Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Načúva telu. Zlata sa Schmidhoferová dočkala po desiatich rokoch

Pred desiatimi rokmi bola mladučkou tínedžerkou. Na juniorské majstrovstvá sveta cestovala so skromnými ambíciami.

07.02.2017 18:00
debata
Nicole Schmidhoferová sa na pódiu nevyhla slzám. Foto: SITA/AP, Peter Schneider
Nicole Schmidhoferová Nicole Schmidhoferová sa na pódiu nevyhla slzám.

V Altenmarkte však zažiarila. Priviezla si štyri cenné kovy – zlato zo super G, striebro z obrovského slalomu a dva bronzy z kombinácie a zjazdu.

Celá krajina v okamihu hovorila o lyžiarskom supertalente.

Zajazdi to, čo na tréningu

Do Nicole Schmidhoferovej vkladali jej krajania pred rokmi veľké nádeje. Drobnučká, len 158 cm vysoká Rakúšanka si v juniorskom veku podmaňovala svetové svahy. Náročný prechod do seniorskej kategórie však nebol pre rodáčku z Friesachu priaznivý. Vo Svetovom pohári sa síce zaradila k lepšiemu priemeru, no veľké víťazstvá neprichádzali. Až do utorka.

Schmidhoferová sa dočkala na majstrovstvách sveta senzačného zlata. V St. Moritzi ovládla superobrovský slalom. „Pred pretekmi som si vravela: Zajazdi to, čo na tréningu. Na tento okamih som čakala desať rokov. Priznám sa, že som trochu pomýšľala na medailu, ale že sa stane niečo takéto, o tom som ani len nesnívala. Ďakujem servismanovi aj trénerovi,“ hovorila 27-ročná pretekárka po najväčšom úspechu v kariére.

Za seba odsunula aj také hviezdy, akými sú Švajčiarka Lara Gutová, Nemka Viktoria Rebensburgová či Lichtenštajnčanka Tina Weiratherová. „Moja vďaka patrí aj talianskym trénerom, ktorí stavali trať. Pripravili ju takmer dokonale pre mňa. Na tento deň do konca života nezabudnem,“ radovala sa Rakúšanka.

Nicole Schmidhoferová. Foto: Reuters, DENIS BALIBOUSE
Nicole Schmidhoferová Nicole Schmidhoferová.

Zdá sa, že formu si načasovala skvele. V aktuálnej sezóne Svetového pohára sa postavila na štart desiatich pretekov, no na stupeň víťazov nevyskočila ani raz. Mimochodom, Schmidhoferová sa počas desiatich ročníkov v kolotoči Svetového pohára zúčastnila 106 pretekov, no na prvenstvo čakala márne. Do elitnej trojky sa pretlačila len dva razy – naposledy pred tromi rokmi, keď obsadila v zjazde v Cortine d'Ampezzo tretiu priečku.

Natrhnutý krížny väz

Aj to podčiarkuje veľkosť senzácie, o akú sa Schmidhoferová postarala v St. Moritzi. „Áno čakala som dlho, ale je lepšie užiť si úspech po dlhých rokoch ako nikdy. V poslednom čase som bola so svojimi výkonmi spokojná, medaila mi unikala len veľmi tesne. Teraz ju však držím pevne v rukách. Som nesmierne šťastná,“ vravela rakúska hrdinka.

Na ceste za veľkým okamihom si prešla dlhou a z času na čas aj neprajnou cestou. Počas minulej zimy ju pribrzdili zdravotné problémy. Bolesti jej spôsobil natrhnutý krížny väz v kolene, pustil ju len na štart šiestich pretekov. „Bolo to obdobie, počas ktorého som sa učila načúvať vlastnému telu. Verím, že sa mi to podarilo,“ uviedla pre web oe24.at. Zdá sa, že bola výbornou poslucháčkou.

Schmidhoferová potvrdila, že Rakúšankám sa v super G na majstrovstvách sveta darí. Ženy bojovali o medaily z tejto disciplíny po šestnásty raz, rakúska hymna zaznela v utorok siedmykrát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v lyžovaní #Nicole Schmidhoferová