Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Len tvrdá práca ma posunula vyššie, tvrdí Vlhová

V sobotu jedenásta a v nedeľu nové kariérne maximum v podobe siedmeho miesta. Taká je bilancia zjazdárky Petry Vlhovej z úvodného slalomového víkendu Svetového pohára v americkom Aspene.

30.11.2015 10:35
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas druhého kola slalomu v Aspene.
debata

A to mala mladá Slovenka na hrudi vysoké štartové čísla – v sobotu jazdila v 1. kole so štyridsaťšestkou a v nedeľu s dvadsaťpäťkou, čo je v boji o najvyššie priečky v slalome značná nevýhoda.

"V Aspene sa dalo bodovať aj s vysokými číslami, pretože trať bola super pripravená a aj preto mi to vyšlo. A či ma prekvapili také dobré výsledky? Dosiahla som ich iba vďaka tvrdej práci, podriadila som tomu všetko,“ zamyslela sa Vlhová.

V nedeľu predviedla v prvom kole jazdu svojho života, keď sa štvrtým miestom zaradila medzi absolútnu špičku. Rýchlejšie ako 20-ročná Liptáčka boli iba americká raketa Shiffrinová, skúsená a medailami z veľkých podujatí ovenčená Češka Šárka Strachová a švédska stálica Frida Hansdotterová. V druhom kole Vlhová devätnástou najrýchlejšou jazdou klesla o tri priečky nižšie, napriek tomu môže sláviť výkonnostné maximum. V elitnej desiatke Svetového pohára nikdy predtým nebola. Prekonala dve jedenáste miesta – zo Semmeringu 2012 a práve sobotňajšieho Aspenu.

"To prvé kolo bolo naozaj moje najlepšie v kariére. Aj v druhom som chcela ísť naplno, ale trošku som si to predsa len strážila, aby som mala jazdu pod kontrolou. Myslím si však, že som to dobre zvládla,“ referovala spokojná Vlhová. Na otázku, či cíti, že sa po aspenskom víkende môže reálne porovnávať s absolútnou špičkou, odpovedala: "Porovnávať sa s nimi môžem, ale ešte mi čosi chýba, aby som sa tam zaradila na sto percent. Najprv musím zlepšiť svoje štartové číslo.“

Vlhová dosiahla dva najlepšie výsledky svojej kariéry, s výnimkou triumfu na juniorských MS v Jasnej 2014, v pretekoch vo vysokej nadmorskej výške – v Colorade bol štart vo výške 2690 m a cieľ 2490 m. Navyše to celé sa odohrávalo v nabitom programe dvoch pretekov počas 48 hodín. Ako to zvládala? „V tej výške som mala trochu problém s dychom, ale zvládla som to rovnako ako aj ostatné pretekárky. Bolo to celé super,“ dodala pretekárka Ski Team VLHA Liptovský Mikuláš.

Siedma žena priebežného slalomového poradia Svetového pohára pridala aj najbližší súťažný program. "Piateho decembra ideme do nórskeho Trysilu, kde bude Európsky pohár v slalome aj obrovskom slalome. A potom už bude nasledovať ďalší Svetový pohár vo švédskom Aare,“ doplnila Vlhová.

Petra Vlhová a jej 6 bodovaných priečok vo Svetovom pohári v slalome:
7. miesto: Aspen (USA) 2015
11. miesto: Aspen (USA) 2015
11. miesto: Semmering (Rak.) 2012
17. miesto: Flachau (Rak.) 2015
18. miesto: Kühtai in Tirol (Rak.) 2014
24. miesto: Aare (Švéd.) 2015

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní