Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Umelec na korčuliach. Šestkami bude váš aplauz, pozýva Jagudin na šou

Ja-gu-din, Ja-gu-din - skandoval bratislavský krasokorčuliarsky drobizg vo štvrtok predpoludním na klzisku pri nákupnom centre Eurovea. Deti rôzneho veku mali možnosť chvíľku si s ruským 37-ročným olympijským víťazom zo Salt Lake City 2002 zatrénovať, obdivovať jeho umenie.

25.01.2018 17:05
Alexej Jagudin, Foto: ,
Alexej Jagudin a mladé krasokorčuliarky z bratislavského klubu Jumping Joe.
debata

Štvornásobný majster sveta prišiel do hlavného mesta Slovenska aj s manželkou, tiež olympijskou víťazkou Tatianou Totmianinovou a producentom a choreografom Iľjom Averbuchom, strieborným tanečníkom zo ZOH 2002, pozvať priaznivcov kraskokorčuľovania na šou Hviezdy ľadu. Uskutoční sa 27. februára na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Milú šou ponúkli už vo štvrtok – aj s hokejovým majstrom sveta Rastislavom Pavlikovským. Trio Averbuch, Jagudin, Pavlikovský si akože zmeralo sily najprv v slalome medzi kužeľmi. Džentlmen Pavlikovský nechal vyhrať Jagudina, ktorý si za piruetové vložky vyslúžil aplauz.

V strieľaní na bránku – Pavlikovský mieril so šatkou na očiach – mal najpresnejšiu mušku Iľja – skoro ako Kovaľčuk. A pôvab malo aj Jagudinovo vysvetľovanie Pavlikovskému, ako točiť piruetu. Rasťo potvrdil, že nepokazí nijakú zábavu – a o zopár piruet sa pokúsil, možno aj s dvoma otočkami a ako bonus pridal aj krokovú pasáž.

Alexej Jagudin v Bratislave Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Alexej Jagudin a mladé krasokorčuliarky z...

„Na krasokorčuľovanie sa rád pozerám, najmä teraz, keď som už skončil s aktívnou kariérou a trénujem deti. Snažím sa od krasokorčuliarov niečo odpozerať, ich ladné pohyby sú neskutočné. Myslím, že je sen každého hokejistu korčuľovať ako krasokorčuliar,“ vravel s úsmevom.

Hlavné rozdiely? „Vidím ich vo všetkom, hokej je iný šport. Iné sú aj korčule, na zúbkované by som si nezvykol. Teraz je však taký trend – krasokorčuliarski tréneri učia hokejistov korčuľovať. Pôsobil som aj v Rusku, kde je krasokorčuľovanie veľmi populárne. Osobne som sa stretol so Suryou Bonalyovou, štvornásobnou európskou šampiónkou. Páči sa mi, že v krasokorčuľovaní je veľa umenia – trochu iného, ako ponúkame my. Teraz som spoznal Alexeja aj Iľju, teším sa na ich šou. S deťmi utvorili výbornú atmosféru, sú to veľkí profíci.“

Kedy predtým držal Alexej hokejku?

„Keď v žiackych časoch tréner neprišiel na tréning, hrali sme futbal alebo hokej. V ďalšej kariére som sa však s týmto športom rozišiel, hokejisti nosia ťažšie vaky,“ žartoval. „V našej skupine sú viacerí, ktorí po skončení šou – ak sa neponáhľame na letisko alebo vlak – relaxujú pri hokejovej partičke.“

Akú šou pripravili pre Bratislavu?

„Šampiónsku. Bude mať dve časti. V prvej predvedú umenie hviezdy, medzi nimi šesť olympijských víťazov a štrnásť majstrov sveta i viacnásobní európski. Osnovou druhej časti bude filmový príbeh, zaznejú v ňom najznámejšie melódie zo svetovo známych produkcií. Naša spoločnosť pôsobí štrnásť rokov, máme za sebou tisícpäťsto exhibičných vystúpení na všetkých kontinentoch. Najexotickejšie? Asi na ľadovej ploche na pláži v Singapure. Napokon, bratislavské publikum bude môcť porovnať náš program s inými,“ naznačil Averbuch.

Alexej netajil, že si Bratislavu pamätá z majstrovstiev Európy 2001.

„Sme šťastní, že sme tu opäť. Vtedy na šampionáte sme neskončili tak, ako sme si želali, na medailu to však stačilo (Jagudin bral striebro, vyhral Pľuščenko, pozn). Už sme iní, nenaháňame sa za najvyššími známkami. Naším umením chceme divákom sprostredkovať jedinečné zážitky, preniesť na nich naše emócie a odovzdať im všetko to najkrajšie, čo sme si osvojili v profesii krasokorčuľovania. Našimi šestkami (v predchádzajúcom hodnotení najvyššie známky, pozn.) môže byť divácky aplauz,“ zdôraznil charizmatický šoumen.

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Alexej Jagudin