Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Počasie prihralo veľký glóbus Hirscherovi, Kröll skončil v nemocnici

Finále Svetového pohára zjazdárov zatiaľ ponúka nulový zážitok. Aj druhý deň vo švajčiarskom Lenzerheide kompletne padol za obeť počasiu a krištáľové trofeje za super G si rozdelili doterajší lídri Nór Aksel Lund Svindal a Slovinka Tina Mazeová.

14.03.2013 17:31
Finále SP v alpskom lyžovaní Foto: ,
Vrtuľník odváža zraneného Klausa Krölla do nemocnice.
debata

Nový sneh a silný vietor neustále odkladali mužský štart a až popoludní sa na trať dostali prví pretekári. Bola to však chyba organizátorov. S náročnými podmienkami sa nevyrovnal Rakúšan Klaus Kröll. Prehliadol terénnu vlnu, nekontrolovateľne padal, až sa ocitol v záchrannej sieti. Výsledkom bolo zlomené rameno, transport vrtuľníkom do nemocnice v neďalekom Chure a tam rýchly operačný zákrok.

„Toto má byť vtip?,“ rozčuľoval sa nad spustením pretekov Kröllov krajan Marcel Hirscher. „Keď už nie je zdravie ľudí na prvom mieste, o čom nám všetkým ide? Zraniť sa na konci sezóny má aký význam?,“ pýtal sa prostredníctvom ORF líder celkovej klasifikácie Svetového pohára.

Pád Rakúšana Klausa Krölla v Lenzerheide.

Faktom je, že Hirscher môže po zrušení zjazdu aj super G v Lenzerheide predčasne oslavovať. Na čele má stále náskok 149 bodov pred Svindalom a veľký glóbus už viruálne vo svojej vitríne. Z individuálneho programu zostáva cez víkend odjazdiť obrovský slalom a slalom. Urastený Nór sa rozhodol, že to predčasne „zabalí“ a slalom už jazdiť nebude. Tým stratil šancu na celkový triumf. „Nevidím na to dôvod. Malo by to význam, ak by nezrušili zjazd a super G,“ vysvetlil svoj počin.

Spokojná môže byť aj Tina Mazeová. V stredu jej vinou počasia ušlo celkové prvenstvo v zjazde o jeden bod, vo štvrtok jej to počasie vynahradilo malým glóbusom za super G. Jej tretím v najlepšej sezóne kariéry. Slovinská suverénka tejto zimy má istý aj veľký glóbus za celkové prvenstvo v SP, malý za obrovský slalom a poľuje ešte na ten slalomový.

Fakty z Lenzerheide

Konečné poradie v super G – muži (po 5 pretekoch): 1. Svindal (Nór.) 480 bodov, 2. Marsaglia (Tal.) 249, 3. Mayer (Rak.) 228. Ženy (6): 1. Mazeová (Slovin.) 420 bodov, 2. Mancusová (USA) 365, 3. Fenningerová (Rak.) 304. Veľký glóbus (32 z 34): 1. Hirscher (Rak.) 1375 bodov, 2. Svindal (Nór.) 1226, 3. Ligety (USA) 922. Piatkový program – tímová súťaž (10.30).

debata chyba