Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj zjazdár Miller sa pridal ku kritikom: Rusi sú netolerantní ignoranti

Americký zjazdár Bode Miller si myslí, že súčasná interpretácia ruského zákona o homosexuáloch je netolerantná a jeho obhajoba pred svetom trápna.

01.10.2013 11:52
Bode Miller Foto:
Bode Miller.
debata (4)

A hoci sa Medzinárodný olympijský výbor vyjadril, že pred februárovými ZOH v Soči nemá problém so zákonom ktorý zakazuje v Rusku propagáciu inej ako tradičnej sexuálnej orientácie, 35-ročný skúsený lyžiar má na to vlastný názor.

"Je neuveriteľné, že stále existujú krajiny, kde sa intolerantný postoj a ignorantstvo povyšuje na právne normy. Nie je to však prvý prípad. Proti porušovaniu základných ľudských práv bojujeme prakticky odvtedy, odkedy sme ľudmi,“ komentoval s dávkou irónie Bode Miller. Päťnásobný olympijský medailista a štvornásobný majster sveta by rád v Soči rozšíril svoju unikátnu zbierku z bielych svahov, ale to neznamená, že sa nebude vyjadrovať ku kontroverzným témam. Povesť nekonvenčného buriča a voľnomyšlienkara ho sprevádza celou jeho kariérou. Miller si myslí, že športovci by sa mali vyjadrovať k témam, akou je antihomosexuálny zákon v Rusku.

"Šport a politika sú úzko prepojené. Žiadať od športovcov, aby niekam išli a reprezentovali určitú filozofiu pred svetom a potom im zakázať vyjadriť vlastný názor, je pokrytecké a neférové,“ vyhlásil Miller.

Stanovisko Amerického olympijského výboru v súvislosti s ruským diskriminačným zákonom voči homosexuálov je také, že nesúhlasí s touto právnou normou. Na druhej strane určite nezvažuje bojkot zimnej olympiády v Soči. "Ubezpečujeme všetkých našich športovcov, že počas konania Hier budú v absolútnom bezpečí a budú sa môcť plne sústrediť na svoje súťaže. Toto nám garantuje Medzinárodný olympijský výbor,“ komentoval hovorca USOC Patrick Sandusky.

Podobný názor ako Bode Miller má na diskriminačný zákon v Rusku aj krasokorčuliarka Ashley Wagnerová. "Pevne verím, že rozdielna orientácia niekoho z nás neznamená, že je menej dôležitým ako ostatní. To by určite nemala byť definícia človeka,“ uviedla 22-ročná Wagnerová, ktorá sa netají blízkymi kontaktmi s osobami inej orientácie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #kritika #Soči #bode miller #ZOH