Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O veľký glóbus zabojujú legendy. Proti sú dravci

Biela opona sa spustí počas víkendu v rakúskom Söldene. Na ľadovci Rettenbach vo vyše trojtisícovej nadmorskej výške tradične odštartuje sezóna v alpskom lyžovaní. V obrovskom slalome bude mať Slovensko dvojnásobné zastúpenie. O prvé body v novom súťažnom ročníku sa budú usilovať Adam Žampa a Petra Vlhová.

24.10.2015 06:00
Lindsey Vonnová Foto: ,
Lindsey Vonnová je jednou z favoritiek na zisk veľkého glóbusu.
debata

Vlhová uchmatla servismana Žampovcom

„Ostatné týždne som sa venoval výlučne obrovskému slalomu. Príprava naznačila zlepšenie, už len to potrebujem preniesť do pretekov. Od výsledku v Söldene sa bude odvíjať, či pôjdem slalomovou cestou alebo sa budem viac venovať aj obrákom,“ prezradil 25-ročný Tatranec.

O päť rokov mladšia Liptáčka absolvovala záverečné sústredenie v Tignes. Pri vlaňajšej premiére v Söldene skončila na 38. mieste. „Počasie má byť slnečné a verím, že trať sa nebude rozbíjať ani pri pretekárkach s vyššími číslami. V lete sme trénovali s francúzskym ženským tímom pre Európsky pohár, čo by sa malo prejaviť. Na tréningoch sa ukazovala v dobrom svetle,“ uviedol pre agentúru SITA Vlhovej tréner Ivan Iľanovský.

Do tímu juniorskej majsterky sveta v slalome z Jasnej 2014 pribudol skúsený servisman Stanislav Vozárik. Predtým spolupracoval so Žampovcami. „Je to veľká pomoc. V čase, keď on pripravuje lyže, môžem robiť s Peťou kondičnú prípravu,“ dodal.

Hirschera preveria silní Nóri

V predvečer úvodu Svetového pohára si jej vlaňajší víťazi Rakúšania Anna Fenningerová a Marcel Hirscher prevzali ocenenia Zlatý lyžiar za rok 2015. Na slávnosti sa zúčastnil iba Hirscher, keďže Fenningerová leží dva dni po ťažkom zranení a následnej operácii kolena na súkromnej klinike v Innsbrucku.

Dvadsaťšesťročný špecialista na točivé disciplíny patrí v súčasnosti k najjagavejším hviezdam zjazdárskeho kolotoča. Štvornásobný držiteľ veľkého glóbusu vlani ovládol päť z ôsmich obrovských slalomov a tri slalomy špeciál. Jeho veľkým konkurentom bude Američan Ted Ligety, päťnásobný víťaz malého krištáľového glóbusu za obrovský slalom.

Marcel Hirscher. Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Marcel Hirscher Marcel Hirscher.

Silné zastúpenie v štartovom poli budú mať Nóri. V rýchlostných disciplínach sa najväčšie šance dávajú Kjetilovi Jansrudovi, po zranení sa vracia skúsený univerzál Aksel Lund Svindal a stúpajúcu formu bude chcieť potvrdiť 21-ročný Henrik Kristoffersen. Čiernym koňom môže byť Francúz Alexis Pinturault. Zo známych mien bude chýbať Američan Bode Miller a Švajčiar Carlo Janka.

V prípade, že Hirscher získa celkové prvenstvo v SP aj piatykrát, vyrovná sa historickému lídrovi Marcovi Girrardellimu. „Hovoriť o veľkom glóbuse pred štartom sezóny je vždy trúfalé. Je to ako hodiť si kocky a čakať, že padnú vysoké čísla. Chápem, že na základe výsledkov z ostatných rokov som favoritom, ale o skutočnom naplnení cieľov a plánov sa môžeme baviť až neskôr,“ cituje rodáka zo Salzburgu server Laola.

Vonnová sa zameria na rýchlosť

Horúcou kandidátkou na prvenstvo medzi ženami je legendárna Američanka Lindsey Vonnová. Vlani prekonala historický rekord Rakúšanky Annemarie Moserovej-Pröllovej v počte víťazstiev v SP. Aktuálne ich má 67 a kariéru plánuje ukončiť až po zimnej olympiáde 2018 v Pjongčangu.

„Momentálne sa cítim v poriadku, nič ma nebolí a to je podstatné. Prioritou je ovládnuť kĺzavé disciplíny, keďže slalomy nie sú mojou najsilnejšou stránkou. Za najväčšiu konkurentku považujem dravú Mikaelu Shiffrinovú,“ konštatovala 31-ročná zjazdárka pre agentúru AP.

Mikaela Shiffrinová (vpravo) vyzve v boji o... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Mikaela Shiffrinová, Anna Fenningerová Mikaela Shiffrinová (vpravo) vyzve v boji o veľký glóbus Lindsey Vonnovú. Anna Fenningerová (vľavo), musí pre zranenie kolena vynechať celú sezónu.

Okrem 20-ročnej krajanky bude nebezpečná aj Švajčiarka Lara Gutová či Nemka Viktoria Rebensburgová. Cestu za celkovým triumfom im zjednodušilo zranenie Fenningerovej a ukončenie kariéry Kathrin Zettleovej a Nicole Hospovej. Ročnú pauzu si dala aj druhá pretekárka minuloročného seriálu Slovinka Tina Mazeová.

Sezónnu ouvertúru v Söldene zabezpečia v sobotu ženy (1. kolo – 9.30 h, 2. kolo – 12.45 h), v nedeľu prídu na rad v rovnakom čase aj muži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Adam Žampa #Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní