Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kazachovia tvrdia, že použité látky neboli zakázané

Kazašská vláda odmietla podozrenia, že jej reprezentačný tím biatlonistov využíval zakázané podporné prostriedky, ako to naznačuje nález rakúskej polície.

10.02.2017 10:25
Soči, biathlon, lyžovanie Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Tá v stredu pred úvodnými pretekmi biatlonových majstrovstiev sveta v Hochfilzene (9. – 19. februára) urobila raziu v ubytovacích priestoroch kazašskej výpravy. Našla lekársky materiál, ktorý poukazuje na možné dopingové praktiky. Zadržala rôzne medicínske produkty aj vybavenie a mobilné telefóny.

Podľa predsedu kazašskej vládnej komisie pre šport a telovýchovu Elsijara Kanagatova však všetky látky, ktorými biatlonová reprezentácia disponovala, boli v súlade s antidopingovými pravidlami. „Žiadna z nich nie je na zozname zakázaných,“ vyhlásil Kanagatov a obvinil nemenovaného tímového lekára z nedbanlivého zaobchádzania s liekmi.

Podnetom na rozbehnutie vyšetrovania bolo, keď súkromná osoba v januári na čerpacej stanici pohonných hmôt na východe Tirolska zaregistrovala, ako posádky viacerých mikrobusov z jednej skupiny vyhadzujú objemnú kartónovú škatuľu. V nej sa vo veľkom množstve nachádzali použité injekčné striekačky a vrecká na infúzie a prázdne ampulky, ale aj rukou písané poznámky indikujúce dopingové praktiky. Priamo ku Kazachom pritom viedli akreditácie z viacerých biatlonových podujatí, ktoré takisto boli v škatuli. Nájdený medicínsky materiál skúmala NADA Austria, ktorej pracovníci upovedomili aj príslušný útvar federálnej polície zaoberajúci sa stávkovými podvodmi, zakázanými podpornými prostriedkami a zločinmi spojenými s liekmi.

Príkaz na domovú prehliadku vydalo štátne zastupiteľstvo v Innsbrucku. Do akcie sa zapojilo 30 policajtov. Kazašský tím nastúpil na štvrtkovú miešanú štafetu na 2×6 km a 2×7,5 km na úvod MS, obsadil 11. miesto, teda priečku pred Slovákmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #biatlon #kazachstan