Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majsterkou sveta v krasokorčuľovaní 16-ročná Medvedevová, Rajičová trinásta

Mladá ruská reprezentanta Jevgenija Medvedevová sa v sobotu v americkom Bostone stala majsterkou sveta v krasokorčuľovaní. Iba 16-ročná Moskovčanka v hale TD Garden previedla vynikajúci voľný program a vo svojej premiérovej seniorskej sezóne sa dočkala ďalšieho prenikavého úspechu.

03.04.2016 11:50
World Championships Figure Skating Foto: ,
Nicole Rajičová.
debata

Za voľnú jazdu dostala 150,10 bodu, čo je absolútne maximum na podujatí Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU). Doterajší rekord za túto časť patril Kim Ju-na z Kórejskej republiky, ktorá na ZOH 2010 v kanadskom Vancouveri nazbierala 150,06 bodu.

Medvedevová zo siedmich štartov v ročníku 2015/2016 našla premožiteľku iba raz, keď ju na novembrovom podujatí Rostelekom Cup zdolala krajanka Jelena Radionovová. Tá po piatom mieste po krátkom programe skončila v Bostone až šiesta. Medvedevová na tohtoročných MS nazbierala dovedna 223,86 bodu a o viac ako osem bodov zdolala Američanku Ashley Wagnerovú, štvrtú po krátkom programe. Na treťom mieste klasifikovali ďalšiu Rusku Annu Pogorilú, tá bola po prvej časti súťaže druhá. Líderka po štvrtkovom krátkom programe Gracie Goldová z USA nezvládla voľnú jazdu a napokon jej patrí nepopulárna štvrtá pozícia.

"Ešte stále si veľmi neuvedomujem, aký úspech som vo svojom živote dokázala. Myslím si, že mi ešte chvíľu potrvá, kým mi úplne dôjde, že som majsterkou sveta. Musím si to všetko prežiť a vychutnať,“ povedala približne hodinu po skončení ženskej súťaže Medvedevová. Aktuálnu sezónu odštartovala začiatkom októbra triumfom na bratislavskom Memoriáli Ondreja Nepelu, o tri týždne neskôr zvíťazila aj v Milwaukee na Americkej korčuli. Potom prišlo spomenuté druhé miesto v Moskve, víťazstvo na finálovom podujatí ISU Grand Prix v Barcelone, národnom šampionáte v Jekaterinburgu, majstrovstvách Európy v Bratislave a v sobotu aj na majstrovstvách sveta v Bostone.

V sobotu sa darilo aj slovenskej reprezentantka Nicole Rajičovej, ktorá sa po pätnástom mieste v krátkom programe posunula na trinástu priečku. V sobotu „preskočila“ Amy Linovú z Taiwanu i Talianku Robertu Rodeghierovú. Vo voľnej jazde síce zaostala za osobným maximom z Americkej korčule o pol bodu, no v súčte s krátkym programom nazbierala 173,05 bodu a má nový osobný rekord na podujatiach ISU. Dvadsaťročnej newyorskej rodáčke sa podarilo zlepšiť si umiestnenie na MS v Šanghaji spred roka, na ktorých skončila pätnásta. Zaujímavosťou je, že na svetovom šampionáte pred ňou z Európaniek skončilo iba trio Rusiek.

„S výkonom vo voľnej jazde som naozaj spokojná. Prvý skok ma vyburcoval, nakoľko mal byt trojitý a nie dvojitý. Teším sa, že následne som už všetky elementy zvládla tak, ako mali byť. Tu som korčuľovala omnoho lepšie ako na majstrovstvách Európy. Som rada, že som dokázala sebe aj ostatným, že dokážem dobre zajazdiť aj na takejto náročnej súťaži. Hala tu skvele podporovala, ale nedá sa to porovnať s domácim milujúcim publikom v Bratislave,“ uviedla Nicole Rajičová, ktorá by sa mala predstaviť na októbrovom Memoriáli Ondreja Nepelu v slovenskej metropole.

Výsledky – MS v krasokorčuľovaní – Boston (USA) – sobota: Ženy – po voľnej jazde: 1. Jevgenia Medvedevová (Rus.) 223,86 b., 2. Ashley Wagnerová (USA) 215,39, 3. Anna Pogorilá (Rus.) 213,69, 4. Gracie Goldová (USA) 211,29, 5. Satoko Mijaharová (Jap.) 210,61, 6. Jelena Radionovová (Rus.) 209,81, … 13. Nicole Rajičová (SR) 173,05

debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Rajičová #MS 2016 v krasokorčuľovaní #Jevgenija Medvedevová