Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Každý rekord čaká na zlepšenie

Budíček o 6.45 h, krátka rozcvička a šup ho na kopec. O hodinku už prichádzajú na rad prvé slalomové oblúky na ľadovom podklade.

20.03.2013 08:00
Tina Mazeová Foto:
Tina Mazeová.
debata

Keď ich je šesťsto, nastane krátka desaťminútová prestávka slúžiaca na výmenu topánok a lyží. Nasleduje ďalších 400 oblúkov v obrovskom slalome. Až keď si toto všetko odrobí, môže si vydýchnuť.

Takýto dril na svahu zažívala Tina Mazeová minulé leto v Argentíne celé tri týždne. Potom prišla sezóna a ona utvorila vo Svetovom pohári absolútny bodový rekord všetkých čias. Výkonom 2414 bodov tromfla nielen Janicu Kosteličovú, či Lindsey Vonnovú, ale aj mužského rekordéra Hermanna Maiera.

"Na svah sme prichádzali prví a v momente, keď si Tina odopínala lyže, boli už všetky jej súperky na obede v hoteli. Keď som pred sezónou vravel, že Vonnovej nechceme len konkurovať, ale výzvou je zdolať ju, mnohí nám neverili. Teraz si možno pretierajú oči,“ vravel Mazeovej tréner Andrea Massi pre slovinské médiá.

Jeho zverenkyňa a zároveň priateľka pripustila, že v zisk veľkého glóbusu verila, ale určite nie s rekordným bodovým ziskom a zároveň náskokom 1313 bodov. Toľko delilo víťazky od druhej Nemky Marie Höflovej-Rieschovej. A kedy sa počas sezóny cítila najsilnejšie a kedy najslabšie?

"Slabá som bývala vtedy, keď som bola na všetko sama a súperky boli vo výhode. Ale to je už dávna minulosť. Počas tejto zimy som sa sama necítila ani raz. Vždy som mala za sebou skvelý tím plný profíkov,“ referovala 29-ročná lyžiarska suverénka pre Delo.

Veľký glóbus a dva malé (super G a obrovský slalom), k tomu tri medaily z majstrovstiev sveta, hoci len jedna zlatá. Na svojich ambíciách v budúcej sezóne nemá čo meniť, budú opäť najvyššie. S tým rozdielom, že namiesto majstrovstiev sveta bude chcieť úspech z olympijských hier. A možno ešte prekonať rekordných 14 víťazných pretekov Vreni Schneiderovej zo sezóny 1988/89.

„Tina je silná fyzicky aj mentálne, aby bola pripravená na vysokú záťaž v tréningu aj pretekoch. A žiadny rekord nie je konečný. Každý čaká na zlepšenie,“ tvrdí tréner Massi. „V slalome mi ušiel glóbus v samom závere. Je to disciplína, kde dávate do hry najväčší risk. Musím sa ho naučiť lepšie zvládať," dodáva Mazeová.

Mazeová zarobila vyše pol milióna eur

Tina Mazeová sa v odchádzajúcej sezóne 24-krát postavila na stupne víťazov, z toho jedenásťkrát na ten najvyšší. Nečudo, že v zárobkoch pretromfla všetky kolegyne aj kolegov zo Svetového pohára. Slovinka zarobila na prémiách 570 196 eur, pričom mužský líder sezóny Marcel Hirscher „iba“ 435 440 eur. V ženskom rebríčku figuruje na druhom mieste Rakúšanka Anna Fenningerová so 189 365 eurami, tretia bola slalomová kráľovná Mikaela Shiffrinová (188 391). Slovenka Veronika Velez-Zuzulová sa dostala na ôsme miesto s výsledným súčtom 104 229. Všetky sumy sú pred zdanením.

debata chyba