviem, čo to bude, ale určite nejaké slovenské jedlo. Rozhodne niečo iné, ako bolo tam. Tri týždne mi stačili,“ povedala s úsmevom na utorkovom brífingu.

Asi to tak malo byť

Druhá žena celkového poradia v slalome vo Svetovom pohári obsadila vo svojej najsilnejšej disciplíne až 13. miesto (rovnako ako v obrovskom slalome). Po dvoch víťazstvách v Levi a Lenzerheide patrila medzi najhustejšie osadenými bránkami k ašpirantkám na pódiové umiestnenie.

„Je pravda, že sme sa s trénom zhovárali o príčine, prečo to nevyšlo. Asi to tak malo byť, bohužiaľ. Snažila som sa na tlaky nemyslieť. Viem, že ľudia odomňa očakávali najvyššie priečky. Olympiáda je o jediných pretekoch. Nie je ľahké byť stále na pódiu. Snažila som sa podať môj výkon. Nevyšlo mi to, ale taký je šport. Nezostáva mi nič iné iba sa sústrediť na zvyšok sezóny,“ povzdychla si Vlhová.

Dvadsaťdvaročná Liptáčka si chcela napraviť chuť v tímovej súťaži po boku svojho dlhoročného vzoru. Boli to posledné preteky jej reprezentačnej kolegyne Veroniky Velez-Zuzulovej pod piatimi kruhmi. Vyradenie v osemfinále s Nemeckom a konečné delené 9. miesto bolo dalším sklamaním.

Velez-Zuzulovú čaká budúcu sobotu rozlúčka s kolotočom Svetového pohára po 17 rokoch úspešnej kariéry. Počas nich vybojovala 5 víťazstiev a 30 pódiových umiestnení. Česť slovenskej lyžiarskej legende chce vzdať aj jej mladšia nasledovníčka.

„Dostala som od nej pozvánku na aprílovú rozlúčku (v Jasnej, pozn.). Taká ponuka sa neodmieta. Zažili sme toho spolu mnoho. Prežívala som jej olympijskú rozlúčku i keď som sa snažila koncentrovať na seba. Teraz na poslednom Svetovom pohári sa Veronika rozlúči, a tam to už budem intenzívnejšie prežívať aj ja. Chcem sa v Ofterschwangu dostať tam, kde som pred olympiádou skončila,“ doplnila víťazka posledného predolympijského slalomu.

Pjongčang si užila viac ako Soči

Rozhodne sa nečakalo, že najlepší výsledok v Pjongčangu dosiahne Vlhová v disciplíne, ktorú dovtedy na vrcholnom podujatí neabsolvovala. Piate miesto v alpskej kombinácii – od bronzu ju delilo 65 stotín – bolo príjemným prekvapením. Z trinásteho miesta po zjazde sa v slalomovej jazde posunula o osem priečok vyššie.

Petra Vlhová trénuje na olympijský zjazd. Foto: TASR/AP, Alessandro Trovati
Petra Vlhová Petra Vlhová trénuje na olympijský zjazd.

„Nepozerám sa na to, že mi chýbalo 65 stotín. V kútiku duše som však verila. S odstupom času som už vedela, že by niekto musel vypadnúť, aby som mala medailu. Škoda toho zjazdu, keby bol rýchlejší, vyšlo by to na pódium. Určite je 5. miesto pre mňa motiváciou. Keby som viac trénovala, bolo by to v konečnom dôsledku lepšie umiestnenie. Som však spokojná. Určite sa budem kombinácii v budúcnosti viac venovať,“ sľúbila Vlhová.

V Južnej Kórei bojovala najmä s krutou zimou a nepríjemným vetrom, ktorý ovplyvnil harmonogram pretekov. Oproti premiére v Soči si však olympiádu užila viac.

„Bol to obrovský rozdiel. V Rusku som nevedela, ako to tam bude fungovať. Teraz som bola jednou z favoritiek a vnímala som to inak. V Kórei však bola problémom angličtina. Miestni stále kývali hlavou, že áno, áno, ale potom vznikal chaos,“ uviedla slovenská vlajkonosička na záverečnom ceremoniáli. „Bola to pre mňa česť. Snažila som sa si to užiť. Vždy je pekné, keď tam človek stojí a vníma atmosféru,“ doplnila.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Pjongčang 2018