Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slalomový vrchol v Schladmingu. Dočká sa Velez-Zuzulová medaily?

V sobotu a v nedeľu sa cieľový priestor zjazdovky Streicher v rakúskom Schladmingu opäť zaplní do posledného miesta.

16.02.2013 07:00
Zuzulová Foto:
Veronika Velez-Zuzulová.
debata

Vyše 30 000 fanúšikov bude zvedavých, ako sa so svojimi ambíciami vyrovnajú najlepšie slalomárky a slalomári sveta. Medzi ženami bude mať svoju nádej aj Slovensko. Veronika Velez-Zuzulová vie, že sa od nej očakáva útok na medailu.

"V slalome mám len najvyššie ambície. Budem útočiť na malý glóbus vo Svetovom pohári a čo najlepší výsledok na majstrovstvách sveta,“ povedala ešte pred začiatkom sezóny 28-ročná pretekárka. V piatok nechcela dávať vyjadrenia, poprosila médiá o zhovievavosť. Dôvodom je maximálna koncentrácia na preteky.

"Veronika je zdravotne v poriadku a spolu s ostatnými tromi dievčatami, ktoré nás budú reprezentovať, absolvovala v piatok voľné jazdenie na súťažnej trati,“ informoval v piatok popoludní Martin Kupčo, vedúci slovenskej výpravy na MS v Schladmingu.

"Vzhľadom na to, že ide o vrchol sezóny a tiež našich ambícií na majstrovstvách sveta, dievčatá si neželali byť rušené,“ vysvetlil Kupčo. "Veronika je v pohode. Tešíme sa na preteky. Hlásia, že má trochu pripadnúť snehu, ale trať by mala byť vyhovujúca,“ informoval v skratke tréner Timotej Zuzula.

Jeho dcéra roky patrí medzi slalomovú špičku. Občas z nej vypadla pre zranenie, ale vždy sa vrátila naspäť. Dôkazom je aj momentálne tretie miesto v hodnotení najtočivejšej disciplíny vo Svetovom pohári spojené s premiérovými víťazstvami v Semmeringu a Mníchove. Na svetovom šampionáte sa ale zatiaľ výraznejšie nepresadila. Od roku 2001 sa do prvej desiatky v slalome zmestila iba raz. Desiate miesto z Garmisch-Partenkirchenu spred dvoch rokov je najlepším výsledkom. Po sobote to už nemusí byť pravda. Miesto a okolnosti by jej mohli priať.

V 1. kole slalomu sa predstaví aj Petra Vlhová. Foto: TASR
Petra Vlhová V 1. kole slalomu sa predstaví aj Petra Vlhová.

Pred necelým rokom sa v Schladmingu konalo finále Svetového pohára a vtedy ešte Zuzulová (vydala sa o mesiac neskôr) skončila tesne druhá. Dnes je hlavnou favoritkou Mikaela Shiffrinová. Iba 17-ročná Američanka pôjde slalom na MS prvý raz, ale vo Svetovom pohári sa v tejto sezóne tešila trikrát z víťazstva. Na štarte bude aj kráľovná slalomu Rakúšanka Marlies Schildová, hoci od decembrového zranenia kolena nesúťažila.

"Pre mňa je to darček, že nakoniec nastúpim. Všetko ostatné bude bonus. Vôbec necítim tlak,“ citujú svoju hviezdu rakúske médiá.

Na štart 1. kola slalomu sa v sobotu po 10.00 h okrem Velez-Zuzulovej postavia aj Petra Vlhová, Barbora Lukáčová a Jana Gantnerová. Druhé kolo príde na rad o 13.30 h. Muži majú svoj slalomový vrchol v nedeľu. Zo Slovákov učite nastúpi Adam Žampa. Dvojica Andreas Žampa, Matej Falat vyskúša najprv šťastie v kvalifikácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba