Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od prvej slovenskej medaily na ZOH uplynulo 10 rokov

V utorok 16. februára 2016 uplynulo presne desať rokov od historického zisku striebra Radoslava Žideka na zimných olympijských hrách v talianskom Turíne.

16.02.2016 19:50
Radoslav Židek Foto:
Radoslav Židek po príchode na Slovensko so striebornou medailou z Turína.
debata

Vtedy 24-ročný Žilinčan získal pre Slovensko vôbec prvú medailu zo ZOH v histórii samostatnosti. V Židekovom prípade to pod piatimi olympijskými kruhmi po prvej kvalifikácii nevyzeralo na úspech, slovenský reprezentant figuroval na poslednom 36. mieste.

V druhej však obsadil deviatu pozíciu a prebojoval sa do vyraďovacej časti. Potom vyhral najbližšie tri jazdy – osemfinálovú, štvrťfinálovú i semifinálovú. Premožiteľa našiel až vo finále, Američan Seth Wescott využil zaváhanie Slováka. „Na ten deň si spomínam veľmi často, nosím ho v hlave zakódovaný. Bol to deň, v ktorý som dosiahol vrchol svojej športovej kariéry,“ povedal Židek v rozhovore pre denník Šport. Počas celej kariéry bol známy snoubordista trochu svojský a drží ho to aj po skončení kariéry. Na otázku, či si nejako pripomenie desaťročné jubileum od zisku striebra, odpovedal: „Samozrejme! Zapálim sviečku, nech energia plameňa nesie moju radosť ďalej…“

Šancu Radoslava Žideka na ďalšie úspešné výsledky zmarili zranenia, ktoré sa mu vôbec nevyhýbali. Definitívnu „stopku“ mu vystavili problémy s kolenom.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH #Radoslav Židek #ZOH 2006