Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Worleyová predviedla životné jazdy. Boli zlaté

Mal to byť súboj medzi Tinou Mazeovou a Rakúšankami. Slovinských a rakúskych vlajok bolo v hľadisku neúrekom, ale napokon najvyššie viali tie francúzske.

14.02.2013 15:04 , aktualizované: 20:19
Tessa Worleyová Foto: ,
Tessa Worleyová sa stala suverénne šampiónkou v obrovskom slalome.
debata

Obrovský slalom na majstrovstvách sveta v Schladmingu ovládla pomerne nečakane Tessa Worleyová.

Dvadsaťtriročná Francúzka vyhrala v minulosti sedem obrovských slalomov vo Svetovom pohári, ale včera predviedla najlepšie jazdy svojej kariéry. Po prvom kole viedla o 52 stotín, ale v rozhodujúcom druhom svoj náskok zvýšila na úctyhodných 1,12 s. Obhajkyňa Mazeová mohutne finišovala, v druhom kole sa posunula zo štvrtého na druhé miesto, ale na zlato tentoraz nemala nárok. Na domáce pretekárky zostalo tretie a štvrté miesto. Bronz zavesili na krk Anne Fenningerovej, smutná skončila Kathrin Zettelová.

Pôvabné stupne víťazov. Zľava strieborná Tina... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Mazeová, Worleyová, Fenningerová Pôvabné stupne víťazov. Zľava strieborná Tina Mazeová, zlatá Tessa Worleyová a bronzová Anna Fenningerová.

"Mám rada náročné svahy a tento v Schladmingu mi neuveriteľne vyhovoval. Lepšie som asi ísť nemohla. Splnil sa mi sen,“ vravela víťazná Francúzka. Suverénka tejto zimy Mazeová má zo Schladmingu už tretiu medailu, ale zlatá je len jedna – zo super G. Vo svojej parádnej disciplíne líderka celkového poradia vo Svetovom pohári neobhájila titul. Celkovo má zo svetových šampionátov v zbierke už šesť kovov dvoch leskov (2× zlato –4× striebro).

"Nebolo to pre mňa jednoduché. V druhom kole som robila, čo som mohla, ale len ťažko som nachádzala správny rytmus. Aj striebro ma teší, lebo to dnes nebol môj deň,“ uviedla na tlačovej besede 29-ročná Slovinka.

V piatok budú na svetovom šampionáte súťažiť v obrovskom slalome muži. Pôvodne sa prihlásil rekordný počet 182 pretekárov zo 66 krajín. Najlepšia päťdesiatka zo Svetového pohára mala istú účasť, ostatní museli do kvalifikácie o ďalších päťdesiat miesteniek. V Reiteralme si ich vo štvrtok vybojovali aj obaja slovenskí zástupcovia Andres Žampa a Matej Falat. Okrem nich bude súťažiť aj slovenská jednotka v tejto discplíne Adam Žampa. Trinásty zo superkombinácie bude mať na drese číslo 26.

Obrovský slalom žien: 1. Worleyová (Fr.) 2:08,06 min, 2. Mazeová (Slovin.) +1,12 s, 3. Fenningerová (Rak.) +1,18, , … 33. Kantorová (SR) +8,20.
Dnes na MS: obrovský slalom mužov (1. kolo – 10.00 h, 2. kolo – 13.30)

Barbara Kantorová v cieli obrovského slalomu v... Foto: Daniel Šarga
Barbara Kantorová Barbara Kantorová v cieli obrovského slalomu v Schladmingu

Mohla som byť v tridsiatke, povzdychla si Kantorová

Barbara Kantorová absolvovala vo štvrtok premiéru na svetovom šampionáte dospelých. Bola jedinou Slovenkou na trati obrovského slalomu. Dvadsaťročná Batizovčanka obsadila 33. miesto a spokojná bola tak spolovice. Prečo?

„Prvá moja jazda bola úplne zlá. Zaostala som vyše päť sekúnd. To som ani nebola ja. Druhá jazda bola veľmi dobrá, nestratila som v nej ani tri sekundy. Tou som to zachránila. Škoda tej prvej, mohla som byť v najlepšej tridsiatke,“ vravela v cieli 2. kola.

V rekordnom 139-člennom štartovom poli sa s číslom 52 dostala v 1. kole na 42. priečku, v druhom svoje umiestnenie vylepšila o deväť miest.

"Pre boľavý chrbát som mala dlhú pauzu a pred šampionátom som mala asi len tri tréningy s bránami. Mala som problémy s krížovou kosťou aj posunuté platničky. Veľmi som to však chcela vyskúšať, myslím si, že patrím na majstrovstvá sveta,“ dodala nádejná reprezentantka, ktorú o pár dní čakajú juniorské majstrovstvá sveta v Kanade.

"Som posledným rokom juniorka. O konkrétnych cieľoch nechcem hovoriť, ale dám si záležať,“ prisľúbila.

debata chyba