Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Priblížila sa ku glóbusu, o rok ho chce získať

Medaila pre tretiu najlepšiu slalomárku sezóny je z priesvitného skla a okraj má bronzový. Od soboty je jej majiteľkou Slovenka Veronika Velez-Zuzulová.

18.03.2013 10:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová.
debata

Po finálovom slalome Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheide, kde skončila deviata, sa usmievala. Dôvodom bolo päťsto bodov v hodnotení slalomu a medaila na krku. "Som rada, že som sa dostala na stupne víťazov. V tejto sezóne som sa k slalomovému glóbusu priblížila a v tej budúcej ho chcem získať,“ prezradila 28-ročná skúsená pretekárka v rozhovore pre Pravdu.

Pokúste sa porovnať 3. miesto medzi slalomárkami pred piatimi rokmi a teraz. Ktoré si viac vážite?
Túto sezónu považujem za najlepšiu, lebo sa mi splnil sen – vyhrala som preteky Svetového pohára a to hneď dvakrát. Preto si myslím, že v porovnaní so sezónou pred piatimi rokmi, keď som bola tiež na konci tretia, bola táto ešte úspešnejšia.

Akú novú skúsenosť vám priniesla táto sezóna?
Boli to práve spomenuté víťazstvá v Semmeringu a Mníchove. Stáli ma však veľa energie. Bolo to niečo, čo som chcela dlho dosiahnuť. Keď to konečne prišlo, sprevádzali to veľké emócie. Rozprávali sme sa o tom aj s mojou mentálnou trénerkou, ktorá mi potvrdila, že keď človek dosiahne, na čom dlho pracoval, stojí ho to veľa síl a odrazí sa to na ďalších výkonoch. Vravela mi, že je to normálne aj u iných športovcov.

Na Nový rok ste triumfovali v paralelnom slalome v Mníchove, ale potom prišli dva výpadky v Záhrebe a Flachau. Zrejme mrzia…
Škoda tých dvoch slalomov, kde som nezískala žiadne body. Keby som ich mala, možno by som do konca bojovala o glóbus. Teraz je už zbytočné hovoriť o tom, čo by bolo keby. Je to už za mnou.

Ak by sa dával glóbus za paralelný slalom, získali by ste ho vy. Z 200 možných bodov ste získali 180. Čím si to vysvetľujete?
Je to zvláštne, lebo paralelný slalom som prvý raz v živote trénovala deň pred pretekmi v Mníchove. Páčilo sa mi to, ale spôsob boja na trati aj pocity sú úplne iné ako v normálnom slalome. Musíte si dávať pozor, aby ste sa koncentrovali len na svoju jazdu, a nie na pretekára vedľa vás. Zistila som, že taký spôsob pretekov mi sedí a snažila sa z toho dostať čo najviac.

Veronika Velez-Zuzulová sa raduje po prvom... Foto: Reuters
Veronika Velez-Zuzulová Veronika Velez-Zuzulová sa raduje po prvom triumfe v slalome Svetového pohára v Semmeringu.

Paralelný slalom si hľadá stabilné miesto v kalendári Svetového pohára. Bude v ňom aj v budúcej sezóne?
Táto atraktívna disciplína je na vzostupe. Aj v budúcom roku by mali v kalendári figurovať preteky v Mníchove a Moskve a opäť sa budú rátať do slalomového hodnotenia. Do budúcnosti uvažuje FIS o rozšírení aj do ďalších svetových miest.

Vráťme sa ešte k majstrovstvám sveta v Schladmingu. Tam ste sa medaily na rozdiel od celosezónneho hodnotenia nedočkali. Ako s odstupom času hodnotíte 7. miesto?
Určite som chcela viac, ale stojím si za tým, že v ten konkrétny deň sa to vyššie vytiahnuť nedalo. Veľa dievča tiež chcelo viac a nepodarilo sa im to. Suverénka sezóny Tina Mazeová túžila po medaile a nezískala ju. Medaily sú len tri a vyrovnaných slalomárok veľa. Ja som už dávnejšie povedala, že v lyžovaní by to malo byť ako vo formule 1 – kto získa sezónny glóbus, mal by sa stať aj majstrom sveta.

Je teda medaila z celosezónneho hodnotenia cennejšia ako tá z majstrovstiev sveta?
Byť do tretieho miesta v jedných pretekoch neznamená, že ste najlepšia slalomárka na svete. Američanka Shiffrinová ňou však je, lebo okrem majstrovstiev sveta získala aj glóbus. Najlepší lyžiari sú tí, ktorí vyhrávajú glóbusy. To nie je len môj názor, ale napríklad aj Ivicu Kosteliča.

V tejto sezóne vám do tímu pribudli noví ľudia z rôznych krajín. Kto každý sa podieľal na vašom úspechu?
Okrem otca a manžela Romaina to boli českí fyzioterapeuti Jakub Veškrna a Pavel Uhlíř, kondičný tréner Mario Cordoano, mentálna trénerka Karine Edouardová, slovenský manažér Róbert Magát a rakúsky servisman Peter Brandstätter. Zabudnúť nesmiem ani na Kiliana Albrechta, ktorý je môj manažér na pretekoch. Hľadá sponzorov a počas pretekov mi pomáha v cieli. Má na starosti moje tlačovky, keď skončím do tretieho miesta.

Čochvíľa bude rok, čo ste sa stali pani Velez-Zuzulovou. Zmenilo sa tým niečo?
Veľa vecí sa nezmenilo, lebo sme boli na seba zvyknutí už aj predtým. Romain je prvý človek, ktorému sa zdôverím po pretekoch. Je to naša výhoda oproti ostatným tímom. Romain a otec sú ľudia, ktorí stoja pri mne, či sa darí alebo nie. Vždy ma vedia povzbudiť a pochopiť.

Bývate v prekrásnom meste Annecy pod Savojskými Alpami. Je pre vás už Francúzsko druhým domovom?
Druhým domovom nie. Slovensko j stále môj domov. Vo Francúzsku si už budujem svoj život, mám tam tiež kamarátov, ale chcela by som byť na Slovensku viac. Žiaľ, to sa veľmi nedá. Túto zimu som bola málo vo Francúzsku aj na Slovensku. Náročná sezóna si vybrala svoju daň.

Bude sa letná príprava v niečom líšiť od predchádzajúcich rokov?
Začneme trénovať vo Francúzsku na ľadovci, potom nasleduje presun do Čile a Argentíny. V posledných rokoch sme síce boli na Novom Zélande, ale bolo to tam strašne drahé a pre nás neúnosné. Podmienky sú tam síce lepšie, ale vyberať si nemôžeme. Doprosovať sa stále niekomu na tréning, to sa nám už nechce.

Budúci rok budú zimné olympijské hry na netradičnom mieste – ruskom Soči? Boli ste si to tam omrknúť?
Shiffrinová tam bola trénovať dva týždne. Povedala, že tam bolo veľmi teplo. Nám na Slovenskom olympijskom výbore povedali, že sa tam nedá ísť a zrejme sa tam pred olympiádou už ani nedostaneme.

V lete budete mať 29 rokov. Ako dlho ešte zostanete v kolotoči Svetového pohára?
Ešte neviem. Olympijskú sezónu určite potiahnem a potom sa uvidí. Budem to už brať sezónu za sezónou ako prichádzajú.

debata chyba