Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za doping v Soči padli prvé tresty. Šampióna Legkova doživotne vylúčili z OH

Medzinárodný olympijský výbor potrestal doživotným zákazom účasti na olympijských hrách ruských bežcov na lyžiach Alexandra Legkova a Jevgenija Belova kvôli dopingovej kauze v Soči.

01.11.2017 19:08
debata (20)
Zlatý medailista Alexander Legkov (vpravo) v... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Alexander Legkov, Maxim Vylegžanin Zlatý medailista Alexander Legkov (vpravo) v cieli päťdesiatkilometrovej trate na OH v Soči pred krajanom Maximom Vylegžaninom.

MOV o tom rozhodol na základe správy z vyšetrovania vlastnej nezávislej komisie Denisa Oswalda a zároveň diskvalifikoval oboch pretekárov zo všetkých súťaží v Soči.

Legkov na Hrách okrem iného vyhral preteky na 50 kilometrov pred krajanmi Maximom Vylegžaninom a Iľjom Černousovom a pomohol ruskej štafete k striebru. Obe medaily teraz musí Legkov vrátiť, MOV totiž kvôli jeho previnenie diskvalifikoval aj ruský štafetový tím.

V skiatlone dobehol Legkov desiaty. Belov v Soči žiadny cenný kov nezískal, jeho najlepším umiestnením bolo 18. miesto v skiatlone.

Brány olympijských hier zostanú pre oboch odteraz úplne uzavreté. Akreditáciu od MOV už totiž nezískajú nielen ako športovci, ale ani v žiadnej inej funkcii.

Ruská lyžiarska federácia už pripravuje podklady pre odvolanie sa na Športový arbitrážny CAS. Predsedníčka federácie Jelena Vjalbeová ani nikto z vedenia ale verdikt nechceli komentovať.

Legkov s Belovom sa stali prvými ruskými športovcami, ktorých MOV potrestal za doping a manipuláciu so vzorkami na Hrách v Soči. Rozhodnutie o ďalších reprezentantoch zverejnia zástupcovia MOV v najbližších dňoch a týždňoch.

Zľava strieborný Maxim Vylegžanin, zlatý... Foto: SITA/AP, Charlie Riedel
Maxim Vylegžanin, Alexander Legkov, Iľja Černousov Zľava strieborný Maxim Vylegžanin, zlatý Alexander Legkov a bronzový Iľja Černousov po päťdesiatke v Soči 2014.

Obaja bežci majú už od vlaňajšieho decembra predbežne zastavenú činnosť. Spolu s ďalšími štyrmi ruskými pretekármi, medzi ktorými je aj Vylegžanin, ich suspendovala Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) na základe správy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a všetci prišli o štart na tohtoročných MS v Lahti. Trest v máji potvrdil aj CAS s tým, že ak sa do konca októbra neobjavia relevantné dôkazy, opäť by im mali dovoliť pretekať.

MOV teraz vyzval FIS, aby po diskvalifikácii Legkova s Belova upravila zodpovedajúcim spôsobom výsledky z olympijských hier v Soči a o ďalšom osude pretekárov rozhodla v rámci svojich kompetencií.

Vo výsledkovej listine vytrvaleckej päťdesiatky sa na medailovú pozíciu posunie pôvodne štvrtý Martin Jonsrud Sundby z Nórska, v štafete budú nanovo za víťaznými Švédmi nasledovať Francúzi a Nóri.

Vzorky potrestaných ruských športovcov podľa správy WADA vykazovali známky neautorizovaného otvorenia, olympijský víťaz a bývalý víťaz Tour de Ski Legkov je navyše podozrivý z toho, že pred Hrami konzumoval „koktail“ z anabolických steroidov.

Lyžiar sa bránil tvrdením, že pred ZOH v čase od 1. januára do 5. februára 2014 podstúpil trinásť dopingových kontrol a všetky mali negatívny výsledok. Dvanásť z nich sa navyše uskutočnilo mimo Ruska. Dvakrát ho testovali aj počas olympiády v Soči.

Alexander Legkov so zlatou medailou zo Soči. Foto: SITA/AP, Charlie Riedel
Alexander Legkov Alexander Legkov so zlatou medailou zo Soči.

MOV v reakcii na správu WADA vytvoril dve vlastné vyšetrovacie komisie. Oswaldova komisia sa zaoberala podozrením na prehrešky u konkrétnych ruských športovcov, komisia vedená bývalým švajčiarskym prezidentom Samuelom Schmidom preveruje obvinenia zo zapojenia štátnych úradov a federáciou do dopingového systému.

Na decembrovom zasadnutí výkonného výboru MOV by malo padnúť rozhodnutie o sankciách, ktoré by škandalóznu kauzu dopingu v ruskom športe a manipuláciou so vzorkami na Hrách v Soči uzavreli.

Do úvahy pripadá aj plošný trest pre ruských športovcov, pred OH v Riu de Janeiro k nemu ale MOV nesiahol a nechal na jednotlivých zväzoch, aby každý prípad posúdili individuálne.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Alexander Legkov #Jevgenij Belov