Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rajičovú láka desiatka, tanečníci majú premiéru

Po vlaňajšej Bratislave prevzala organizátorskú taktovku majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní neďaleká Ostrava. Začínajú v stredu krátkym programom žien.

25.01.2017 09:00
nicole rajičová, krasokorčuľovanie Foto: ,
Nicole Rajičová.
debata

Zo Slovákov sa v Ostravar Aréne predstaví v súťaži žien Nicole Rajičová, medzi mužmi Michal Neuman, premiéru na ME absolvuje tanečný pár Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley.

„Nicole potrebuje predviesť bezchybný výkon. V jej kategórii je konkurencia nesmierne silná, všetky vedia všetko. Verím, že tanečníci Myslivečková s Csölleyom sa presadia, ich výkony sa zlepšujú, ale tiež si nemôžu dovoliť žiadnu chybičku. Michael Neuman musí prekonať sám seba, aby sa kvalifikoval do voľnej jazdy, čím by nás potešil. Opäť uvidíme elitu európskeho krasokorčuľovania. Neviem odhadnúť, kto získa tituly, v každej kategórii sa čaká na boj do posledného dychu,“ uviedla Felicitas Babušíková, prezidentka Slovenského krasokorčuliar­skeho zväzu.

Rajičová sa pokúsi vylepšiť dvanáste miesto z Bratislavy. „Som o rok skúsenejšia, verím si viac. Vlani som bola pred výborným domácim publikom premotivovaná. Mám novú voľnú jazdu i krátky program. Nad umiestnením neuvažujem, ak by som sa zmestila do prvej desiatky, potešilo by ma to,“ vraví 21-ročná rodáčka z New Yorku, kde žije.

„Potenciál na prvú desiatku má. Ak zvládne kombináciu trojitého lutza s trojitým tulupom, tak by to mohlo vyjsť,“ podotýka tréner Igor Krokavec.

Na čo si v premiére môžu trúfať tanečníci Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley? „Myslím, že sme veľmi dobre pripravení i naladení. Pokúsime sa zúročiť všetko, čo sme sa naučili, odkedy spolu korčuľujeme. Ambície máme veľké, ale o umiestnení je ťažko hovoriť, pretože je to náš prvý štart na takejto významnej medzinárodnej súťaži. Zameriame sa hlavne na čisté a dôsledné prevedenie povinných i nepovinných prvkov, krokových spojení medzi nimi. Dúfame, že odjazdíme maximum, aby sme boli s naším výkonom spokojní. Je tu veľa nových párov, je predolympijská sezóna, určite všetci budú skvelo pripravení,“ vraví Csölley.

Pred rokom s bývalou talianskou partnerkou Federicou Testovou skončili na 8. mieste, po Testovej ukončení kariéry je jeho partnerka Lucie Myslivečková.

„Cítim sa veľmi dobre, akoby som bola doma. Bude to možno trošku zvláštne, že budem na domácom šampionáte reprezentovať Slovensko. Ale pre mňa je to skôr pozitívne, pretože tým, že reprezentujeme s Lukášom Slovensko, nebudem pod takým tlakom. Pre nás je dôležité čo najlepšie sa ukázať, aby aj rozhodcovia videli, na čo máme a veríme, že takáto cesta nás dostane čo najďalej,“ zdôrazní.

Cieľ Michaela Neumana je jasný – vybojovať si účasť vo voľnej jazde. „Tvrdo som počas posledných týždňov trénoval, chcem čo najlepšie odjazdiť krátky program. Trochu sme ho upravili, aby som mohol získať viac bodov. Vlani mi postup do voľných jázd nevyšiel, čo ma dlho mrzelo. Odvtedy čakám na šancu napraviť tento výsledok,“ poznamenal Neuman. Po ME v Ostrave ho čaká účasť na Svetovej zimnej univerziáde v Kazachstane.

Tituly z vlaňajška obhajujú Javier Fernández (Špan.), Jevgenija Medvedevová (Rus.), v športových dvojiciach Tatiana Volosožarová, Maksim Traňkov (Rus.), medzi tanečníkmi Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron (Fr.).

Program ME

Streda 11.00 krátky program (KP) žien, 18.00 otvárací ceremoniál, od 18.45 KP športových dvojíc; štvrtok od 12.00 KP tanečných párov, od 19.00 voľné jazdy športových dvojíc; piatok od 11.15 KP mužov, od 18.00 voľné jazdy žien; sobota od 13.30 voľné jazdy tanečných párov, od 17.50 voľné jazdy mužov; nedeľa od 14.30 exhibícia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Nicole Rajičová #ME 2017 v krasokorčuľovaní