Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová: Doma som tam, kde mám rodinu. Na Slovensku

Po tréningovom drile v zahraničí si dobíjala energiu v rodnej krajine. Najlepšia slovenská zjazdárka Veronika Velez-Zuzulová (31) strávila voľný týždeň s rodinou, cestovaním či testami.

28.07.2015 09:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová na stacionárnom bicykli počas funkčných testov.
debata

„Po príchode domov sa vždy teším na rodinu a najmä na môjho synovca Timka. Obľubujem prechádzky po Starom meste, kde vždy výborne zrelaxujem,“ vraví bratislavská rodáčka.

Ako ste si užili týždeň na Slovensku?
Oddýchla som si v kruhu svojej rodiny, či už v Bratislave alebo na Záhorí. S manželom Romainom sme boli aj v Budapešti, kde sme si s kamarátmi z Francúzska pozreli krásy maďarskej metropoly.

V Banskej Bystrici ste absolvovali funkčné testy. Sú podľa vás dôležité?
Beriem to ako povinnú jazdu. Dôraz skôr kladiem na lekársku prehliadku, ktorú by mal každoročne absolvovať každý vrcholový športovec. V súčasnosti niektorí športovci umierajú na zlyhanie srdca, a pre mňa je dôležité vedieť, že môj organizmus je zdravý a pripravený na vysokú záťaž.

Kde ste dovolenkovali po náročnej sezóne?
Najskôr sme boli s manželom pár dní vo Vysokých Tatrách a potom sme dva týždne spoznávali krásy južného Francúzska. Chodili sme na desaťkilometrové túry či hrávali tenis. V minulosti ma to skôr ťahalo k moru, ale teraz si lepšie oddýchnem v horách. Vyhýbam sa už ďalekému cestovaniu, toho mám dosť počas sezóny.

Na konci júna ste ukončili päťtýždňovú prípravu na suchu. Bola náročná?
V porovnaní s ostatnými sezónami bola dlhšia a verím, že aj kvalitnejšia. Predtým som po dvoch či troch týždňoch išla na lyže. Zaberačka na suchu nie je moja najobľúbenejšia činnosť, ale patrí k lyžovaniu. Každým rokom sa na lyžiarov kladú väčšie nároky a bez kondičnej prípravy to jednoducho nejde.

Máte za sebou aj dva týždne na lyžiach. Ako ste sa cítili po dlhšom čase na snehu?
Keď som dlho zavretá v posilňovni, neviem sa dočkať, kedy sa dostanem na čerstvý vzduch. Na lyžiach som sa cítila prvýkrát výborne a nemala som vôbec ťažké nohy. V tejto fáze testujem lyžiarky či viazanie. Ešte je veľa vecí, ktoré potrebujem zlepšiť a doladiť.

Máte v prípravnom období nejaké novinky?
Mám nového fyzioterapeuta – Jakuba Hudáka, ktorý v Dukle Banská Bystrica pracoval aj s biatlonistami. Ostatné sa nemení a naďalej sa pripravujem s francúzskou reprezentáciou.

Považujete Francúzsko za svoj druhý domov?
Vo Francúzsku mám utvorené kvalitné tréningové podmienky. Je tam môj kondičný tréner i manžel. To, že sa pripravujem s francúzskym tímom, je pre mňa jednoduchšie a menej sa nacestujem. Nebývam tam kvôli tomu, že nemám rada Slovensko. Domov je tam, kde mám rodinu a tú mám stále na Slovensku.

Po ukončení kariéry sa plánujete vrátiť na Slovensko?
Ešte nad tým neuvažujeme. Uvidíme, čo nám život prinesie a podľa toho sa zariadime.

Francúzsko žilo ostatné tri týždne cyklistickými pretekmi Tour de France. Sledovali ste ich?
Počas etáp som väčšinou trénovala, čiže skôr som si výsledky pozerala až dodatočne. Zaujímalo ma, ako sa darilo Petrovi Saganovi. V minulosti som jednu etapu, ktorá štartovala iba kúsok od nás, videla aj naživo.

V ankete Lyžiar roka ste skončili druhá za snoubordistkou Klaudiou Medlovou. Sklamalo vás to?
Túto anketu neberiem vôbec vážne a výsledky ma neprekvapili. Verím, že Klaudii to pomôže v ďalšej kariére. Ja si už v súčasnosti nepotrebujem nič dokazovať.

Vymenili ste niekedy lyže za snoubordovú dosku?
Párkrát som to skúšala, ale príliš ma to neoslovilo. Lyže sú mi oveľa bližšie a cítim sa na nich pohodlnejšie aj istejšie.

Nedávno ukončila kariéru Rakúšanka Nicole Hospová. Čakali ste to?
Nicole je moja dobrá kamarátka a už sa dlhšie šuškalo, že po vlaňajšej sezóne pôjde do lyžiarskeho dôchodku.

Nebojíte sa predstavy, že raz skončíte so súťažením?
Nemám sa čoho báť. Verím, že aj po kariére ma čaká pekný život, tak, ako počas nej. Keď ten čas príde, budem pripravená. Určite by som sa aj po kariére rada venovala športu a lyžovaniu.

Aké máte najbližšie plány?
Dnes začíname vo Francúzsku ďalšiu fázu prípravy. Začiatkom augusta si ju spestríme na ľadovci v Taliansku a koncom augusta pobudnem pár dní vo Švajčiarsku. V polovici septembra sa budem dva týždne pripravovať na juhu Argentíny, v tradičnom stredisku Ushuaia. Počas leta je to jedna z najlacnejších destinácií a sú tam výborné zimné podmienky, v ktorých sa skúša lepšie materiál ako na ľadovcoch.

V novembri plánujete odštartovať svoju 16. sezónu vo Svetovom pohári. Kde hľadáte motiváciu?
Lyžovanie ma stále baví a viem, že sa môžem ešte zlepšovať. Dôležité je, aby som ostala zdravá a vtedy mám o motiváciu postarané. Čerešničkou na torte bude Svetový pohár v Jasnej. Súťažiť pred domácimi divákmi bude splnený sen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová