Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Žampovci zmenili názor. Aj naďalej zostanú Slovákmi

Lyžiarska rodina Žampovcov vyvolala na slovenskej športovej scéne poriadnu búrku. Zdá sa však, že iba v pohári vody. Zverejňované informácie o možnosti reprezentovať Rusko sú totiž minulosťou. Bratská dvojica Adam a Andreas budú naďalej hájiť slovenské farby.

29.03.2015 11:08
Adam Žampa Foto:
Adam Žampa.
debata (12)

Korene celej kauzy vznikli po minuloročných škandáloch na Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie. Na jeho riadenie si nárokujú dve zvolené predsedníctva. Otec a tréner slovenských reprezentantov Tomáš Žampa je podpredsedom toho, ktoré na členskej schôdzi odvolalo staré predsedníctvo na čele s Marinom Mersichom. Ten však úsek naďalej oficiálne riadi, lebo vedenie asociácie neuznalo legitímnosť schôdze.

„Veľmi dôležitá vec v tomto čase je, že ostaneme Slovákmi. Vždy sme boli Slováci a to, že sa vytvoril tlak na verejnosť, na bývalé predsedníctvo ÚAD, na pána Mersicha možno niečo prinieslo. Ide nám o systém lyžiarskej asociácie, o poriadok financovania či transparentnosť,“ povedal pre televíziu TA3 Tomáš Žampa.

Informácia o zotrvaní najlepších slovenských zjazdárov na Slovensku potešila aj predsedu SLA Františka Repku. „Je to dobrá správa pre slovenské lyžovanie. Som rád, že sa takto rozhodli. Verím, že spolupráca bude s týmito pretekármi na lepšej úrovni,“ uviedol Repka.

Vo vzniknutej kauze sa Tomáš Žampa stretol aj s premiérom SR Róbertom Ficom, ktorý ho podporil v jeho snahách urovnať napätú situáciu. Minister školstva Juraj Draxler v súvislosti s poslednými udalosťami poslal dokonca kontrolu do SLA.

„Verím, že ľady sa už pohli. Chcem poďakovať aj premiérovi, že začal s nami komunikovať a dúfam, že sa v SLA urobí fungujúci systém,“ povedal Žampa.

Svetlo do napätej atmosféry v ÚAD môže priniesť mimoriadna členská schôdza, ktorá sa uskutoční 18. apríla. „Na tomto úseku je veľa emócií a už sú z toho nervózni športovci na iných úsekoch. Verím, že členská základna si vyberie svojich zástupcov, ktorí budú nápomocní predsedníctvu SLA i mne ako prezidentovi, nech môžeme nastaviť štandardné podmienky,“ uzavrel Repka.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andres Žampa