Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Manažér Velez-Zuzulovej: Veronika môže získať olympijskú medailu

Robí manažéra svetovým slalomárkam. A jednou z jeho klientiek je aj Veronika Velez-Zuzulová.

19.03.2013 10:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto:
Veronika Zuzulová.
debata (1)

Rakúšanovi Kilianovi Albrechtovi (39) pred 11 rokmi ušla slalomová medaila na zimných olympijských hrách v Salt Lake City o štyri stotinky sekundy. V sobotu sa vo švajčiarskom Lenzerheide tešil nielen zo zisku glóbusu Američanky Mikaely Shiffrinovej, ale aj z tretieho miesta Slovenky Velez-Zuzulovej.

"Mala som predstavu, že potrebujem niekoho, kto by mi pomáhal počas pretekárskej sezóny. Kilian je odborník na slalom, komunikuje so sponzormi a stará sa aj o moju facebookovú prezentáciu,“ uviedla slovenská slalomárka.

Ako sa zrodila vaša spolupráca s Velez-Zuzulovou?
Pred rokom počas finále Svetového pohára v Schladmingu prišla Veronika za mnou a spýtala sa: Nechceš byť mojím manažérom? Ja som chvíľu premýšľal, ale potom som si vravel – prečo nie? Môj džob je pomáhať športovcom. A tak sme začali našu spoluprácu.

Neobávali ste sa, že idete trochu do neznáma?
Nikdy predtým som nepracoval so slovenským športovcom. Vedel som, že Slovensko je malá krajina a nemá také meno v lyžiarskom svete ako Rakúsko, Švajčiarsko alebo Nemecko. Preto sa aj sponzori hľadajú ťažšie. Dozvedel som sa, že slovenské spoločnosti málo podporujú svojich úspešných športovcov. A pritom Veronika má šancu získať na budúci rok olympijskú medailu, možno aj zlatú. Ľudia na Slovensku by si mali uvedomiť, že v úspešnom športovcovi majú hodnotu, ktorú len tak ľahko inde nezískajú.

Neprekvapilo vás, že Velez-Zuzulová ukončila sezónu na 3. mieste medzi slalomárkami?
Ešte keď som sám pretekal, spolu sme trénovali a videl som v nej veľký potenciál. Už vtedy som jej hovorieval, že je len otázkou času, kedy začne vyhrávať a dostane sa do slalomovej špičky. Keď vlani skončila v Are o stotinku sekundy druhá, vedel som, že to už nie je o majstrovstve, ale len otázka šťastia a času, kedy zvíťazí.

Môže byť Veronika ešte úspešnejšia ako bola v tejto sezóne?
Áno. Je svetovou slalomárkou a myslím si, že na pódium pre tri najlepšie sa už môže dostať kedykoľvek. Keď už dokázala tento rok vyhrať preteky, prečo by to nemohla zopakovať aj v dalšom roku a byť ešte lepšia.

Ste bývalý špičkový slalomár. Hovorí sa, že je to najťažšia disciplína zjazdového lyžovania. Prečo?
Myslím si, že slalom je spolu s obrovským slalomom najťažšia discplína. Najmä pre ženy to platí. V slalome je väčšia konkurencia a intenzita ako v rýchlostných disciplínach, lebo medzi slalomárkami je aj veľa dievčat z menších krajín. Slalom sa dá trénovať prakticky všade, zatiaľ čo zjazd nie. Je to disciplína, v ktorej sa najviac nadriete na to, aby ste sa udržali dlhodobo na vrchole.

Môžu aj dievčatá z malých krajín pomýšľať na absolútny vrchol?
Je to možné, pokiaľ tvrdo trénujete a máte za sebou obetavý tím ľudí, ktorí vám pomáhajú. Čerstvým príkladom je Tina Mazeová zo Slovinska, z minulosti je známa najmä Janica Kosteličová. Jej zásluhou sa lyžovanie v Chorvátsku dostalo do povedomia širokej verejnosti. Aj náš súčasný tím robí všetko preto, aby sa Veronika ešte istý čas udržala v slalomovej špičke.

1 debata chyba