Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V super G trio Slovákov, Bendik chce potvrdiť tréning

Druhá disciplína majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom St. Moritzi bude zároveň prvou so slovenskou účasťou.

07.02.2017 16:10
Adam Žampa Foto: ,
Slovenský zjazdár Adam Žampa.
debata

Trio Martin Bendik, Adam Žampa a Andreas Žampa by v stredu o 12.00 h na Corviglii nemalo chýbať na štarte superobrovského slalomu. Zatiaľ čo pre špecialistu na kĺzavé disciplíny Bendika to bude jeden z vrcholov šampionátu, Žampovci budú brať preteky ako prípravu na alpskú kombináciu. Zverenec talianskeho trénera Giuseppeho Costu Bendik nedávno v českom Špindlerovom Mlyne v príprave na MS vyhral dva zjazdy v rámci pretekov nižšej kategórii FIS a získal dovedna 35,76 bodu v klasifikácii FIS.

„Všetci traja Slováci v utorok absolvovali oficiálny tréning zjazdu. Martin Bendik vynechal jednu bránku, ale jeho jazda bola solídna. Aj jeho tréner vravel, že šiel dobre až do momentu, kým nevynechal bránku. Ak si to zajtra postráži, môže byť z toho dobrý výsledok. V jeho prípade to znamená zajazdiť to, čo na tréningoch,“ informovala Darina Kubeková, koordinátorka slovenskej výpravy v St. Moritzi. Pridala aj bližšie informácie k súrodencom Žampovcom. „Adam si chcel vyskúšať, čo si môže dovoliť s nohou, ktorá ešte nedávno nebola v poriadku. Jazdil tak na 80%, aby zistil, ako bude noha reagovať. Andreas šiel na trať medzi poslednými a keďže pred ním jeden z pretekárov spadol, nemohol absolvovať celú tréningovú trať. Preto sa pri jeho mene objavila značka, že nedokončil.“

Adam Žampa mal pred majstrovstvami sveta problémy s členkom a pred odchodom do St. Moritzu nevedel, koľko disciplín tam bude môcť absolvovať. „Som veľmi rád, že členok zatiaľ drží. Nevedel som, ako sa mi pôjde, ale bolo to dobré. Na základe toho som sa rozhodol, že v super G v stredu nastúpim a urobím všetko pre čo najlepší výsledok,“ uviedol Adam Žampa v nahrávke, ktorú poskytol manažér Ľuboš Schwarzbacher. „Adam šiel normálnu jazdu tak na 80%, pocitovo si kontroloval nohu. Veríme, že už to bude dobré a zajtra nastúpi v super G,“ informoval tréner a otec Tomáš Žampa.

Martin Bendík. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Martin Bendík Martin Bendík.

Favoritom číslo jeden podľa výsledkov v tejto sezóne by mal byť Nór Kjetil Jansrud, ktorý vyhral tri zo štyroch super G vo Svetovom pohári. Jansrud ešte v starom roku triumfoval vo Val d'Isere, Val Gardene aj Santa Caterine a na čele hodnotenia disciplíny v SP má náskok 138 bodov pred Talianom Dominikom Parisom. Obhajcom titulu je 36-ročný Rakúšan Hannes Reichelt, ktorý pred dvoma rokmi v Beaver Creeku v tejto disciplíne triumfoval ako najstarší v histórii. Nedávne víťazstvo v zjazde v Garmisch-Partenkirchene i druhé miesto v super G v Santa Caterine na sklonku minulého roka naznačujú, že stále nepatrí do starého železa. „Tlak necítim, aspoň nie väčší, ako keby som z predchádzajúceho šampionátu nemal titul. Mladým chcem ukázať, že aj starý dedo ich ešte môže ponaháňať,“ uviedol Reichelt na webe salzburg24.at. Reichelt je jediným zo súčasného rakúskeho tímu zjazdárov, ktorí nechýbali v St. Moritzi na majstrovstvách sveta ani pred 14 rokmi.

„Pamätám si najmä na vtedajšiu tlačovku nášho tímu, keď som sedel medzi Hermannom Maierom a Stephanom Eberharterom. Toľko kamier som nikdy predtým ani potom nezažil,“ zaspomínal si Reichelt na preteky, v ktorých ani nedošiel do cieľa.

V 30-ročnej histórii mužského super G na svetových šampionátoch sú najúspešnejší Rakúšania so štyrmi titulmi. O dva z nich sa postaral Stephan Eberharter (1991, 2003), o zostávajúce Hermann Maier (1999) a Hannes Reichelt (2015). Po tri zlaté v super G vybojovali Američania, Nóri a Švajčiari, dve majú Taliani. Špecifický bol šampionát v roku 1999 v americkom Vaile, keď sa o víťazstvo podelili legendy – Nór Lasse Kjus a už spomenutý Rakúšan Maier. Okrem Eberhartera je dvojnásobným svetovým šampiónom aj Nór Atle Skaardal (1996, 1997). Začiatok super G mužov je naplánovaný na stredu 12.00 h. Pretekári štartujú o čosi vyššie ako ženy (2645 m) inak však pôjdu po identickom svahu s dĺžkou 2196 m a prevýšením 605 m.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa #super G #Martin Bendík #MS v lyžovaní