Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude to zábava, vraví Shiffrinová. Pokazí ju suverénke Vlhová?

Pre divákov veľká šou, pre pretekárky ešte väčší nápor na psychiku. Zjazdové lyžovanie ponúka iba málo príležitostí pozrieť si priamy súboj konkurentov. Na identickej trati. V rovnakom čase. Bok po boku. Podľa neúprosných pravidiel vyraďovacieho systému.

20.12.2017 08:00
Shiffrinová Vlhová Foto: ,
Postaví sa Petra Vlhová proti Mikaele Shiffrinovej vo finále paralelného slalomu?
debata

Jeden z takýchto zasnežených sviatkov sa uskutoční dnes vo francúzskom Courcheveli. V paralelnom slalome by mala medzi najlepšími pretekárkami žiariť aj Petra Vlhová.

Väčšia konkurencia

Spoločne s Mikaelou Shiffrinovou sú líderkami Svetového pohára v najtočivejšej disciplíne. Na svojom konte majú 180 bodov po jednom víťazstve a druhom mieste.

Slovenka vyhrala v úvodných pretekoch olympijskej sezóny 2017/2018 v Levi, Američanka jej prehru oplatila na domácej pôde v Killingtone.

„Medzi mužmi v pondelok triumfoval v tejto disciplíne úplný outsider Švéd Olsson vďaka dvom stotinkám sekundy. To je nič. Niečo podobné sa môže udiať aj medzi ženami. Petra patrí s Mikaelou medzi favoritky. Spoločne s Veronikou Velez-Zuzulovou Peťa na majstrovstvách sveta v tímovej súťaži ukázala, že jej paralelný slalom svedčí. Išli tam ako píly. Hoci bude konkurencia na kratšej trati v Courcheveli vyššia než zvyčajne, môže uspieť. Dôležitý je štart. Už ten môže rozhodnúť o jej výhre či prehre,“ vraví Rastislav Mažgút, bývalý tréner Petry Vlhovej.

Trestá sa každá chyba

Výrazne kratšia a dynamickejšia trať sľubuje viacero dramatických duelov. Z postupnej eliminácie vzíde finálová dvojica, ktorá sa pobije o víťazstvo v tretích slalomových pretekoch ročníka.

„Teším sa, že sa po niekoľkých dňoch rýchleho jazdenia vraciame k technickým disciplínam. Je pravda, že viacero najhorších jázd v mojej kariére som predviedla práve v Courcheveli. Som však pripravená lepšie zvládnuť trať a dostatočne motivovaná zmeniť to. Tvrdo som pracovala, aby som bola silná, rýchla a pripravená. Teším sa na preteky, bude to zábava,“ povedala Shiffrinová pre Eurosport pred štartom.

Rozdielov medzi klasickým slalomom a paralelným je podľa niekdajšieho hlavného trénera slovenskej lyžiarskej reprezentácie Karola Krála hneď niekoľko.

„Pri klasickom slalome máte ťažisko vo vnútri oblúku. Bránku atakujete s rukou napred, vytvárate si akýsi štít. Pri paralelnom dochádza k ataku bránky bokmi, prípadne opačnou, vnútornou rukou. Dá sa povedať, že sčasti ide o hustý obrákový oblúk. Paralelný slalom je akási naháňačka, v ktorej je každá chybička tvrdo potrestaná. Trať je príliš krátka na to, aby ste niečo napravili,“ vysvetlil pred časom Král.

V rámci Svetového pohára sa 22-ročná Liptáčka naposledy predstavila v paralelnom slalome v Štokholme, kde vypadla vo štvrťfinále s neskoršou neúspešnou finalistkou Velez-Zuzulovou. O dva týždne neskôr spoločne s ňou, Andresom Žampom a Matejom Falatom získali striebornú medailu v tímovej súťaži na MS v St. Moritzi.

Včera sa Vlhová predstavila v obrovskom slalome. Po solídnom prvom kole, v ktorom obsadila 13. miesto, nezvládla druhé. Po chybe takmer úplne zastavila a nakoniec skončila na 28. pozícii.

Do celkového hodnotenia Svetového pohára si pripísala tri body a klesla zo siedmeho na deviate miesto. Víťazkou sa stala suverénka sezóny Shiffrinová pred Tessou Worleyovou a Manuelou Moelggovou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní