Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyžiarska veľmoc? Rakúšania hádzali na Kristoffersena počas jazdy snehové gule

Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher zvíťazil v utorňajšom slalome Svetového pohára v Schladmingu. Henrika Kristoffersena z Nórska zdolal o 39 stotín sekundy, tretí skončil Švajčiar Daniel Yule (+2,13 s). Slovák Adam Žampa nepostúpil do druhého kola, jeho krajan Matej Falat nedokončil prvé kolo.

23.01.2018 19:52 , aktualizované: 22:34
Henrik Kristoffersen Foto: ,
Henrik Kristoffersen sa hnevá v cieli na fanúšikov, ktorí po ňom počas pretekov hodili snehovú guľu.
debata (2)

Kristoffersen sa na trať vydal ako druhý a najlepší čas držal až do jazdy šiesteho Hirschera. Sľubne začal tiež ďalší domáci reprezentant Michael Matt s päťkou, ale medzi prvým a druhým medzičasom sa v jednom z oblúkov dopustil chyby, čo sa prejavilo aj na odstupe v cieli. Hirscher sa zaváhania vyvaroval, manko dvoch desatín nórskeho rivala bolo prísľubom napínavého záveru druhého kola.

Žampovi doň ušiel postup iba tesne. Obsadil 31. priečku, pričom Francúz Robin Buffet na tridsiatom mieste mal lepší čas o sedem stotín sekundy. Žampa si nezlepšil renking a na ZOH v Pjongčangu určite bude štartovať vo štvrtej desiatke, aj keď zrejme okolo 33-ky, keďže národná kvóta vyradí z účasti päť až šesť pretekárov slalomárskych veľmocí, ktorí sú v štartovej listine SP pred Slovákom.

V druhom kole sa Hirscher s Kristoffersenom ešte viac vzdialili zvyšku pretekárov. Nór sa v cieli hneval na rakúskych fanúšikov, ktorí naňho počas jazdy hodili dve snehové gule.

„Počínanie fanúšikov bolo dosť neférové, bez rešpektu. Bol som trošku nahnevaný, ale mám rád Rakúsko, a najmä tento slalom v Schladmingu. No musím povedať, že to bolo nešportové,“ povedal Kristoffersen.

Pred Yulem mal obrovský náskok, Hirscher však výzvu prijal, a aj v druhom kole dosiahol najlepší čas. Vo SP si pripísal 54. víťazstvo, čím sa v historickom meraní vyrovnal krajanovi Hermannovi Maierovi na druhej pozícii. Pred nimi je jedine Švéd Ingemar Stenmark s 86 prvenstvami. Hirscher sa v slalome SP v Schladmingu radoval druhýkrát po roku 2012, triumfoval aj o rok neskôr na MS.

„Sen sa stal skutočnosťou, zvíťazil som v Schladmingu pred takouto kulisou. Nikdy som tu nešiel s toľkými emóciami. Je mi ľúto Henrika, 99,9 percenta priaznivcov bolo skvelých, len tohto 0,1 percenta je poľutovaniahod­ného,“ citovala 28-ročného Rakúšana agentúra DPA.

Štvornásobný šampión zo Schladmingu, dnes lyžiarsky expert ORF Benjamin Raich, vyjadril na menší škandál počas 2. kola pretekov tento názor. „Tak toto šport vôbec nepotrebuje. Všade sa nájdu šialení ľudia, takto to ale nejde.“

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Schladming (Rak.) – výsledky:

Slalom mužov (1. + 2. kolo): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 1:43:56 min, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) +0,39 s, 3. Daniel Yule (Švaj.) +2,13, 4. Andre Myhrer (Švéd.) +2,18, 5. Manfred Moelgg (Tal.) +2,33, 6. Clement Noel (Fr.) +2.43,… 31. Adam Žampa (SR) +3,67 – nepostúpil do 2. kola,…Matej Falat (obaja SR) nedokončil 1. kolo

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 26 z 37 pretekov): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 1154 bodov, 2. Henrik Kristoffersen 980, 3. Aksel Lund Svindal 666, 4. Kjetil Jansrud (všetci Nór.) 665, 5. Alexis Pinturault (Fr.) 598, 6. Beat Feuz (Švaj.) 536,… 105. Adam Žampa 20,… 121. Andreas Žampa (obaja SR) 13

Poradie v hodnotení slalomu (po 9 z 12 slalomov): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 734 bodov, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) 615, 3. André Myhrer (Švéd.) 373, 4. Michael Matt (Rak.) 348, 5. Daniel Yule 330, 6. Luca Aerni (obaja Švaj.) 247,… 34. Adam Žampa (SR) 20

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #alpské lyžovanie #slalom mužov