Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senzácia! Famózna Shiffrinová už kraľuje aj v zjazde. Kto ju zastaví?

Američanka Mikaela Shiffrinová sa stala senzačnou víťazkou sobotňajšieho zjazdu v kanadskom Lake Louise v rámci Svetového pohára žien v alpských lyžiarskych disciplínach.

02.12.2017 23:26
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová počas zjazdu v Lake Louise.
debata (2)

Obhajkyňa celkového prvenstva v SP Shiffrinová získala už 33. triumf v pretekoch SP, ale v najrýchlejšej disciplíne sa teší z najvyššej priečky na stupňoch pre víťazky po prvý raz.

Podľa štatistík FIS 22-ročná slalomová kráľovná Shiffrinová absolvovala len štvrté preteky SP v zjazde v kariére a všetky v Lake Louise. Zatiaľ čo pred rokom sa musela uspokojiť s 13. a 18. miesto, v tomto roku po piatkovom treťom mieste v sobotu v kanadskej provincii Alberta zvíťazila.

„Musím povedať, že je to šialené. Počas celej mojej jazdy som mala slnko, zatiaľ čo ostatné pretekárky jazdili v hmle. Jednoducho som mala šťastie. Samozrejme, odviedla som aj dobrý výkon. Mojou výhodou bola aj skrátená trať. Začínalo sa v technickej časti, čo mi vyhovovalo a už v piatok som tam zajazdila veľami dobre,“ cituje Mikaelu Shiffrinovú portál laola1.at.

Shiffrinová zdolala o 13 stotín sekundy špecialistku na obrovský slalom Nemku Viktoriu Rebensburgovú. Tretia skončila s mankom 17 stotín Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá sa až na pódium posunula s vysokým štartovným číslom 27.

Skvelé siedme miesto si vybojovala Češka Ester Ledecká a dvanásta skončila pôvodne najväčšia favoritka Američanka Lindsey Vonnová. Držiteľka najväčšieho počtu triumfov v pretekoch SP (77) v piatok nepekne spadla, ale do sobotňajších pretekov nastúpila s cieľom pokúsiť sa o víťazstvo. Napokon ju od neho delilo 93 stotín sekundy.

V Lake Louise sa jazdil približne o 20 sekúnd skrátený zjazd, lebo pre výpadok elektrického prúdu organizátori nemohli zabezpečiť presun pretekárok na miesto pôvodného štartu.

Shiffrinová ako 22-ročná dosiahla víťazstvá v štvrtej z piatich základných disciplín zjazdového lyžovanie. Okrem víťaznej premiéry v zjazde má na konte 26 triumfov v slalome, 4 v obrovskom slalome a po jednom v alpskej kombinácii a tiež v tzv. mestských pretekoch v paralelnom slalome. Do dokonalosti jej chýba triumf v super G. Slovenka Petra Vlhová v Lake Louise chýba a v aktuálnom poradí SP zostala na 3. priečku.

Zjazd žien: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:27,55 min, 2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,13 s, 3. Michelle Gisinová (Švaj.) +0,17, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) +0,19, 5. Tina Weiratherová (Licht.) +0,31, 6. Stacey Cooková (USA) +0,61, 7. Ester Ledecká (ČR) +0,62,…12. Lindsey Vonnová (USA) +0,93.

Poradie vo Svetovom pohári (po 6 z 39 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 465 bodov, 2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 316, 3. Petra Vlhová (SR) 221, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 150, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) 141, 6. Tina Weiratherová (Licht.) a Michelle Gisinová (Švaj.) po 134.

Poradie v hodnotení zjazdu SP (po 2 z 8 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 160 bodov, 2. Cornelia Hütterová (Rak.)150, 3. Tina Weiratherová (Licht.) 125, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 116, 5. Sofia Goggiová (Tal.) 69, 6. Stacey Cooková (USA) 64.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová