Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová medailu nezískala, zlato pre mladučkú Shiffrinovú

Američanka Mikaela Shiffrinová získala na 42. majstrovstvách sveta v alpských lyžiarskych disciplínach v rakúskom Schladmingu zlatú medailu v sobotňajšom slalome žien.

16.02.2013 11:36
velez-zuzulova Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová na trati slalomu.
debata (4)

Vo veku 17 rokov a 340 dní sa stala treťou najmladšou slalomovou majsterkou sveta, mladšie boli pri triumfe v najtočivejšej disciplíne na MS len Hanni Wenzelová z Lichtenštajnska (v roku 1980) a Esme MacKinnonová z Veľkej Británie (1931). Líderka hodnotenia slalomu v seriáli Svetového pohára je navyše ôsmou najmladšou víťazkou ktorejkoľvek disciplíny na svetovom šampionáte a od triumfu svojej krajanky Diann Roffeovej-Steinrotterovej v obrovskom slalome v roku 1985 najmladšou majsterkou sveta vôbec.

„Dnešok je taký príjemne šialený. Prúdi mnou veľa emócií. V prvom kole som mala veľmi ťažké nohy a nešla som podľa svojich predstáv, akoby som sa ešte neprebudila. Potom som dostala situáciu pod kontrolu,“ cituje portál laola1.at víťazku Shiffrinovú.

Striebro si v sobotu vyjazdila domáca reprezentantka Michaela Kirchgasserová, bronz líderka po 1. kole Švédka Frida Hansdotterová. Útok na štvrtú medailu na MS v Schladmingu nevyšiel suverénnej líderke celkového hodnotenia SP Slovinke Tine Mazeovej, ktorá skončila piata. Obhajkyňa prvenstva spred dvoch rokov Rakúšanka Marlies Schildová, pre ktorú bol svetový šampionát v domácom prostredí prvým štartom po nepríjemnom decembrovom zranení kolena s následnou operáciou, si vyjazdila 9. pozíciu. Najlepší čas v druhom kole dosiahla celkovo šiesta Maria Pietiläová-Holmnerová zo Švédska.

Slovenská medailová nádej Veronika Velez-Zuzulová si v 2. kole udržala 7. miesto z prvej jazdy a dosiahla svoj najlepší výsledok na majstrovstvách sveta. V minulosti v Aare 2007 bola v superkombinácii deviata a pred dvoma rokmi v Garmisch-Partenkirchene v slalome desiata. "Na jednej strane som rada, že som dosiahla svoje najlepšie umiestnenie na MS, ale viem, že to mohlo byť lepšie. Ťažko povedať, kde som na trati stratila na súperky. Mám skôr pocit, že to dnes nebol môj deň, ale taký je šport. Shiffrinovej víťazstvo ma neprekvapilo,“ povedala Veronika Velez-Zuzulová po sobotňajšom slalome.

Jana Gantnerová po 35. priečke v 1. kole obsadila napokon 32. pozíciu a Barbora Lukáčová sa zo 48. miesta posunula na konečnú 42. priečku. Petra Vlhová nedokončila prvé kolo. "Chcela som, aby to vyšlo do tridsiatky, ale nevyšlo to. S druhým kolom som aj tak oveľa spokojnejšia ako s prvou. Úrovňou sa druhá jazda blížila k môjmu kombinačnému slalomu. Tento kopec je náročný a na jeho zdolanie musí byť lyžiar všestranný. Som rada, že som na týchto MS skončila v kombinácii na 22. mieste,“ prezradila Jana Gantnerová.

Slalom žien: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:39,85 min, 2. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +0,22 s, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,26, 4. Tanja Poutiainenová (Fín.) +0,61, 5. Tina Mazeová (Slovin.) +0,76, 6. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +1,06, 7. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +1,33, 8. Šárka Záhrobská (ČR) +1,37, 9. Marlies Schildová (Rak.) +1,58, 10. Kathrin Zettelová (Rak.) +1,67,… 32. Jana Gantnerová +6,62, 42. Barbora Lukáčová +11,82, Petra Vlhová (všetky SR) – nedokončila 1. kolo.

4 debata chyba