Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej pomáhajú Francúzky. Bez nich by trénovala so žiačkami

Vlani o tomto čase bojovala so zápalom pľúc, teraz súperkám vyráža dych. Slovenská zjazdárka Petra Vlhová sa na bielej perine v americkom Aspene výrazne prihlásila o slovo.

05.12.2015 08:02
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

V úvodných slalomoch tohtoročného Svetového pohára obsadila 11. a 7. miesto. Konkurentkám dala najavo: počítajte so mnou.

Vzbudila pozornosť favoritiek

V prvom slalome, náhradnom za zrušené preteky v Levi, odštartovala liptovská rodáčka s vysokým číslom 46. Po úvodnom kole ju klasifikovali na 21. priečke. V druhej jazde dosiahla tretí najrýchlejší čas. Stačilo jej to na celkové 11. miesto, čím vyrovnala svoje maximum zo Semmeringu 2012.

„Keď zrušili slalom v Levi, boli sme sklamaní. Nemala tam totiž štartovať Švédka Eklundová, Petra mohla začať v prvej tridsiatke. V Aspene to už neplatilo. Vedeli sme, že je tam kvalitná trať, ktorá umožní aj pretekárkam z hĺbky štartového poľa prehovoriť do konečného poradia. Nie je to však jednoduché. Po najlepšej tridsiatke sa už ide na dojazd, aby sa mohlo pripravovať druhé kolo. Petra to zvládla a v druhej jazde išla absolútne bez stresu,“ uviedol jej tréner Ivan Iľanovský.

Ešte väčšie prekvapenie pripravila talentovaná lyžiarka o deň neskôr. S číslom 25 sa vďaka razantnej a rytmickej jazde prepracovala v 1. kole na štvrtú priečku. Pred ňou figurovala iba americká raketa Mikaela Shiffrinová, skúsená Češka Šárka Strachová a švédska stálica Frida Hansdotterová. „Tento pocit zažila prvýkrát. Keď sa blíži záver 2. kola, tlaky na pretekárky sú oveľa väčšie. Na tréningoch mala isté jazdy, preto som ju povzbudil, nech si dôveruje. Pánboh zaplať, že to vyšlo,“ dodal.

Vlhová napokon skončila siedma, čím si utvorila kariérne maximum. „Po 1. kole mi viaceré súperky gratulovali. Možno si budú dávať na mňa väčší pozor. Vošla som im viac do povedomia. Pred druhou jazdou som nepociťovala prílišnú zodpovednosť. Chcela som ísť naplno, ale záver som si postrážila. Nie som ešte v takej pozícii, aby som mohla úplne riskovať. Štartovala som tu prvýkrát a budem sa sem rada vracať,“ tvrdí pretekárka Ski Team VLHA Liptovský Mikuláš.

Schudla a pracuje dôslednejšie

Do tímu juniorskej majsterky sveta v slalome z Jasnej 2014 pribudol skúsený servisman Stanislav Vozárik a kondičný tréner Šimon Klimčik.

„S novým kondičným koučom vychádzam oveľa lepšie. Taktiež som si viac uvedomila, čo chcem dosiahnuť. Začala som ku všetkému pristupovať ešte profesionálnejšie a vstúpila si do svedomia. Navyše som zmenila stravu a schudla štyri kilogramy. Na váhu si musím dávať špeciálny pozor. Dosť mi kolíše. Nemám problém za deň pribrať aj dve-tri kilá,“ doplnila.

V lete sa slovenská reprezentantka pripravovala opäť s francúzskym ženským tímom pre Európsky pohár. „Dievčatá sú tam na podobnej úrovni, je to pre nás značná pomoc. Keby sme trénovali samostatne, mohli by nás napríklad priradiť aj k nejakému žiackemu družstvu. Je dobré, že jazdíme s tímom, ktorý trénuje všetky disciplíny. Družstvo okolo Veroniky Velez-Zuzulovej sa totiž špecializuje len na technické disciplíny,“ konštatuje Iľanovský.

S Vlhovou spolupracuje už piatu sezónu. Za ten čas spoznal jej plusy a mínusy. „Je to pretekový typ. Na tréningu to nemusí vyzerať ideálne, ale na druhý deň je na súťaži ako vymenená. Je to veľká devíza. Taktiež je svedomitá, aj keď niekedy sa stiahne do seba a človek nevie, čo si má myslieť. Je vnímavá a moje postrehy dokáže hneď pretaviť v ďalšej jazde,“ pochváli svoju zverenku.

Mäkký sneh jej nevonia

Kým vlani získala za celú sezónu 34 bodov, teraz v Aspene nazbierala 60 bodov v dvoch slalomoch. Voľný čas na pretekoch trávi najmä so svojou skúsenejšou kolegyňou Velez-Zuzulovou. „Je výborné, že si ju Veronika zobrala pod svoje krídla. Od vlaňajška spolu bývajú v izbe a Petra vidí, ako sa pripravuje a môže sa od nej veľa priučiť,“ dopĺňa. Čo hovorí na vzájomnú spoluprácu mladá Liptáčka?

„Túto otázku mi dáva každý. Už neviem, čo odpovedať. Máme výborný vzťah a tešíme sa, že sa nám obom darí. Bola by som šťastná, keby som s Veronikou aj viac trénovala, ale som rada za to, čo mám.“

Na rozdiel od svojej o jedenásť rokov staršej kamarátky sa nešpecializuje len na najtočivejšiu disciplínu. „Na tréningu sa snažíme vyvážiť slalom s ,obrákom'. Práve v obrovskom slalome má Petra rezervy. Je možné, že v Európskom pohári zaradíme do programu aj superkombináciu,“ vraví Iľanovský.

Siedma žena priebežného slalomového poradia SP sa najbližšie dva dni predstaví v rámci Európskeho pohára v nórskom Trysile a nasledujúci víkend pokračuje SP vo švédskom Aare. Na oboch podujatiach má naplánovaný slalom aj obrovský slalom.

„Keď niekto spraví zaujímavý výsledok, očakávania v ďalších pretekoch sú zvýšené. Túžim potvrdiť formu z Aspenu a zlepšiť svoje osobné maximum. V Aare bude dosť záležať od podmienok. Vlani tam bol mäkký sneh, ktorý mi príliš nevyhovuje,“ tvrdí Vlhová. Minulý rok tam v slalome obsadila 24. priečku.

Na začiatku ročníka sa zdá, že v slalomových disciplínach budú pretekárky bojovať len o 2. miesto. Americká kométa Mikaela Shiffrinová im dáva zatiaľ poriadne na frak. „Akoby bola z iného sveta. Medzi bránkami doslova lieta. Uvidíme, či ju niekto zdolá bez toho, aby vypadla,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová