Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ligety je superchlapík, chce aj tretie zlato

Dve zlaté medaily na jednom šampionáte a ešte sme len v polovici. Takouto vizitkou sa mohol pred včerajšou tímovou súťažou zo všetkých lyžiarov v Schladmingu pochváliť len jeden.

12.02.2013 19:00
Ted Ligety Foto:
Američan Ted Ligety.
debata

Američania vtipne napísali, že ich Ted Ligety je Super-chlapík. Zlatom ho predsa korunovali v super G a tiež superkombinácii.

„Najviac som hrdý na to, ako som zvládol superkombinačný zjazd. Nie som žiadny fundovaný zjazdár. Keď som videl, že strácam len 72 stotín sekundy na lídra, vedel som, že v slalome zabojujem o zlato. Superkombináciu som vyhral naposledy predtým na olympijských hrách v roku 2006,“ napísal Ligety vo svojom stĺpčeku pre Denver Post.

Tento 28-ročný rodák zo Salt Lake City je už roky rešpektovanou postavou zasnežených svahov. Spôsob, akým si vie poradiť s obrákovým profilom trate, je lahodiaci oku a frutrujúci pre súperov. V disciplíne elegantných oblúkov bral 15 víťazstiev v pretekoch Svetového pohára a z celkovo 34 umiestnení na stupňoch víťazov dosiahol práve v obrovskom slalome. Namiesto toho, aby si vychutnával status hviezdy jednej disciplíny, kládol si vyššie ciele. Nechcel, aby si ho ľudia pamätali len ako majstra obrovského slalomu.

„Nie je zlé, keď vás prezývajú Pán obrovský slalom. Áno, je to niečo ako moja firemná značka, ale rokmi sa mi už zdala ošúchaná. Chcem byť univerzál a dobre zvládať všetky disciplíny.“ Toto želanie vyslovil sympatický Američan pred dvoma rokmi v nemeckom Ga-Pa po zisku titulu majstra sveta v obrovskom slalome. Teraz v Schladmingu ho začal sympaticky napĺňať. Jeho nečakaný triumf v super G zdôvodnil obrákovým profilom trate, v kombinačných pretekoch sa však ukázal aj ako čistokrvný zjazdár. V slalome sa potom posunul zo šiestej pozície až na prvú.

„Nebola to úplne riskantná jazda, ale stačila. Slalomy neboli v posledných sezónach mojou doménou, ale vďaka superkombinácii som ich trochu viac potrénoval. Najlepší špecialisti ako Hirscher a spol. by mi však celkom určite utiekli,“ smial sa v cieli zlatý Američan.

Ligety je na dobrej ceste stať najväčšou hviezdou šampionátu v Schladmingu. Dvoma zlatými sa už vyrovnal krajanovi Bodemu Millerov, ktorý ich získal v St. Moritzi 2003 aj Bormiu 2005. Zatiaľ posledným trojnásobným víťazom z jedného vrcholného podujatia bol legendárny Francúz Jean-Claude Killy zo zimných olympijskýchj hier v Grenobli 1968. Američan bude mať ďalšiu možnosť na zlato v piatok, keď príde na rad jeho obľúbený obrovský slalom. Väčší favorit neexistuje. Z piatich „obrákov“ v tejto sezóne bojov o krištáľové glóbusy vyhral štyri. V záverečný deň MS by mal ešte absolvovať špeciálny slalom.

„Som spokojný s tým, čo som dosiahol a už sa nemusím stresovať. Najbližšie preteky odjazdím bez tlaku, ale na obrovský slalom sa musím pripraviť a potrénovať presnosť v nasadzovaní do oblúkov. Musím sa prepnúť zo zjazdu na obrovský slalom,“ vyslovil sa pre ORF.

debata chyba