Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FantasAnastasia! Kuzminová si drží zlatú formu

Na sviatok Troch kráľov zdolala Anastasia Kuzminová v stíhacích pretekoch Svetového pohára súperky obrím rozdielom a fanúšikom pripravila jedinečný zážitok. Prvý raz dosiahla zlato-zlatú dupľu (po štvrtkovom šprinte dominovala aj v stíhačke) a spôsob, akým unikala prenasledovateľkám, nadchol.

07.01.2018 16:03
debata (4)
Anastasia Kuzminová vyhrala v Oberhofe šprint i... Foto: SITA/AP, Martin Schutt
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová vyhrala v Oberhofe šprint i stíhacie preteky.

Šla si svoje vlastné preteky od štartu do cieľa, konkurentky ani poriadne nevidela. Vyhrala priepastným, vyše minútovým náskokom!

„Niečo fantastické,“ podotkol jej manžel i tréner Daniel Kuzmin v prvej reakcii pre RTVS.

Pohoda z prvej streľby

V stíhačke, ktorá spravidla ponúka drámu, je to parádny kúsok. Poradie za líderkou Svetového pohára sa menilo po každej streľbe, slovenská dvojnásobná olympijská víťazka ťažila z komfortného náskoku: keď odchádzala zo strelnice, ba i z dvoch trestných kôl, súperky len začínali strieľať.

„Pre mňa to boli veľmi zaujímavé preteky. Vedela som, že mám veľmi dobrú formu, ale pred súťažou som sa obávala, či sa budem vedieť dostatočne koncentrovať na strelnici. Napokon som to zvládla naozaj dobre, po prvej položke som sa upokojila,“ vravela vo veľkej pohode na tlačovej konferencii s medailistkami.

Pripomenieme: v podobnej situácii bola v poslednom minuloročnom kole SP v Annecy-Le Grand Bornand. Do stíhacích pretekov vybehla s náskokom 33,9 sekundy pred Dahlmeierovou, no prišla oň na prvej ležke – netrafila tri terče a po naháňačke s Nemkou do posledného výstrelu skončila druhá.

„Nie je jednoduché vyrovnať sa s pretlakom pozitívnych emócií, sú tiež veľkým náporom na psychiku. Na prvej streľbe som sa dopustila chýb, som tiež len človek,“ vravela vtedy po pretekoch, po ktorých sa vyšvihla na prvé miesto priebežného hodnotenia Svetového pohára.

„Dôležité bude udržať si chladnú hlavu. Mám sľubný náskok, ale v biatlone nič nie je isté,“ konštatovala po štvrtkovom suverénnom víťazstve v šprinte. V sobotu vyrazila Kuzminová na 10-kilometrovú trať o 35,4 s skôr než druhá Fínka Kaisa Mäkäräinenová.

Keď zaľahla na prvú streľbu, na strelnici bola sama. Emócie udržala, sklopila všetkých päť terčíkov – a náskok pred Nemkou Hildebrandovou zvýšila na 55,8 s, lebo Fínka i Češka Vítková sa raz pomýlili.

Triumf Kuzminovej v Oberhofe Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová dosiahla v Oberhofe double...

Emócie vytryskli z vnútra

Kuzminová netrafila raz na druhej ležke a raz na prvej stojke, no stále pohodlne viedla o vyše pol minúty. Poradie za ňou sa menilo ako v presýpacích hodinách. Kto čakal na prípadnú zápletku na poslednej streľbe, dočkal sa – od druhého miesta nadol.

Prvé si s prehľadom ustrážila členka banskobystrickej Dukly. Odstrieľala čisto – a s víťazným výkrikom i pocitom, že ďalšie prvenstvo má v kapse, neohrozene trielila do cieľa. Druhej Talianke Dorothe Wiererovej nadelila 1:04,4 min, tretej Ukrajinke Vite Semerenkovej (obe mali stopercentnú streľbu) 1:10,2 min!

„Gratulujeme!“ – zablahoželal jej po slovensky hlásateľ, keď ju pozval na stupeň víťazov.

„Súperkám som ponúkla dve šance, ospravedlňujem sa za priechod emócií na poslednej položke. Premohlo ma šťastie, odzrkadlilo sa v úsmeve na tvári. Nie je to ľahké vysvetliť, šlo to z môjho vnútra, posledné kolo som si užívala,“ vysvetľovala emotívne pocity na tlačovke.

Kuzminová dosiahla štvrté prvenstvo v tomto ročníku SP. Dve má zo šprintu, dve zo stíhacích pretekov. Stáva sa stíhačka najobľúbenejšou disciplínou prvej dámy svetového biatlonu?

„Mojou najsilnejšou disciplínou je stále šprint, ale po sobote budem rozmýšľať, či aj ostane,“ naznačila úsmevne. Vzápätí vysvetlila i dôvod zlepšenej streleckej formy i pohody: „Nejde o nijaké tajomstvo. Veľkú zásluhu na nej má môj podporný tím. Ďakujem aj ľuďom z armádneho klubu i všetkým, ktorí mi pomáhajú, odkedy som sa vrátila po materskej prestávke. To všetko sa odráža v mojich výsledkoch,“ zdôraznila.

Forma je prísľubom

Kuzminová opäť zvýšila náskok v priebežnom celkovom poradí SP – pred druhou Mäkäräinenovou vedie o 47 bodov, dostala sa i na čelo stíhacích pretekov. Prežíva zatiaľ svoju najlepšiu sezónu, v tomto ročníku SP bola okrem štyroch prvenstiev aj dvakrát druhá (šprint v Hochfilzene, stíhačka v Annecy-Le Grand Bornand) a raz štvrtá (preteky s hromadným štartom vo Francúzsku).

Súčasná forma 33-ročnej rodáčky z ruskej Ťumene je prísľubom pred zimnou olympiádou v juhokórejskom Pjongčangu.

„Či sa neobávam, či mi súčasná forma ostane do olympijských pretekov? Verím, že mi vydrží,“ uviedla pre RTVS.

Program v Pjongčangu začne 10. februára, keď bude obhajovať zlato v rýchlostných pretekoch. Dovtedy sa ešte uskutočnia dve kolá Svetového pohára – v Ruhpoldingu (10.-14. 1.) a v Anterselve (18.1.-21.).

V nedeľňajšej súťaži štafiet Slovenky neštartovali.

Fakty zo SP

Ženy – sobota, stíhacie preteky na 10 km: 1. Kuzminová (SR) 30:49,5 min (2), 2. Wiererová (Tal.) +1:04,4 (0), 3. Vi. Semerenková (Ukr.) +1:10,2 (0).

Priebežné celkové poradie (po 10 z 22 pretekov): 1. Kuzminová 422 bodov, 2. Mäkäräinenová 375, 3. Braisazová (Fr.) 368,… 43. P. Fialková 58.

Poradie v stíhacích pretekoch (po 4 zo 7): 1. Kuzminová 179, 2. Mäkäräinenová 161, 3. Wiererová 155.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Svetový pohár v biatlone