Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí lyžiari v príprave žiarili. Čo predvedú v ostrom štarte?

Po tridsiatich rokoch dal súťažnému bežeckému lyžovaniu zbohom. Martin Bajčičák však zo zasnežených svahov nezmizol. V súčasnosti sa so svojím zverencom Petrom Mlynárom pripravujú na úvodné podujatie Svetového pohára v Kuusame.

27.11.2015 08:00
Alena Procházková Foto:
Alena Procházková.
debata

Za polárnym kruhom sa predstaví aj najlepšia slovenská lyžiarka Alena Procházková. Na oboch reprezentantov čaká už v piatok ich obľúbená šprintérska disciplína klasickou technikou. „Keď sme pricestovali do Fínska, bolo mínus pätnásť stupňov. Na preteky sa to komplikuje, keďže je okolo nuly. Dôležitú úlohu zohrá voskovanie. Spolupracujeme aj s českými servismanmi a verím, že neurobíme chybu,“ hlásil včera z fínskeho strediska Ruka 39-ročný Bajčičák.

Peter Mlynár by sa mohol na náročných tratiach v Kuusame predstaviť v troch disciplínach: šprint klasicky, desiatka voľne a 15 km klasicky. V rámci letnej prípravy absolvoval 27-ročný Popradčan snežný tunel v Oberhofe, výškovú zaberačku v Livigne či sústredenie v Dachsteine a Škandinávii.

„Po dvoch rokoch vstupuje konečne do sezóny bez výraznejších zdravotných ťažkostí. V príprave vyzeral solídne a verím, že jeho progres bude citeľný. Prvým vrcholom budú preteky v Kuusame a druhou previerkou bude februárový šprint vo Falune,“ prezrádza Bajčičák.

Vo svojej trénerskej skupine má aj tri talenty: Jána Koristeka, Anetu Smerčiakovú a Jána Mikuša. Jeho zverenci ho potešili na prípravných pretekoch vo švédskej Bruksvallarne. Mlynár skončil na 10 km klasicky na 18. mieste a 19-ročný Koristek na rovnakej trati medzi juniormi deviaty.

„Mlynár zaostal za víťazným Northugom 1:08 min., čo je azda jeho najlepší výsledok v dištančnej súťaži. Koristek v 130-člennej konkurencii Nórov a Švédov prekvapil a onedlho ho snáď uvidíme aj vo Svetovom pohári. Je to opačný typ ako Mlynár, viac mu vyhovujú dlhšie vzdialenosti,“ dodal Nestor slovenského bežeckého lyžovania po tridsiatich rokoch úmorného tréningu vypadol zo súťažného kolotoča.

„Je to poriadna zmena. Učím sa stále nové veci. Ako pretekár som sa zameriaval na seba, teraz musím viac preniknúť do psychiky svojich pretekárov,“ poznamenal.

S jednoznačne vyššími cieľmi vstupuje do sezóny ôsma žena zo šprintu z februárového svetového šampionátu vo Falune. Alena Procházková sa na nový ročník pripravovala vo fínskom stredisku Muonio pod dohľadom kouča Jána Valušku.

„S prípravou panuje spokojnosť. V stredisku mali veľké zásoby snehu z minulej sezóny a vďaka tomu sme si vedeli upraviť štvorkilometrový a trojkilometrový okruh aj v čase, keď sa ešte nedal vyrábať syntetický sneh,“ uviedol pre agentúru SITA Valuška.

Tridsaťjedenročná bežkyňa na lyžiach absolvovala v rámci prípravy aj fisové preteky v šprinte. V konkurencii najlepších Fíniek a Rusiek obsadila výbornú tretiu priečku. V Kuusame by mala absolvovať kompletný trojdňový program: klasický šprint, 5 km voľne aj 10 km klasicky.

„Uvidíme, či sa podarí hneď v šprinte byť v prvej tridsiatke a bodovať. Najmä v klasike bude dôležité pripraviť dobre lyže tak, aby boli stúpavé aj rýchle. V piatok má snežiť pri teplotách okolo nuly a to je najhorší sneh na mazanie,“ doplnil.

Najväčšími favoritom na krištáľový glóbus medzi mužmi bude Nór Martin Johnsrud Sundby, ktorý má po svojom slávnom krajanovi Björnovi Dähliem ako prvý šancu ovládnuť celkové hodnotenie SP tretíkrát v rade. K najväčším konkurentom budú patriť jeho reprezentační kolegovia Petter Northug, Eirik Brandsdal či Švajčiar Dario Cologna a Švéd Calle Halfvarrson.

V ženskej kategórii je trón voľný. Suverénka vlaňajšej sezóny Marit Björgenovej má na december naplánovaný pôrod. Materské povinnosti čakajú aj Američanku Randallovú, Fínku Saarinenovú či Slovinku Višnarovú. Hlavnými ženskými favoritkami budú Therese Johaugová a Astrid Jacobsenová. Ukončiť nórsku nadvládu sa pokúsia Švédka Charlotte Kallová, Nemka Denise Herrmannová či Poľka Justyna Kowalczyková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alena Procházková #Martin Bajčičák #Peter Mlynár