Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poľský orol priletel z iného sveta. A pokoril aj Lewandowského

Počas celej kariéry neustále opakuje: pred pretekmi na víťazstvo nemyslím. Nie je to rozumné. Vždy sa koncentrujem len na najbližší skok.

07.01.2018 14:39
debata
Kamil Stoch so soškou Zlatého orla. Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Stoch Kamil Stoch so soškou Zlatého orla.

V Hannawaldovom klube

Pre mnohých možno vyznievajú slová Kamila Stocha ako otrepaná fráza. Fenomenálny poľský skokan má však svoju myseľ nastavenú skvele. Aj vďaka nej dosahuje výnimočné výsledky.

Rodák zo Zakopaného sa stal cez víkend len druhým mužom histórie, ktorý ovládol prestížne Turné štyroch mostíkov bez jedinej prehry. Po Oberstdorfe, Garmisch-Partenkirchene a Innsbrucku ukázal konkurencii chrbát aj v Bischofshofene.

„Predvádza skoky ako z iného sveta. Nepodľahol tlaku, vyrovnal sa s ním skvele. Keď sa tak na neho dívam, mám pocit, že si ešte neuvedomuje, čo vlastne dokázal. Doteraz som sa vo svojom klube mohol zhovárať len sám so sebou. Teraz sme v ňom už dvaja,“ komentoval Stochovo počínanie so štipkou humoru Sven Hannawald.

Legendárny Nemec, ktorý vyhral Turné štyroch mostíkov bez prehry ako prvý, gratuloval Poliakovi priamo v doskočisku.

Jeho veľký nasledovník je v skokanskom svete ozajstnou celebritou. Každý Stochov krok sleduje cez sociálnu sieť Instagram viac ako 85-tisíc ľudí. Napokon, 30-ročná hviezda je dvojnásobným olympijským šampiónom (Soči 2014).

Pokoril Lewandowského

Aj preto ho v Poľsku zbožňujú. V deň, keď triumfoval na Turné štyroch mostíkov, ho doma vyhlásili za najlepšieho športovca minulého roka. V ankete denníka Przeglad Sportowy nechal za sebou aj futbalovú superhviezdu Bayernu Mníchov – Roberta Lewandowského.

Médiá ho ospevujú na každom kroku. „Fenomenálny Stoch sa zapísal do histórie,“ napísal Sport. „Kamil deklasoval konkurenciu,“ doplnil Przeglad Sportowy.

Stoch, ktorý stihol popri kariére profišportovca vyštudovať aj vysokú školu, je suverénom sezóny. Útočí v nej na svoj druhý celkový triumf vo Svetovom pohári. Poľské médiá vypočítali jeho zisky z mostíkov v aktuálnej sezóne na 250-tisíc zlotých (približne 60-tisíc eur).

Stochova cena na trhu reklamy sa vraj pohybuje medzi 240 až 290-tisíc eurami. Po zisku Zlatého orla – ceny pre víťaza Turné štyroch mostíkov – hodnota Stocha akiste porastie.

Fakty zo Svetového pohára

Bischofshofen, mostík HS-140: 1. Stoch (Poľ.) 275,6 bodu (132,5 m/137 m), 2. Fannemel (Nór.) 272,4 (130 m/139 m), 3. Wellinger (Nem.) 270,5.

Konečné poradie v Turné štyroch mostíkov: 1. Stoch 1108,8 bodu, 2. Wellinger 1039,2 , 3. Fannemel 1021,3.

Poradie vo SP (po 11 z 23 pretekov): 1. Stoch 723 bodov, 2. Freitag (Nem.) 711, 3. Wellinger 569. Pohár národov (po 14 z 31 pretekov): 1. Nemecko 3062 bodov, 2. Nórsko 3027, 3. Poľsko 2438.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turné štyroch mostíkov #Kamil Stoch #Sven Hannawald